Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фотошоп

.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
140.29 Кб
Скачать

Тема. Програма Adobe Photoshop. Опрацювання фотографій.

Мета. Навчитися відновлювати старі фотографії, вико­нувати фотомонтажні та дизайнерські роботи, створювати обкла­динки для книжок і журналів.

План

  1. Програма Adobe Photoshop. Основні палітри.

  2. Імпорт та експорт зображень.

  3. Виділення областей.

  4. Використання контурів.

  5. Рисування та редагування.

  6. Вибір кольорів.

  7. Прошарки.

  8. Канали й маски.

  9. Фільтри.

  10. Розмір зображення та його графічний дозвіл.

  11. Корекція кольору.

  12. Тексти.

13. Adobe Photoshop для Internet та Web.

Теоретичні відомості

1. Програма Adobe Photoshop. Основні палітри. Програма Adobe Photoshop(АР) – один із багатьох пакетів для обробки, зміни, збереження графічних об’єктів.

АР дає змогу працювати з палітрою, калібрувати, сканувати, імпортувати й експортувати, виділяти області, контури, рисувати / редагувати, вибирати колір, канали та маски, фільтри, розмір зобра­ження і його дозвіл, кольорову гаму, перетворювати та друкувати зображення.

Вид програми (АР) можна побачити на рис. 33.

У програмі користувачеві запропоновано такі палітри:

  • палітра “Прошарки”;

  • палітра “Пензлі”;

  • палітра “Контури”;

  • палітра “Пензлі”;

  • палітра “Параметри”;

  • палітра “Синтез”;

  • палітра “Каталог”;

  • палітра “Дизайн”;

  • палітра “Інфо...”;

  • палітра “Команди”.

Палітра “Слои” використовується для створення, копіювання, об’єднання й видалення прошарків, а також для створення прошарків-масок. Крім того, ця палітра дає змогу керувати відображенням окремих прошарків.

Палітра Каналывикористовується для створення, дублювання та видалення каналів, для визначення їх параметрів, перетворення каналів у самостійні документи, а також для об’єднання каналів і формування суміщеного зображення. Палітра “Канали” дає також змогу керувати відображенням окремих каналів на екрані, роблячи їх видимими або невидимими.

Палітра Контуры” використовується для створення, збереження й обробки контурів. У цьому розділі описано відкриття та закриття палітри, а також виділення контурів і їх відображення в палітрі. У решті пунктів йтиметься про створення й редагу­ван­ня контурів, про перетворення контурів у виділені області та виділених областей у контури, а також про використання оправочних контурів.

Різні пензлі, використовувані для малювання й редагування, є в палітрі “Кисти”. Стандартно вам пропонують декілька розмірів круглих пензликів, причому Adobe Photoshop зберігає характеристики пензликів для кожного інструмента окремо.

Кожен інструмент (окрім інструментів “переміщення” і “текст”) характеризується власним набором параметрів, який відображається в палітрі Параметры”. Заголовок і вміст цієї палітри міняється залежно від вибраного на цей момент інструмента.

Палітра Синтез” відображає кольорові значення поточних кольо­рів переднього і заднього планів. За допомогою “повзунків” ви можете відредагувати ці кольори в одній із запропонованих кольорових систем.

Палітра Каталоги” містить набір доступних для використання гам кольорів. Ви можете вибрати кольори переднього та заднього планів із наявних варіантів, або створити палітру на замовлення способом додавання чи видалення кольорів. Крім того, можна ство­рити й зберегти будь-який набір кольорів для подальшого вико­ристання в інших зображеннях.

Палітра Дизайн” є планшетом, який ви можете використовувати для довільного змішування кольорів. Для роботи в цій палітрі ви можете користуватися будь-якими рисувальні інструментами. Для проглядання вмісту палітри можна застосовувати інструменти масштаб і рука.

Палітра “Инфо” відображає інформацію про активний інстру­мент і про координати в активній точці курсора.

Палітра “Команды” дає змогу одним клацанням миші вибирати найчастіше використовувані команди. Коли цю палітру відкрито на екрані, клацання миші на будь-якій із команд, що містяться в ній, при­водить до виконання відповідної операції або до відкриття відпо­відного діалогового вікна. Типово у програмі Adobe Photoshop вибрано декілька команд, за якими закріплено функціональні клавіші. Якщо на вашій клавіатурі є функціональні клавіші, то ви можете самостійно перепризначати їх на інші команди.

У програмне забезпечення Adobe Photoshop включено декілька спеціалізованих палітр “Команды”. Вони містять команди, уживані для виконання додрукарських завдань, корекції кольору й мані­пулювання зображеннями.

2. Імпорт та експорт зображень. Adobe Photoshop дає змогу відкривати документи в різних форматах, зокрема Adobe Photoshop 3.0, Adobe Illustrator, Amiga IFF, BMP, Compuserve (GIF), EPS, JPEG, Kodak CMS PHOTOCD, Macpaint, PCX, PICT File (тільки растровий), PIXAR, Pixelpaint, Raw, ScitexТМ CT, Targa, TIFF і формати, які використовують TWAIN = інтерфейс. Формати Photoshop, Adobe Illustrator, JPEG, Raw, Scitex CT і TIFF є внутрішніми.

Крім того, за допомогою модуля Quick Edit можна відкривати окремі фрагменти великих файлів у форматах Photoshop 3.0 і Scitex, а також неупакованих TIFF-файлів.

3. Виділення областей. Щоб відредагувати фрагмент зображення в програмі Adobe Photoshop, потрібно передусім виділити редаговану частину. Після цього ви можете перемістити, скопіювати або розфарбувати виділений фрагмент, а також застосувати до нього різні спецефекти.

Наприклад, щоб змінити колір якого-небудь елемента зображення, потрібно виділити частину, що містить цей елемент, а потім заповни­ти її потрібним кольором. Межа виділеної області відображається на екрані “рухомою” пунктирною лінією.

Adobe Photoshop забезпечує декілька способів виділення фраг­ментів зображень: ви можете зробити це за допомогою інструментів область, ласо або волшебная палочка, а також за допомогою команди Цветной диапазон. Названі вище інструменти дають змогу виділяти потрібні фрагменти різними способами із заданим ступенем точності. (Інструмент авторучка в палітрі “Контурытакож можна використати для виділення областей; докладніше про це йдеться в розділі “Створення контурів”.

4. Використання контурів. Контуром називається будь-яка лінія або крива, побудована в програмі Adobe Photoshop за допомогою інструмента перо. У основі створення контурів лежить побудова кривих Безьє – ліній, які легко редагувати. У цьому розділі розповідається про використання палітри “Контуры” для доступу до інструмента перо й про побудову контурів.

Інструмент перо дає змогу будувати гладкі контури з великою точністю. За допомогою контурів дуже зручно визначати області для заливки, а також створювати криволінійні об’єкти для подальшого обведення за допомогою рисувальних інструментів. У багатьох випадках контури є прекрасною альтернативою нерівним лініям, які отримують за допомогою інструмента ласо.

Контури також дуже зручні для тривалого зберігання простих масок, оскільки через свою компактність вони займають значно менше дискового простору, ніж виділені області. Крім того, зміна розмірів і пропорцій контурів не впливає на їхній дозвіл і якість. Ви можете копіювати контури з одного документа Adobe Photoshop в інший, а також обмінюватися документами з програмою Adobe Illustrator.

5. Рисування й редагування. Рисувальні інструменти забарвлю­ють поверхню документа або прошарку кольором переднього плану, який показано в палітрі інструментів у полі основного кольору (верхній квадрат). Щоб у процесі рисування змінити колір переднього плану, натисніть клавішу Alt – рисувальний інструмент буде тимчасово замінено інстру­ментом піпетка. Встановіть курсор на будь-якому кольорі в межах зображення або в кольоровій палітрі й клацніть мишею.

Колір заднього плану, показаний у полі фонового кольору (нижній квадрат), використовують для градієнтної заливки та для заповнення фрагментів, видалених із зображення за допомогою інструмента гумка. Крім того, під час визначення параметрів нового документа ви можете задати для нього заливку кольором заднього плану.

Для рисування можно використовувати такий набір інструментів:

  • ластик;

  • линия;

  • карандаш;

  • аэрограф;

  • кисть;

  • штамп;

  • палец;

  • размытие / резкость;

  • осветлитель / затемнитель / губка.

Інструмент гумка змінює кожен піксель, що опинився в зоні його дії. В однопрошарковому зображенні пікселі перефарбовуються у фоновий колір. Під час роботи на прошарках забарвлені піксели стають прозорими.

Інструмент лінія дає змогу рисувати в зображенні прямі лінії. Ви можете змінювати товщину ліній, згладжувати їхні краї, а також створювати лінії у вигляді стрілок.

За допомогою інструмента олівець можна створювати довільні лінії із жорсткими межами, його використовують передусім у роботі з бітовими зображеннями. Для цього інструмента існує спеціальний режим Автоматичне стирання, який дає змогу забарвлювати фоновим кольором по кольору переднього плану.

За допомогою інструмента аерограф можна забарвлювати об’єкти без різких кольорових переходів. Він створює ефект рисування за допомогою аерозольного балончика або розпилювача. Цей інструмент дає набагато м’якші штрихи, ніж інструмент пензлик. Щоб отримати соковитіший колір, ви можете накласти на одну й ту ж область декілька штрихів.

Інструмент пензлик створює в зображенні м’які мазки, межі яких менш жорсткі, ніж в інструмента олівець, але й не такі розмиті, як в аерографа.

Інструмент штамп дає змогу відтворювати точні або моди­фіковані копії малюнка в тому ж зображенні або в іншому документі. Стандартно інструмент “штамп” використовує як шаблон для ко­піювання ціле зображення. Інші режими використання цього інстру­мента допомагають забарвити певні області зображен­ня за заздалегідь узятим зразком або створити його “імпресіоністську” версію. Крім того, ви можете вибірково відновлювати фрагменти останньої збереженої версії документа.

Інструмент палець імітує змазування сирої фарби пальцем. Цей інструмент “бере” колір на початку штриха й “протягує” його в напрямку переміщення курсора.

Інструмент розмиття / різкість дає змогу або пом’якшувати дуже різкі межі чи ділянки в зображенні, зменшуючи контраст між деталями, або підвищувати чіткість зображення, роблячи дуже м’які межі різкішими.

6. Вибір кольорів. Палітра кольорів програми Adobe Photoshop (Color Picker) дає змогу вибирати кольори переднього та заднього планів за спектральною шкалою або визначати координати кольорів за допомогою числових значень. Крім того, за допомогою палітри кольорів програми Adobe Photoshop можна вибирати готові кольори, засновані на кольоровій моделі CMYK, а також кольори в різних замовлених кольорових системах.

Палітру кольорів програми Adobe Photoshop стандартно принято як основну. Щоб повернутися до неї після використання іншої палітри, виберіть із меню Файл команду Установки / Основные... На екрані відкриється діалогове вікно Основные установки. У списку Палитра цветов задайте варіант Photoshop.

Щоб відкрити палітру кольорів, клацніть мишею в палітрі Инструменты (у полі основного або фонового кольору) або в палітрі Синтез (у виділеному колірному полі).

7. Прошарки. Новий документ, створений у програмі Adobe Photoshop, складається тільки з фону (заднього плану). Цей фон можна порівняти з полотном, на якому малюють картину. Фон може бути білим або забарвленим у поточний колір заднього плану.

Ви можете додати в документ один або декілька прошарків, які можна порівняти з листами абсолютно прозорої плівки, складеними в стопку поверх фону. Якщо прошарок не містить ніяких твірних елементів, то крізь нього буде видно інші прошарки заднього плану.

Прошарки дають можливість редагувати окремі елементи зобра­жен­ня незалежно від інших об’єктів. Ви можете рисувати, редагувати, вклеювати, маскувати й переміщати вміст одного шару, не побоюю­чись зіпсувати графічні елементи, розміщені на інших прошарках.

Усі прошарки в документі мають одну й ту ж кількість пікселів, однакове число каналів і загальний кольоровий режим, наприклад RGB, CMYK або “Градації сірого”.

Документи, створені в раніших версіях програми Adobe Photoshop, складаються з єдиного прошарку. Щоб додати нові прошарки в такий доку­мент, вам доведеться зберегти його у форматі Adobe Photoshop 3.0, оскільки тільки цей формат підтримує багатошарову структуру документів.

8. Канали й маски. Adobe Photoshop використовує канали для зберігання кольорової інформації та для зберігання областей. Кольо­рові канали створюються автоматично під час відкриття нового документа. Їхня кількість залежить від кольору моделі, вибраної для опису зображення. Наприклад, будь-яке RGB-зображення має три канали: червоний, зелений і синій, ‒ кожен для зберігання інформації про певний колір. У документі також є суміщений канал, у якому всі барви відображаються разом.

Ви можете створювати в будь-якому документі Adobe Photoshop додаткові канали (так звані альфа-канали). Альфа-канали використо­вують для зберігання масок і для створення нових зображень за допомогою спеціальних команд, що виконують обчислювальні опера­ції над каналами. У процесі зміни кольорів або застосування фільтрів й інших ефектів до всього зображення маски дозволяють ізолювати та захистити від модифікації окремі його фрагменти. Математична обробка дає можливість комбінувати канали різними методами на основі перерахунку кольорових значень пікселів.

Розмір файла, що містить альфа-канали, безпосередньо залежить від інформації про кожен піксель у каналі. Додавання до зображення нового альфа-каналу збільшує розмір файла, причому завжди на величину, рівну обсягу одного каналу. Це означає, що додавання альфа-каналу до RGB-зображення збільшує розмір файла на одну третину, а в CMYK ‒ зображення на чверть.

9. Фільтри. Фільтри, вбудовані в програму Adobe Photoshop, дають змогу застосовувати до зображення різні спеціальні ефекти. З їх допомогою ви можете створювати мозаїчні ефекти, пере­розпо­діляти кольорові значення пікселів (додавати або зменшу­вати шум), імітувати наявність різних джерел світла, довільно деформувати зображення, а також отримувати багато інших цікавих візуальних ефектів. Крім того, Заказной фильтр дає змогу створювати та зберігати власні унікальні ефекти, а потім застосовувати їх в інших зображеннях.

Щоб скористатися потрібним вам фільтром, виберіть із меню Фильтр відповідну команду. Фільтр, вибраний останнім, відобра­жається у верхньому рядку меню.

Щоб застосувати фільтр:

1. Виділіть фрагмент зображення, який ви хочете змінити за допомогою фільтра. Якщо ви не зробите цього, то фільтр буде засто­сований до всього зображення.

2. Виберіть із меню Фильтр ім’я потрібного фільтра.

3. Якщо потрібно, задайте параметри застосування фільтра й на­тис­ніть кнопку ОК.

Застосування фільтрів до прошарків. Застосування фільтра до окремого прошарку може радикально змінити зображення, зокрема під час використання фільтра Эфекты освещения або зміни непро­зорості активного шару. Щоб фільтр можна було застосувати до прошарку, цей прошарок має містити забарвлені пікселі. Це не означає, що на ньому обов’язково мають бути розміщені які-небудь елементи. У деяких випадках ви можете створювати прошарки, заповнені нейтральним кольором, що дає змогу застосовувати фільтри до прошарків, які фактично є прозорими.

Попередній перегляд ефектів. Більшість убудованих фільтрів програми Adobe Photoshop дають можливість побачити й оцінити ефект, який виробляє фільтр, перед його безпосереднім застосу­ванням. Застосування фільтра (особливо до великого зображення) може виявитися достатньо тривалим процесом, проте, задавши параметр Просмотр і виконавши модифікацію не всього зображення, а лише виділеного фрагмента, ви зможете заощадити час та уникнути непередбачених результатів.

Діалогові вікна деяких фільтрів містять убудоване поле перегляду, у якому відображається ефект застосування фільтра на активному шарі.

Якщо потрібної вам області прошарку не видно в полі перегляду, клацніть мишею у вікні документа в центрі потрібного фрагмента. Щоб налаштувати положення фрагмента в полі перегляду, установіть на ньому курсор (при цьому тимчасово активізується інструмент рука) і, натиснувши кнопку миші, змістіть його в той або інший бік. За допомогою кнопок “+” і “-” ви можете збільшувати та зменшувати масштаб відображення в полі перегляду. Клацання миші в якому-небудь місці документа відзначить ту частину зображення, яку буде поміщено в центр поля попереднього перегляду.

Фільтри “Размытие” (Blur)

П’ять фільтрів із цього субменю створюють ефект “м’якого фокуса” й можуть бути використані для ретушування зображень.

Фільтри “Деформация” (Distort)

Фільтри із субменю “Деформація” виконують геометричне спотво­рення зображення.

Фільтри “Шум” (Noise)

“Шум” у зображенні є пікселями з випадковими кольоровими значеннями. Фільтри з меню “Шум” по-особливому пом’якшують зображення у виділеному фрагменті внаслідок додавання таких пікселів. За допомогою цих фільтрів ви можете виправляти такі дефекти зображення, як наявність подряпин, а також створювати незвичайні текстурні рисунки, які потім буде використано, наприклад, як фон для текстових елементів.

Фільтри “Оформление” (Pixelate)

Шість фільтрів із меню “Оформлення” перетворять виділену ділянку методом об’єднання пікселів, що мають схожі кольорові значення, в об’єкти.

Фільтри “Освещение” (Render)

П’ять фільтрів із меню “Освітлення” використовують для ство­рення ефекту “хмарності” та імітації різних джерел світла. Ви також можете використовувати півтонові текстури, які дають змогу отримувати на “освітлюваній” поверхні тривимірний ефект.

Фільтри “Резкость” (Sharpen)

Фільтри з меню “Різкість” підвищують чіткість зображень за рахунок посилення контрасту між сусідніми пікселями.

Фільтри “Стилизация” (Stylize)

Фільтри з меню “Стилізація” створюють у виділеному фрагменті спеціальні художні враження внаслідок зсуву пікселів і підвищення контрасту в зображенні.

Фільтри “Видео” (Video)

Меню “Відео” містить фільтри “Построчная развертка” й “Цвета NTSC”. Фільтр “Цвета NTSC обмежує кольоровий зміст зображення тільки тими барвами, які використовують для телевізій­ного відтво­рення. Цей фільтр дає змогу уникнути “розтікання” надмірно насичених кольорів на сусідні рядки розгортки екрана.

Фільтр “Построчная развертка” видаляє парні або непарні рядки. Для їх заміни ви можете скористатися подвоєнням рядків, які залишилися, або інтерполяцією. Цей фільтр використовують для пом’якшення “рухомих” зображень, отриманих із відеоджерел.

10. Розмір зображення та його графічний дозвіл. Програма (АР) дає можливість змінювати графічний дозвіл за такими параметрами:

– графічний дозвіл зображення;

  • налаштування графічного дозволу;

  • вибір методу інтерполяції;

  • відображення обсягу файла й параметрів зображення;

  • оцінка розміру сторінки та перегляд макета;

  • кадрування зображення;

  • команда Размер изображения;

  • автоматичне встановлення дозволу.

11. Корекція кольору – це процес усунення тонового й кольо­рового дисбалансу в зображенні, який дає змогу налаштовувати контраст кольорів.

Процедура коректування кольору складається з певних етапів. Залежно від зображення потрібно виконати той або інший етап цієї процедури:

1) виконайте калібрування системи;

2) перевірте якість сканованого зображення;

3) задайте в зображенні білу (світлу) та чорну (темну) крапки;

4) виконайте корекцію тонів і налаштуйте контраст за допомогою команд Уровни або Кривые;

5) виконайте коректування кольорів за допомогою команд Кривые, Цветовой тон / Насыщенность, Заменить цвет або Выборочная коррекция цвета.

12. Тексти. Щоб уставити в зображення текст, потрібноо ско­ристатися групою Текст на панелі інструментів. Можна вибрати Тип текста (суцільний або контурний) і напрям написання (гори­зонталь­ний чи вертикальний). За допомогою рядка з параметрами інстру­мента Текст можна змінювати розмір тексту, його написання, гарні­туру, колір, задавати ефекти, подібні до ефектів WordArt (створювати деформований текст), переміщати, редагувати тощо. Можливе також виконання команди Произвольная трансформация з меню Редакти­рование, яка дає змогу розгортати текст у потрібному напрямі та деформувати його. Текстовий блок вставляється в зображення завжди у новий прошарок.

Для текстових блоків також можна застосовувати різноманітні фільтри, які дають змогу отримати такі ефекти написання: кров’ю, снігом, золотом, водою, ртуттю, льодом тощо. У цьому випадку текстовий прошарок потрібно перевести в растр, щоб програма сприймала його не як набір символів, а як зображення, командою Растеризации слоя з контекстного меню назви відповідного про­шарку палітри Слои.

13. Adobe Photoshop для Інтернету та Веб. Ще одним корисним застосуванням програми Adobe Photoshop є веб-дизайн, а саме оформлення веб-сторінок, сайтів, підготовка графічних зображень для розміщення в Інтернеті, створення банерів, навігаційних карт тощо. Завантаження веб-сторінок потребує певного часу. Отож чим менший сайт за обсягом, тим більша ймовірність того, що його частіше відвідуватимуть. Отже, будь-яке графічне зображення, рисунок чи фон сторінки слід оптимізовувати, щоб зменшити їхній обсяг. Будь-яка оптимізація призводить до погіршення якості зображення, тому потрібно знаходити компроміс між якістю та обсягами забражень (у байтах).

Для оптимізації зображення потрібно виконати команду Файл / Сохранить для Веб. У діалоговому вікні Сохранение для Веб є чотири закладки. На першій можна передивитись оригінальне (вихідне) зображення, на другій – один варіант оптимізованого зображення, на інших – відповідно, два або чотири варіанти оптимізації для різних параметрів стискування. Під кожним перетвореним зображенням подано його обсяг та час, потрібний для його завантаження в браузері. У цьому вікні можна задати параметри оптимізації: формат, в якому потрібно зберегти файл (зазвичай це jpeg, gif чи png), зазначити якість зображення у відсотках, задати кількість кольорів, спосіб стиску­вання, розмір файла тощо.

Ще одним ефективним способом оптимізації є поділ зображення на окремі частинки та збереження їх із різним ступенем стискування та різною палітрою кольорів. Майже однокольорові частини можна без утрати якості стискати максимально, а ті частини, де є неоднорідні зображення – зберігати з найвищою якістю.

Завдання

Потрібно провести відновлення старої фотографії та зображен­ня, фільтрацію підготовленого наперед зображення й фотографії одним із наявних фільтрів, після чого провести довільні зміни наявни­ми інструментами; вивести на друк готове зображення. Створіть обкла­динку до вашого фотоальбому.

Хід роботи

1. Запустіть програму Adobe Photoshop CS чи іншу версію.

Виконайте команди Пуск / Adobe / Adobe Photoshop CS або клацніть на ярлику програми.

2. Виконайте деякі налаштування програми.

Увімкніть панель інструментів, виконавши команди головного меню Окно / Инструменты, і палітри Навигатора (Окно / Навигатор) та Истории (Окно / История), якщо вони вимкнені.

3. Відкрийте файл, що містить фотографію-зразок.

4. Збережіть цей файл у форматі Photoshop.

Виконайте команди Файл / Сохранить как… / у полі Имя файла задайте назву, а в полі Формат виберіть формат Photoshop (*.PSD, *.PDD).

5. Відновіть зображення. Спочатку збільшіть частину зображення, яка містить дефект. Для цього на панелі інструментів виберіть інструмент Лупа (Zoom).

Щоб усунути з фотографії вади невеликих розмірів (замалювати їх), виберіть інструмент Лечебная кисть (Healing Brush). Доберіть для цього інструмента потрібний розмір і вигляд пензлика, змінюючи параметр Options на панелі параметрів. Натисніть на клавішу Alt та виберіть вихідну точку, яка слугуватиме джерелом для копіювання (клацніть курсором миші над тією ділянкою картинки, із якої потрібно взяти зразок для копіювання). Відпустіть клавішу Alt та проведіть указівником миші над зіпсованою ділянкою зображення – цю частину зображення буде зафарбовано зразком. Для усунення великих дефектів скористайтесь інструментом Заплата (Patch). За допомогою цього інструмента можна задати відразу цілу ділянку, яку потрібно замінити. Як і для попереднього інструмента, виберіть джерело для копіювання частини, натиснувши клавішу Alt, а потім проведіть указівником над пошкодженою ділянкою.

Щоб висвітлити на екрані потрібну частину зображення, слід перемістити червоний прямокутник у палітрі Навигатор.

6. Позбавтеся таких недоліків, як зморшки, дефекти шкіри, “відблиски” від спалаху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]