Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IEED_shpori_Avtosokhranennyy(1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

21. Визначіть форми та основні види податків в первісну добу та у античному світі.

У 100-44рр. до н е у ході реформ Гайя юлія цезаря чітко було визначено суми податків для окремих общин .Цензори перевіряли наявність майна та визначали суму податку громадяни складали клятву та самостійно декларували власні доходи терміном до 5 р. Із установленям принципату Октавіана Августа у 30-тірр до н е він отримав право сворення особливої скарбниці(фікс) , яка включал як його особисті кошти,так і майно, що належало йому як главі держави . Імператор фактично розпоряджася всіма фінансами Римської держави було сворено спеціальні фінансові контрольні органи створено перші зальні кадастри власності обшин та приватних осіб .За спеціальним едиктом Августа , ветерани, їхні діти та батькм звільнялися від усіх податків . Незаміжні жінки підлягали оподаткуванню в розмірі 1 відсотка від їхнього майна та звільнялись від нього з моменту вступв в шлюб , а народження кожної дитини давало батькам нові пільги.

22.Економічна думка античного світу.

У 1тис до н е – пеерш.пол 1 тис н е на Пд європискладається античне стародавнє рабство яке згодом перетворюється у класичне . Елліни примандрували із півночі , з прабатьківщини індоєвропейських народів . На перший план економічної античної системи виходить питання землеволодіння , приватної аласності , рабства, становища селянства, поділу праці. Розвитку ремесла торгівлі, горошового обігу.Первинною галуззю виробничої діяльності стає ремесло.До основних галузей господарства відносяться:1 торгівлю(формується тоговий капітал і клас купців)2 гірничодобування(срібло золото)3 металургію(шахти)4 суднобудування 5 виробницво зброї

23.Назвіть основні ознаки феодальної аграрної системи У 5 ст.н.е. у всіх країнах Зах Європи формуються нові економічні відносини, які названо феодалізмом (або аграрним суспільством ). Еволюція аграрного суспільства відбувалася у двох напрямках –розвитку античних форм ранньофеодальних стосунків (колонат пре карій серваж) та шляхом природної трансформації общинної власності в аллодально-прекаріальну , а в умовах активного одержавлення –в бенефіціально-ленну.Основні ознаки аграрного суспільства :1 монополія феодалів на землю(нема землі без сеньйора)2 протирічям між селянським виробництвом і великою земельною власністю 3 умовний характер землеволодіння пов’язаний з виконанням військово-адміністративної служби4 наявність васально-сеньйоріальної системи 5 наявність різних форм ренти (натуральна відробіткова грошова) та своєрідний статус селян які не були власниками землі а утримувачами на різних умовах до права спадкового користування 6 різні форми і ступінь позаекономічного примусу селян особиста і поземельна залежність судова підлеглість владі феодала станова неповноправність селянства .7 панування натурального господарства все що виробляють і споживають 8 зростання ролі індивідуальних виробничих навичок 9 активне поширення християнства в Зх європі . основні господарськ5і одиниці феодального виробництва 1 феодальний маєток –сеньйорія , фогтство, помістя фільварок. 2 ремісничий цех у промисловості 3 торгові гільдії та союзи лихварські контори ломбард банки.

24.Як відбувалась еволюція класичних феодальних відносин в Франкській державі? Середньовіччя відносно тривалий період в розвитку суспільства який має характерни риси та особливі форми соціального політичного та культурного життя.Феодальне суспільство як в захидній так ів східній європі в своєму розвитку так и на інших континентах проходить три основні стаді:1період генези –(ранній етап)-5010 ст. до . н.е формування і утвердження визначальних феодального господарського утворення великого землеволодіння поступове закріпачення вільних селян панування натурального господарства становлення державного феодального типу 2 період генези 11-15 ст внутрішня колонізація розвиток міст товарного виробництва доба феодальної роздрібленості(10-13 ст. ) формування централізованих монархій 14-15 ст. 3 період розпаду 16-17 ст. зародження риокового господарства ліквідація поземельної та особистої залежності селян , виникнення мануфактур поява ознак ідусріалізації доба великих географічних відкритів та становлення феодально-абсолютиських монархів.Алод- це земельна власність що вільно відціджувалась це наділ землі якими вільно володіла селянська родина і переходила в спадок від батька до дітей. Бенефіцій-умовна не спадкова форма землеволодіння що передбачає несення військової служби. Феод-умовна спадкова форма землеволодіння що передбачає прийняття васальної присяги сюзерну який надавав цю землю. В Зх європі германськими племенами франків на території Пні талії було створено франкську державу.З 5- по 9 ст. називалось Франкське Королівство. З 6 ст. починаєть процес перетворення землеробської громади на сусідську . Кожна сім’я мала частину орної землі виноградники сади Карл Лисий засновує династію Каролінгів королівство Франції .Завершується складання класичної феодальної системи . Реформи 847р остаточно закріпачили селян вони перетворилися у серверів Залежне селянство поділялось на три групи колони раби-сервери і літи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]