Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IEED_shpori_Avtosokhranennyy(1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

17.Охарактеризуйте соціально – економічну структуру римського суспільства періоду ранньої Римської імперії.

У ранньому Римі переважало натуральне господарство. Основною соціальною та економічною ланкою суспільства була familia, тобто сукупність людей — як вільних, так і рабів, — що перебувають під владою одного pater familias (батька родини).

Спочатку земля належала римській громаді в цілому. Окремі громадяни могли отримати її лише у колективне (пасовища, луки, ліси) або у індивідуальне користування і володіння (посідання).

Дрібні землеволодільці складали основну масу виробників матеріальних благ. Рабів у період ранньої республіки було небагато, а ставлення до них — доволі ліберальне, оскільки перші війни йшли між ближніми сусідами, до того ж з перемінним успіхом, що не виключало можливості й римлянину побувати у полоні. З цих причин значення рабської праці в суспільному виробництві було невеликим.

Однак у міру зростання Риму, перетворення його з міста-держави на світову державу відбуваються істотні зміни в економіці, суспільстві, політичних інститутах, самому характері давньоримського побуту, ментальності його громадян.

З часом дрібне селянське господарство зникає, поступаючись місцем латифундіям. З'являється товарне виробництво, і його переваги стають очевидними.

Своєю чергою, зміна системи господарювання веде до соціальних змін. Нобілітет захоплює ager publicus (колишні громадські землі). Утворюється також клас торговців і фінансистів, роль якого все більше зростає відповідно до зростання ролі рухомого майна в житті суспільства.

Раби, кількість яких тепер становить десятки і сотні тисяч, являють собою не тільки масу дармових працівників, а й серйозну соціальну силу, що є загрозою для основ держави.

Республіканські інститути, що так добре функціонували за часів ранньої республіки, виявляються непридатними для реалізації мілітарної політики, забезпечення нормального функціонування різноманітних сфер держави.

Криза призводить до громадянських війн, спроб реформ (брати Гракхи, Марій), встановлення диктатур (Сула, Гай Юлій Цезар).

У підсумку поступово формується принципат, який характеризують як «римський варіант монархії елліністичного типу». в руках принцепса зосереджується вища військова, цивільна і релігійна влада.

20. Які причини занепаду Риму та економічні наслідки цього процесу?. Криза і занепад господарства почелися 73-71р до . н. е коли уримі відбувалися зовнішні та внутрішні потрясіння ознаки загепаду1 різке скорочення рабів високі ціни на7них низькопродуктивна праця 2зменашення рентабельності латифундій та вілл 3 обмеження абсолютної влади над рабами заборона вбивства рабів та надання ім. волі наслідки1 натуралізація господарства 2 розорення ідекласація селян 3 агороризація господарства 4 дастабілізація горошової системи. Уже у 1-2 ст відбуваються зміни у організації аграрного виробництва . До 3ст переважаючою формою поземельних стосунків стає система колоноту .Колони віддавали 1/3 врпожаю і відробляли 6 днів панщини виконували державні повинності сплачували податки квазолітираби колони- вільновідпущені бідні вільні селяни .колони поступово стають особисто вільними але через борги потрапляють у залежність від власника .колонат сприяє розвитку патронажу .Едиктом імператора Константина1 30 жовтня 332 було юридично оформлено кріпосне право із забороною переходити з місця на місце.Едиктом імператора валентина1 від 371р було сформовано спадкове закріплення колонів за маєтком .У 395р відбувся поділ Римської імперії не ЗХ та СХ .Їхній подальшій історико-економічний розвиток відбувався різними шляхами.На зх. –імператорська влада поступово слабшала і в 476р була повністю ліквідована .В економічній думці риму основними були проблеми рабства і аграрних відносин .Вони відображені у ряді законів аграрних проектів у трактаті Катона старшого(234-149 р до н е )»землеробство «,Так за катоном зразкове господарство –це самозабезпечуване натуральне господарство з певною ринковою орієнтацією у .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]