Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IEED_shpori_Avtosokhranennyy(1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

1. Охарактеризуйте основні періоди історії світового господарства.

Світове, або всесвітнє, господарство являє собою сукупність націо нац. економік і особливої сфери суспільно-виробничих зв'язків, що ви ходять за територіальні межі окремих країн, - міжнародних економічних відносин. Суть світового гос-ва визначається тим універсальним зв'язком між нац. господарствами, який забезпечує їхню реальну єдність на основі міжнародного поділу праці, науково - технічної і виробничої торгівлі, валютних і кредитних відносин, тобто міжнародними економічними відносинами. Економічні основи світового гос-ва , що закладаються у сфері обігу, починають виявлятися вже на етапі творення місцевого ринку, пов'язаному з 1-м великим суспільним поділом праці, що збігається у часі з мідним, бронзовим та раннім періодом залізного віку.2-й великий суспільний розподіл праці зумовив появу грошової форми вартості та вихід торговельного обміну за межі місцевого ринку на рівень регіонального. З появою держави на формування світового господарства крім економічних впливають позаекономічні (військово-колоніальні) чинники. 3-й великий суспільний поділ праці, що полягав у відокремленні торгівлі від землеробства та ремесла, сприяв подальшому залученню різноманітних господарських одиниць до товарообміну, пізніше - прискореному розвитку простого товарного виробництва і, як наслідок, зумовив переростання регіональних ринків у регіонально-світові.Удосконалення засобів праці за середньовіччя, виникнення нових галузей економіки, поглиблення спеціалізації всередині окремих галузей, великі географічні відкриття дали відчутний поштовх для розвитку товарно-грошових відносин і подальшого формування світового ринку. Перші свідчення законодавчого оформлення відносин приватної власності і торговельно-грошових знаходимо у стародавньому світі.Важливе місце в становленні світового ринку відіграв період ВГВ(середина XV - XVII ст.), тоді ж сформувалися великі європейські держави, колоніальні імперії.У період промислового перевороту в економічно більш розвинутих країнах, починаючи з середини XVIII ст. та розгортання електротехнічної революції (остання третина XIX - поч. XX ст.), історично завершується формування світового господарства.

7. Розкрийте особливості та сутність державного господарського комплексу , що склався у Єгипті.

У III тис. до н. е. в умовах централізованих держав Раннього і Давнього царств процес одержавлення господарського життя завершився. Господарство еволюціонувало від двосекторного до загальнодержавної економічної системи. Держава (в особі фараона) була верховним власником і розпорядником землі, води та іригаційної системи. Державні інститути здійснювали організаційно-редистрибутивні функції. Держава будувала та підтримувала в технічному стані зрошувальні та осушувальні споруди (канали, шлюзи, греблі, дамби, водосховища для сезонного накопичення води). Необмежена влада та колосальний додатковий продукт дали можливість здійснювати непродуктивні витрати у вигляді фінансування будівництва пірамід. Основними суб'єктами господарювання були державно-палацово-храмові та умовно-службові земельні господарства.

Селян-общинників перетворили на державних землеробів. Вони працювали на царських і храмових землях, використовуючи знаряддя праці власника.Рабство не сформувалося як економічний уклад. Джерела рабства - війни, боргова залежність, работоргівля. Господарською основою ранніх цивілізацій було іригаційне землеробство.Розвивалися домашня промисловість та ремесло. Широко використовували мідь, а з часу IV династії - бронзу. Єгиптяни знали залізо як дорогоцінний матеріал без практичного застосування. Глиняний посуд обпалювали, використовували гончарний круг. Будували з цегли-сирцю на основі кам'яної кладки.

Панувало натуральне господарство

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]