Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Gt.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
628.74 Кб
Скачать
    1. Бухгалтерський облік власного капіталу.

Для обліку власного капіталу передбачені такі рахунки: 40 «Статутний капітал», 41 «Пайовий капітал», 42 «Додатковий капітал», 43 «Резервний капітал», 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки), 45 «Вилучений капітал», 46 «Неоплачений капітал».

Рахунки 40, 41, 45 і 46 використовують для формування стартового капіталу підприємства, рахунки 42, 43 і 44 призначені для обліку власного капіталу, який створюється в процесі господарської діяльності підприємства, але не є статутним капіталом. Рахунок 40 «Статутний капітал» призначений для обліку та узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу, по кредиту рахунка відображається збільшення статутного капіталу, по дебету – його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку повинно відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксований в установчих документах підприємства. Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за видами капіталу по кожному замовнику, учаснику, акціонеру.

Рахунок 46 «Неоплачений капітал» активний розрахунковий, призначений для обліку розрахунків із засновниками підприємства по вкладах до статутного капіталу. На дебеті рахунка відображають заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу, на кредиті – погашення цієї заборгованості. Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій та за кожним засновником підприємства.

На рахунку 45 «Вилучений капітал» ведеться облік вилученого капіталу у разі викупу власних акцій у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання. По дебету рахунка 45 відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, по кредиту показують вартість анульованих або перепроданих акцій, часток.

Підприємства різних організаційно - правових форм мають особливості щодо їх створення і функціонування. До моменту державної реєстрації ТЗОВ кожен із учасників повинен внести не менше 30% внеску, вказаного в установчих документах і затверджується документами, виданими банком. Протягом року з дня реєстрації статутний капітал має бути сформований повністю

При створенні акціонерних товариств, до дня скликання установчих зборів особи, які підписалися на акції, повинні внести не менше 30% їх номінальної вартості, а якщо всі акції розподіляються між засновниками, то – 50%. Збільшення статутного капіталу акціонерного товариства може відбуватися у зв’язку із залученням додаткових інвестицій, індексацією основних засобів.

На рахунку 42 «Додатковий капітал» обліковуються суми на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість, а також суми дооцінки активів та вартість необоротних активів безкоштовно отриманих підприємством. На кредиті відображається збільшення додаткового капіталу, на дебеті – зменшення. Додатковий капітал може направлятися на збільшення статутного та резервного капіталів, на покриття збитків.

На рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» ведеться облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку. По кредиту рахунку відображається збільшення прибутків від усіх видів діяльності, по дебету – збитки та використання прибутку. Фінансовий результат визначають на рахунку 79 «Фінансові результати». Після чого прибуток списують в кредит рахунку 441 «Прибуток нерозподілений», а збиток – в дебет рахунка 442 «Непокриті збитки».

Різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції, адміністративними витратами, витратами на збут та нарахованими податками буде складати нерозподілений прибуток або непокриті збитки.

Проводки:

  1. до оцінка активів: Д 10 К 423 («Дооцінка активів»);

  2. безоплатно одержані необоротні активи: Д 10, 12 К 424(Безоплатно одержані необоротні активи);

  3. різниця між продажною і номінальною вартістю акцій: Д 30, 31 К 421 (Емісійний дохід);

  4. викуплено акції власної емісії: Д 451 (Вилучені акції) К 30;

  5. анульовано акції за номінальною вартістю: Д 40 К 451;

  6. зареєстровано статутний капітал і здійснено випуск акцій: Д 46 К 40;

  7. учасниками оплачено акції: Д 30, 31, 10, 12, 20, 22 К 46.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]