Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Gt.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
628.74 Кб
Скачать

2. Класифікація доходів.

Доходи, витрати та фінансові результати поділяють за видами діяльності внаслідок яких вони виникають, а також на прибутки (збитки) від звичайної та надзвичайної діяльності.

Діяльність підприємств є:

  1. звичайна –будь-яка діяльність підприємства, а також операції, які її забезпечують або виникають внаслідок здійснення такої діяльності. Вона включає:

  • основну операційну діяльність – операції пов’язані з виробництвом або реалізацією послуг;

  • іншу операційну діяльність – реалізація іноземної валюти, операційну оренду активів, створення резервів сумнівних боргів та інше;

  • інвестиційна діяльність – придбання і реалізація тих необоротних активів, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів;

  • фінансова діяльність – діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу.

  1. Надзвичайна діяльність.

Відповідним чином класифікуються і доходи.

3. Облік доходів від звичайної діяльності.

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій призначені рахунки класу 7 «Доходи і результати діяльності». На рахунках класу 7 по кредиті відображається сума загального доходу разом із сумою непрямих податків, зборів, що включені до ціни продажу, на дебеті – щомісячне відображення належної суми непрямих податків і зборів, щорічне або щомісячне віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 «Фінансові результати».

Для узагальнення інформації про доходи від реалізації продукції робіт, послуг, доходів від страхової діяльності, а також про суму знижок, наданих покупцям та про інші вирахування з доходу призначено рахунок 70 «Доходи від реалізації». Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами продукції, товарів, послуг, регіонами збуту. Первинними документами при обліку доходів від реалізації є розрахунок бухгалтерії.

Рахунок 70, 71 (інший операційний дохід) призначені для відображення доходів від операційної діяльності, а рахунок 73 (Інші фінансові доходи) – доходів від фінансової діяльності. Рахунок 74 «Інші доходи» призначений для обліку доходів, пов’язаних з інвестиційною діяльністю та доходів, що виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною або фінансовою діяльністю.

Проводки:

  1. відображено дохід від одержаних короткострокових векселів: Д 34 (Короткострокові векселі одержані) К 70;

  2. нараховано та відображено дохід по отриманих відсотках Д 68 (Розрахунки за іншими операціями) К 70;

  3. списано доходи майбутніх періодів та включено до складу доходів звітного періоду: Д 69 (доходи майбутніх періодів) К70;

  4. безоплатно отримані запаси: Д 20 К 71 (інший операційний дохід);

  5. визнано доходи від фінансових операцій: Д 60 К 73;

  6. відображено дохід від реалізації основних засобів: Д 31 К 74;

  7. відшкодовано збитки від надзвичайних подій: Д 69 (Доходи майбутніх періодів) К 75 (Надзвичайні доходи);

  8. визнано доходи від пожежі: Д 37 К 75.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]