Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Gt.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
628.74 Кб
Скачать

2. Облік операцій на рахунках банку.

Вільні грошові кошти підприємств повинні обов’язково зберігатися в банку, причому підприємство самостійно обирає установу банку, в якому зберігає гроші. Сума платежу готівкою одного підприємства іншому не повинна перевищувати 3 тис. грн.. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами. Банки можуть відкривати своїм клієнтам такі рахунки: розрахункові, поточні, позикові, депозитні, бюджетні і субрахунки.

Для того щоб відкрити поточний рахунок в банку необхідно подати в банк такі документи:

  • заяву про відкриття рахунка встановленого зразка;

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію;

  • копію рішення про створення, реорганізацію підприємства;

Рис.7.1. Види банківських рахунків.

  • копію належного чином зареєстрованого статуту, засвідчену нотаріально або реєструючим органом;

  • картку із зразками підписів осіб, яким надано право розпоряджатися рахунком і право підпису розрахункових документів. До картки також включається відтиск печатки підприємства.

Рахунок 31 «Рахунки в банках» призначено для обліку наявності та руху грошових коштів, що знаходяться на рахунках в банках і можуть бути використані для поточних операцій. За дебетом рахунка відображають надходження грошових коштів на рахунок, за кредитом – їх використання.

Аналітичний облік на рахунку 31 здійснюється за виписками банку, які банк видає на 1-ше число кожного місяця власникам рахунку. Вона перевіряється підприємством з точки зору відповідності її доданим документам, при цьому встановлюються, чи всі записи належать до підприємства – власника рахунка. На дебеті у виписці банку буде показана сума коштів, списана з рахунка підприємства, а на кредиті – зарахована на нього сума, відповідно сальдо у Виписці буде на кредиті рахунка.

Підприємства, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, відкривають валютні рахунки у комерційних банках, які мають ліцензію НБУ на ведення валютних операцій. Основою для бухгалтерського обліку операцій в іноземній валюті є належним чином оформлені документи (технічна документація, товарно супроводжуюча документація, транспортна, експедиторська і страхова документація, складська, митна, розрахункова, банківська документація).

Бухгалтерський облік валютних операцій ведеться в національній валюті Україні. Бухгалтерський облік іноземної валюти, що знаходиться в установах банків, ведеться на субрахунку 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» і на субрахунку 314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті» призначені для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в іноземній валюті. Валютна виручка незалежно від суми надходження підлягає зарахуванню на валютний рахунок.

Проводки з обліку операцій на поточному і валютному рахунках:

- надійшла іноземна валюта на валютний рахунок: Д 312 К 334 (грошові кошти в дорозі в іноземній валюті);

- курсова різниця у випадку збільшення курсу НБУ: Д 312 К 714 (дохід від операційної курсової різниці);

- курсова різниця у випадку зменшення курсу НБУ: Д 714 К 312;

- надходження виручки від реалізації продукції від покупців: Д 311 К 361;

- суми вкладів, що надійшли від засновників: Д 311 К 46 (неоплачений капітал);

- оплачені різні витрати по капітальних вкладеннях: Д 15(капітальні інвестиції) К 311;

- надійшли грошові документи в касу підприємства (поштові марки, марки гербового збору, сплачені проїзні документи): Д 331 (Грошові документи в національній валюті) К311;

- векселі придбані і оплачені з рахунків банків: Д 34 (короткострокові векселі одержані) К 311.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]