Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Gt.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
628.74 Кб
Скачать

Урок 11

  1. Поняття витрат та їх класифікація

  2. Синтетичний облік витрат.

  3. Формування собівартості продукції на підприємствах ресторанного господарства.

1. Поняття витрат та їх класифікація

Методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначається П(С)БО 16 «Витрати», відповідно до якого:

Витрати – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, яке призводить до зменшення власного капіталу.

Усі витрати підприємства згідно з П(С)БО 16 поділяють на виробничі, операційні та інші витраити діяльності (рис 11.1)

Рис. 11.1. Склад і класифікація витрат підприємства.

Діяльність у сфері готельного та ресторанного господарства має свою специфіку, оскільки об’єднує в собі виробничу та торговельну діяльність. Обоязковим елементом виробничої діяльності в таких підприємства є використання сукупності технології приготування продукції, засобів виробництва, персоналу, обєднанх структурно та функціонально. Виробничі витрати поділяють на прямі та загально виробничі (непрямі). До прямих витрат належать ті, що пов’язані із виробництвом певного виду продукції і можуть бути безпосередньо включені до її собівартості.

До непрямих (загально виробничих) відносять:

  • витрати на управління виробництвом;

  • амортизація основних засобів та нематеріальних активів загально виробничого призначення;

  • витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, операційну оренду основних засобів;

  • витрати на опалення, освітлення, водопостачання виробничих приміщень,

  • витрати на обслуговування виробничого процесу, охорону праці, техніку безпеки та інші.

Загально виробничі витрати поділяються на змінні та постійні. Постійні виробничі накладні витрати включають витрати на обслуговування та управління підприємством, які –залишаютться незмінними із змінами обсягів діяльності.

До змінних загально виробничих витрат належать витрати на обслуговування і управління підприємством, які змінюються прямо пропорційно змінам обсягів діяльності.

Отже, собівартість реалізованої продукції, робіт, послуг складається з їх виробничої собівартості, нерозподілених постійних загально виробничих витрат і понаднормативних виробничих витрат. До виробничиї собівартості включають: прямі виробничі витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати, загально виробничі витрати.

2. Синтетичний облік витрат

На підприємствах ресторанного господарства відповідно до П(С)БО 16 за дебетом рахунка 23 «Виробництво» протягом звітного місяця відображують: прямі витрати (сировина); непрямі витрати в частинні змінних; постійні розподілені загальновиробнчі витрати.

Також для обліку витрат використовують: активний рахунок 90 «Собівартість реалізації», на якому відображається собівартість реалізованих робіт, послуг, товарів (без торгових націнок), та 91 «Загально виробничі витрати»

Проводки:

  • відпущено зі складу на виробництво товарно-матеріальні цінності: Д 23 К 20;

  • нараховано амортизацію основних засобів виробничого призначення: Д 23 К131;

  • нарахована зарплата працівникам виробництва: Д 23 К 661.

Підприємства малого бізнесу можуть для обліку витрат використовувати рахунки класу 8 «Витрати за елементами».

Елемент витрат - це сукупність економічно однорідних витрат. Групування витрат операційної діяльності відображають за такими економічними елементами: матеріальні витрати; витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; амортизація; інші операційні витрати. При цьому для обліку витрат використовують рахунки класу 8 «Витрати за елементами» вони призначені для суб’єктів малого підприємництва та організацій некомерційного спрямування, які використовують його замість рахунків класу 9, однак можливим є й паралельне використання рахунків цих класів.

На рахунку 80 «Матеріальні витрати» обліковують матеріальні витрати за звітний період, на дебеті рахунку відображають суми визнаних матеріальних витрат на кредиті - їх списання.

Рахунок 81 «Витрати на оплату праці» призначений для обліку витрат на оплату праці за звітний період, на дебеті відображають суми визнаних витрат за звітний період на кредиті їх списання.

На дебеті рахунку 82 «Відрахування на соціальні заходи» відображають збільшення понесених витрат, пов’язаних з відрахуванням на соціальні заходи, на кредиті їх списання на рахунки класу 9 або 23.

На дебеті рахунку 83 «Амортизація» відображається сума нарахованих амортизаційних відрахувань на кредиті їх списання на рахунки класу 9 або 23.

Рахунок 84 «Інші операційні витрати» до них належать вартість послуг одержаних від сторонніх підприємств, нараховані податки збори, ватрати від курсових різниць псування цінностей списання та уцінка активів та інше. Нак дебеті відображають суму визнаних витрат на кредиті їх списання.

Проводки:

  • витрати матеріалів списані на виробництво продукції: Д 80 К 20;

  • нарахована зарплата апарату управління: Д 811 (виплати за окладами і тарифами) К 661;

  • премії працівникам: Д 812 (премії та заохочення) К 66;

  • відрахування на пенсійне забезпечення: Д 821 (відрахування на пенсійне забезпечення) К 651(за пенсійним забезпеченням);

  • нарахування амортизації: Д 83 К 131;

  • нараховані податки і збори: Д 84 (інші операційні витрати) К 64 (розрахунки за податками і платежами);

  • втрати від курсової різниці: Д 84 К 47 (забезпечення майбутніх витрат і платежів);

  • втрати від знецінення запасів: Д 84 К 20.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]