Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_рек_Муратова.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

«Філософські проблеми наукового пізнання» методичні рекомендації до вивчення дисципліни для студ.магістрантів фізико-технічного інституту / Уклад.: І.А. Муратова. – К.: НТУУ «КПІ», 2011. – 88 с.

Навчальне видання

«Філософські проблеми наукового пізнання» Методичні рекомендації

до вивчення дисципліни

для студентів магістрантів

Укладач: Ірина Анатоліївна Муратофва, канд.філос.н., доц. каф.філософії

Відповідальний редактор Б.В. Новіков, д-р філос. наук, проф.

Рецензент: О.Ю.Павлова д-р філос. наук, доц. кафедри культурології НУБіП України

Роз’яснено теми семінарських занять з основною і додатковою літературою, надана тематика рефератів зі списком рекомендованої літератури, тестові завдання за темами з методикою складання та виконання. Особливу увагу приділено теоретичним положенням, засвоєння яких викликає труднощі у процесі самостійної роботи магістрів. Розширено можливості для самостійної роботи студентів і виконання ними рефератів, підготовки до семінарських занять і модульного контролю.

Для магістрів усіх спеціальностей фізико-технічного інституту, можуть використовуватись в навчальному процесі інших факультетів і спеціальностей, у філософській підготовці аспірантів, а також у системі магістерської підготовки інших навчальних закладів.

ЗМІСТ

Мета дисципліни 4

Плани семінарських занять і методичні рекомендації 5

Тема 1: Наука і суспільний розвиток. Проблема генезису науки 5

Тема 2: Історія становлення і загальні закони розвитку науки 11

Тема 3: Практичні основи і логічні форми розвитку наукових теорій 20

Тема 4: Проблеми наукового методу і методології 27

Тема 5: Істина як процес і результат пізнання 33

Основна література 42

Додаткова література 44

Тематика рефератів 46

Список літератури 52

Методичні рекомендації до складання і виконання тестових завдань 57

Тестові завдання. Тема 1. 65

Тестові завдання. Тема 2. 67

Тестові завдання. Тема 3. 70

Тестові завдання. Тема 4. 74

Тестові завдання Тема 5. 83

Курс «Філософські проблеми наукового пізнання» належить до нормативних навчальних дисциплін циклу гуманітарної і соціально-економічної підготовки магістерського рівня і є обов’язковим для здобуття кваліфікації магістра, він вивчається в одинадцятому семестрі. Вивчення дисципліни спирається на курси бакалаврської підготовки: «Філософія», «Соціологія», «Політологія». У свою чергу, курс забезпечує подальшу підготовку наукового резерву для вступу до аспірантури і складання кандидатського іспиту з філософії. Підготовка магістерської атестаційної роботи також забезпечуються даним курсом.

В системі вищої освіти України сьогодні гостро постає завдання інтегрування наукової і науково-технічної діяльності вищих навчальних закладів з освітньою, навчальною і виробничою діяльністю. У цих умовах необхідна підготовка фахівців до продукування нового знання в науково-педагогічній, науково-дослідницькій, проектно-конструкторській діяльності для його подальшого застосування і втілення у наукоємних технологіях інноваційної економіки.

Підготовка фахівців магістерського освітньо-кваліфікаційного рівня технічних спеціальностей має формувати готовність до професійної практичної діяльності на проектно-конструкторському рівні, до вирішення завдань інноваційного характеру, до продукування і застосування нового знання для вирішення проблемних професійних задач у певній галузі народного господарства.

Мета дисципліни – формування навичок, необхідних для виробництва наукового знання та оволодіння інноваційними механізмами його застосування в будь-яких сферах суспільної діяльності. Досягнення даної мети передбачає надання філософських знань з розвитку науки і техніки, основних філософських проблем фундаментального і прикладного, природничого, соціального, технічного і технологічного знання, особливостей виробництва наукового знання та інноваційного процесу.

Заняття перше