Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педпрактика 5.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський державний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Педагогічна практика спеціаліста: методичні рекомендації для студентів фізико-математичного факультету

Полтава – 2009

УДК 371.134:[51+53]:378.22(072.2)

ББК

М 54

Рецензенти:

А.В.Примаков, доцент кафедри загальної фізики ПДПУ імені В.Г. Короленка, кандидат педагогічних наук;

І.В.Шаволіна, учитель-методист Полтавської гімназії № 28, Заслужений учитель УРСР.

Друкується згідно з рішенням ученої ради Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка

(Протокол №13 від 28.05.2009)

Педагогічна практика спеціаліста: методичні рекомендації для студентів фізико-математичного факультету / Укладачі: Севрюк І.В., Макаренко К.С., Барболіна Т.М., Бровко Т.В. – Полтава: ПДПУ, 2009. – 54 c.

Методичні рекомендації підготовлені на допомогу студентів V курсу фізико-математичного факультету з метою якісної організації та проведення їх педагогічної практики. Структура та змістове забезпечення посібника сприятимуть кращому оволодінню студентами практичними уміннями й навичками.

Методичні рекомендації також стануть у нагоді й керівникам педпрактики.

Пояснювальна записка

Педагогічна практика — один із напрямів підготовки майбутніх учителів до самостійної педагогічної діяльності. Вона посідає чільне місце в системі формування професійних умінь і навичок студентів.

Пропонована програма педагогічної практики спеціаліста узгоджується з програмами шкільного курсу математики і методики викладання, шкільного курсу фізики і методики викладання, шкільного курсу інформатики і методики викладання (ШКМ і МВ, ШКФ і МВ, ШКІ і МВ), а також методики викладання основ економічних знань та методики викладання англійської мови.

Проходження педагогічної практики спеціаліста передбачає роботу студентів-практикантів у 10–11 (12) класах навчальних занальноосвітніх закладів регіону з предметів:

  • математика, інформатика;

  • фізика, математика;

  • фізика, інформатика;

  • математика, основи економіки;

  • інформатика, англійська мова.

Педагогічна практика спеціаліста студентів педагогічного університету має забезпечити умови для формування умінь і навичок майбутніх учителів, безпосередньо пов’язаних із використанням теоретичних знань методик викладання відповідних курсів в реальних педагогічних ситуаціях. При цьому ряд завдань до лабораторних робіт можна розглянути під час практики в реальних умовах. Зокрема, написання календарно-тематичного плану, різні способи написання план-конспектів уроків, зміст критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів за дванадцятибальною шкалою, виконання кількісного і якісного аналізу контрольної чи самостійної роботи учнів старших класів тощо. Педагогічна практика бакалавра проходить у три етапи: підготовчий, основний і завершальний. Зміст педагогічної практики скомпоновано відповідно до цих етапів.

Навчальними планами підготовки бакалаврів зі спеціальностей 7.010103 „Педагогіка і методика середньої освіти. Математика”, 7.010103 „Педагогіка і методика середньої освіти. Фізика” напряму підготовки 0101 „Педагогічна освіта”, а також спеціальності 7.080200 „Інформатика” напряму підготовки 0802 „Прикладна математика” передбачено проходження студентами педагогічної практики у IX семестрі тривалістю 6 тижнів.

Даний методичний посібник окрім змісту навчально-виховної діяльності студентів містить перелік звітної документації, вимоги до підготовки і проведення уроків з предмету, рекомендації зі складання конспектів уроків різних типів, схеми аналізу уроків, критерії оцінювання залікових уроків, критерії підсумкового оцінювання результатів практики тощо.