Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педпрактика 5.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

1.2. Зміст навчально-педагогічної практики спеціаліста

1.2.1. Підготовчий етап

Оволодіння змістом шкільних курсів означених предметів та методикою їх викладання у старшій школі, відповідно до діючих програм і навчальних планів з даного предмету. Участь у роботі настановчої конференції. Ознайомлення з виставкою науково-методичної літератури. Попереднє вивчення нормативної документації, яка регламентує викладання курсів математики, фізики, інформатики, основ економіки, англійської мови в старшій школі. Виконання індивідуальних завдань, отриманих від методистів.

1.2.2. Основний етап

1-й тиждень

У перший день практики методисти знайомлять студентів із школою, доводять до їх відома задачі практики, організовують зустріч і бесіду із адміністрацією школи, розподіляють студентів по класах, знайомлять з вчителями-предметниками та класними керівниками.

Студенти вивчають розклад уроків свого класу, розклад дзвінків, здійснюють перше знайомство з класом, вивчають особисті справи учнів, плани роботи вчителів-предметників та класного керівника, складають особистий план роботи на період практики, опрацьовують матеріал шкільних підручників, підбирають додаткову літературу до потрібних тем.

Протягом наступних днів першого тижня практики відбувається адаптація студента до умов школи, вивчаються особливості організації навчально-виховного процесу, тематичне та поурочне планування роботи вчителів, системи роботи вчителів-предметників. Студенти відвідують якомога більше уроків у своєму класі з метою спостереження та вивчення колективу, усвідомлення застосовних педагогічних технологій та окремих методик.

Відвідуючи уроки вчителів відповідно до своїх спеціальностей, студент вивчає форми та засоби навчання, які застосовує вчитель, способи активізації розумової діяльності учнів, інтенсифікації учбового процесу, інновації тощо. Зазначена методистом кількість уроків аналізується в письмовому вигляді. Крім того, на основі спостережень студент визначає найбільш доцільні форми роботи, спілкування з даним класом. Протягом першого тижня здійснюється вивчення матеріальної бази школи, її технічного обладнання, знайомство з кабінетами математики (фізики, інформатики, основ економіки, англійської мови), з різними видами шкільної документації, зокрема з «Положенням про кабінет математики (фізики, інформатики, англійської мови)».

Наприкінці тижня студенти складають плани-конспекти перших уроків і за погодженням з методистом та вчителем розпочинають їх проведення.

2-й – 6-й тижні

Підготовка, проведення і самоаналіз уроків з математики (фізики, інформатики, основ економіки, англійської мови) різних типів. З початку другого тижня практики і до її закінчення студенти проводять всі уроки із своїх предметів за розкладом. Виключенням можуть бути лише уроки, проведення яких студентом вчитель вважає недоцільним. Всі уроки, проведені студентом, вважаються заліковими. Участь у обговоренні власних уроків з учителем та груповими керівниками практики від фахових кафедр. Відвідування, обговорення і проведення письмового аналізу уроків інших студентів-практикантів. Виготовлення дидактичних матеріалів і наочних посібників до проведення уроків. Проведення контрольних і самостійних робіт з предметів. Здійснення їх кількісного і якісного аналізу. Індивідуальна робота з учнями з математики (фізики, інформатики, основ економіки, англійської мови) у позаурочний час. Підготовка сценаріїв позакласних виховних заходів з предметів і їх проведення. Добірка разом з учнями матеріалів до рубрик стінгазет. Керівництво випуском стінгазет. Проведення педагогічного експерименту, апробація методичних розробок, передбачених завданнями курсового та дипломного досліджень з методики викладання математики (фізики, інформатики, основ економіки, англійської мови).

Під час практики студенти вважаються рівноправними членами шкільного колективу, в повному обсязі виконують всі функції вчителя, відвідують педагогічні наради, відкриті шкільні заходи. Тривалість робочого дня студента становить 6 годин.