Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогічна практика 3 Методичні рекомендації.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

29

Міністерство освіти і науки України

Полтавський державний педагогічний університет

імені В.Г. Короленка

Навчальна практика з фахових методик студентів III курсу

фізико-математичного факультету

Програма та методичні рекомендації

Полтава – 2009

Пояснювальна записка

Педагогічна практика – один із напрямів підготовки майбутніх вчителів до самостійної педагогічної діяльності. Вона займає чільне місце в системі формування професійних умінь і навичок студентів.

Мета навчальної практики з фахових методик студентів ІІІ курсу – безпосереднє ознайомлення з особливостями професійних дій вчителів-предметників в процесі урочної та позаурочної діяльності, формування необхідних для навчальної і виховної роботи вмінь та навичок, закріплення теоретичних знань з методики викладання фахового предмету, підготовки студентів до самостійної розробки та проведення уроків і позакласних заходів на наступних практиках ІV-V курсів.

Основні завдання навчальної практики полягають у:

  • закріпленні, поглибленні й інтеграції теоретичних знань, засвоєних студентами в процесі вивчення шкільного курсу математики і методики його викладання, шкільного курсу фізики та методики його викладання, шкільного курсу інформатики та методики його викладання;

  • навчанні студентів спостерігати й аналізувати навчально-виховну роботу з предмету в школі з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей дітей;

  • розвитку інтересу до професії педагога, до вивчення передового досвіду вчителів-предметників та новітніх педагогічних технологій;

  • формуванні потреби в студентів постійного професійного вдосконалення, джерелом якого є робота з науковою, науково-методичною та психолого-педагогічною літературою;

  • опануванні студентами системою роботи вчителя-предметника, навчанні розробляти конспекти уроків різних типів та позакласних заходів.

  • ознайомленні з обладнанням і організацією роботи кабінетів математики, фізики та інформатики;

  • прищепленні студентам навички уважного ставлення до особистості учня, охорони його здоров’я.

Програма навчальної практики із фахових методик студентів ІІІ курсів узгоджується і доповнює програми з «Шкільного курсу математики та методики її викладання» та «Шкільного курсу фізики та методики його викладання». Навчальна практика на ІІІ курсі орієнтована на 5-9 класи, що обумовлено не лише змістом навчального плану бакалавра. Зміст практики на ІІІ курсі охоплює класно-урочну та позакласну навчально-виховну роботу з математики (фізики).

Зазначимо, що програма складена із розрахунку шестигодинного робочого дня студентів.

Навчальна практика з фахових методик на ІІІ курсі проходить у три етапи: підготовчий, основний і завершальний. Зміст педагогічної практики скомпоновано відповідно до цих етапів.

Дана програма, окрім змісту навчально-виховної діяльності студентів, містить перелік звітної документації, критерії підсумкового оцінювання результатів практики за кредитно-модульною системою.

Базою проведення практики можуть бути загальноосвітні навчально-виховні заклади різних типів (середні школи, школи-гімназії, школи-ліцеї, авторські школи тощо) м. Полтави з відповідним матеріально-технічним забезпеченням, де працюють досвідчені вчителі математики та фізики.

Якщо кількість студентів в групі не перевищує 25 осіб, група направляється на проходження практики в одну школу. Якщо кількість осіб в групі більше 25 осіб, то група розбивається на 2 підгрупи, кожна з яких направляється до однієї школи. Студенти групи (або підгрупи) розбиваються на мікрогрупи кількістю 2-4 студенти, які прикріплюються до одного класу.

Тривалість робочого дня студента становить 6 годин. На протязі робочого дня студенти безпосередньо працюють з вчителем предметником та методистом фахової кафедри, який контролює та оцінюює виконання всіх видів запланованої роботи, індивідуальних завдань, виставляює загальну оцінку за практику.

Під час проходження практики студенти зобов’язані: дотримуватися правил внутрішнього розпорядку учбового закладу, виконувати розпорядження адміністрації, вимоги вчителів та методистів, бути для учнів взірцем організованості, дисциплінованості, ввічливості, працелюбності, володіти високою культурою поведінки.

Старостам груп необхідно: вести журнал обліку роботи студентів-практикантів, підготувати звітну грошову відомість для оплати керівництва практикою вчителями школи, призначати доповідача на підсумкову конференцію зі звітом по виконанню плану роботи студентами у даній школі, організувати виставку дидактичного матеріалу, що був виготовлений під час практики.

Зміст навчальної практики з фахових методик

Підготовчий етап

Оволодіння методикою навчання математики (фізики) в основній школі відповідно до діючих програм і навчальних планів з відповідних дисциплін. Участь у роботі настановчої конференції, яка проводиться разом із груповими керівниками від фахових кафедр. Мета настановчої конференції: чітке роз’яснення студентам особливостей проходження всіх етапів практики, ознайомлення з вимогами та переліком звітної документації, графіком роботи, націлення на сумлінне виконання завдань практики. Ознайомлення з виставкою науково-методичної літератури. Попереднє вивчення нормативної документації, яка регламентує викладання курсу математики(фізики) в основній школі.

Основний етап (1 тиждень)

1 день

Ознайомлення зі школою, бесіди з директором, його заступником, організатором позакласної роботи. Розподіл за класами (5-9 кл.), бесіди з учителем математики (фізики) і класним керівником.

Складання календарно-тематичного плану з предмету на період практики відповідно до діючих програм і календарно-тематичного плану вчителя-предметника. Складання плану позакласної роботи з математики (фізики) на період практики.

Отримання індивідуальних завдань щодо розробки дидактичних матеріалів, підбору додаткової літератури до уроків, матеріалу для уроків тощо.

2-й - 5-й день

Складання планів-конспектів до всіх уроків математики (фізики) за розкладом на період практики. Знайомство з системою роботи вчителя-предметника.

Відвідування уроків учителя-предметника, аналіз відвідуваного уроку вивчення досвіду роботи вчителя. Проведення порівняльного аналізу власних розроблених уроків і уроків, проведених учителем. Робота з науковою та методичною літературою, складання картотеки із заданої теми.

Підготовка наочності по заданій темі та розробка дидактичних матеріалів

Ознайомлення з кабінетом математики (фізики) школи і складання опису «мій кабінет математики (фізики)».

Перевірка учнівських робочих зошитів. Проведення кількісного і якісного аналізу контрольної або самостійної роботи учнів.

Підготовка, проведення та обговорення (аналіз) позакласного виховного заходу з математики (фізики). Підготовка і проведення заняття математичного (фізичного) гуртка в закріпленому класі. Організація випуску стінгазети класу. Проведення індивідуальних додаткових занять з відстаючими учнями.

Завершальний етап

Представлення звітної документації керівнику практики від фахової кафедри.

Участь у роботі виставки матеріалів педагогічної практики і підсумкової конференції.

Мета підсумкової конференції: підведення підсумків практики, з’ясування недоліків в її організації та шляхи їх уникнення в майбутньому, демонстрація студентам проведення конференції як способу обговорення і розв’язання проблемних питань (тому виступи студентів конференції повинні бути проблемними).

Перелік матеріалів до захисту педагогічної практики

Матеріали, які подає кожен студент

  1. Щоденник практики, в якому студент дає короткий звіт за кожен день роботи та фіксує свої спостереження щодо навчально виховної роботи в класі.

  2. Один розгорнутий план-конспект з фахового предмета з відповідними дидактичними матеріалами.

  3. Аналіз одного уроку вчителя (кожен студент мікрогрупи аналізує різний урок).

  4. Виготовлений дидактичний та наочний матеріал із заданої методистом теми.

  5. Кількісний і якісний аналіз контрольної або самостійної роботи учнів.

Матеріали, які подає мікрогрупа

  1. Сценарій позакласного виховного заходу з предмету.

  2. Вивчення досвіду роботи вчителя (короткий опис на 1-2 друкованих сторінках, кожен студент мікро групи вивчає досвід учителя за яким закріплений, але різні його аспекти). Орієнтовні напрямки:

  • реалізація диференціації або інтеграції у навчанні;

  • узагальнення і систематизація знань учнів;

  • організація повторення;

  • колективні форми роботи на уроках;

  • організація самостійної роботи учнів;

  • використання ділових ігор на уроках;

  • організація та прийоми перевірки домашніх завдань;

  • актуалізація опорних знань учнів;

  • використання елементів лекційно-практичної системи навчання;

  • здійснення контролю знань учнів.

  1. Картотека методичної та додаткової літератури з означеної методистом теми.

Матеріали які подає підгрупа (група)

  1. Журнал проходження практики групою і грошова відомість про оплату вчителям із копіями паспортів та ідентифікаційних кодів учителів (здається старостою групи у відділ педпрактики).

Згідно положення про кредитно-модульну систему, проходження практики оцінюється в 100 балів:

  1. Щоденник практики, в якому студент дає короткий звіт за кожен день практики та фіксує свої спостереження щодо навчально-виховної роботи в класі (0-15 балів).

  2. Конспект з фахового предмету (0-15 балів).

  3. Аналіз уроку вчителя з фахового предмету (0-10 балів).

  4. Виготовлений дидактичний та наочний матеріал із заданої методистом теми (0-15 балів).

  5. Розроблення і проведення позакласного заходу з фахового предмету (0-15 балів на кожного студента мікрогрупи).

  6. Картотека методичної та додаткової літератури з визначеної методистом теми (0-10 балів на кожного студента мікрогрупи)

  7. Вивчення досвіду роботи вчителя-предметника (0-10 балів на кожного студента мікрогрупи).

  8. Кількісний і якісний аналіз самостійної або контрольної роботи. (0-10 балів).

Якщо студент пропускає без поважної причини один день практики, то з нього автоматично знімається 20 балів. Додаткові бали студент може набрати виконуючи індивідуальне завдання методиста. Це може бути розробка тестового контролю вмінь учнів з заданої теми, аналіз позакласного заходу, підготовка тематичного виступу на конференції, тощо.

Практика оцінюється оцінкою «відмінно», якщо студент набрав 90-100 балів, «добре» - 70-89 балів; «задовільно» - 60-69 балів. У разі, якщо студент набрав менше 60 балів, практика оцінюється оцінкою «незадовільно» і не зараховується. У цьому разі студент відраховується з університету.

Перенесення або продовження практики можливе лише з поважних причин (хвороба, тощо).