Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педпрактика 5.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

2.4. Методичні рекомендації з основ економіки

2.4.1. Основні вимоги до уроків з курсу „Основи економіки”

  1. Сформулювати тему уроку. При цьому студент може керуватися календарним плануванням з основ економіки за програмою Ковальчука Г.О., Крупської Л.П. або Родіонової І.Ф. (див. „Економіка в школах України” № 8 за 2006 р.)

  2. Визначити триєдину мету (навчальну, виховну, розвиваючу). Важливо пам’ятати, що на уроці в процесі передавання економічних знань відбувається формування економічного мислення та економічної поведінки в реальному житті. Найважливішою метою економічного навчання є його взаємозв’язок з повсякденним та професійним життям.

  3. Визначити тип уроку, його структуру. Зазначимо, що роль лекції-уроку як основної форми передавання навчального матеріалу в сучасних умовах суттєво змінюється. Якщо обраний цей тип уроку, то лекція повинна виконувати проблемно-установчу функцію. Користуйтеся порадою: давайте тільки той матеріал, який потребує роздумів.

  4. Підібрати навчальний матеріал відповідно до навчальної мети і завдань окремих етапів уроку. При цьому треба враховувати особливості видів економічної інформації, яку слід розглядати з точки зору фактичної, оцінювальної та рекомендаційно-практичної. Ефективність навчальних занять значною мірою залежить від якості наочних посібників, яскравості прикладів, володіння прийомами активізації уваги.

  5. Розробити структуру методичного забезпечення уроку. До структури методичного забезпечення уроку з основ економіки можуть увійти:

  • опорний конспект-схема уроку;

  • перелік основних понять, що треба повторити для розуміння теми уроку;

  • перелік та пояснення основних економічних понять і концепцій даної теми або модель засвоєння базових знань з теми;

  • визначення, якому матеріалу слід приділити особливу увагу, які можливі труднощі та помилки можуть виникнути в учнів у процесі засвоєння теми;

  • запитання (з правильними відповідями), тестові завдання, задачі, графіки, ситуації для аналізу, рольові вправи тощо;

  • ілюстраційний блок;

  • що повинен знати та вміти учень з даної теми.

  1. Визначити систему методів і прийомів роботи учнів. Особливу увагу слід звернути на нетрадиційні методи навчання, такі як дискусія, кейс-метод, метод „мозкового штурму” та інші. (див. Аксьонова О.В. Методика викладання економічних дисциплін: Навчальний посібник. – К.; КНЕУ, 2006. – 708с.)

  2. Вибрати прийоми керівництва роботою учнів, реалізувати основні етапи засвоєння знань учнями на основі розуміння особливостей сприймання, закріплення і застосування знань. Зауважимо, що найбільший ефект дають такі способи навчання, коли учні самі беруть участь у вирішенні проблемної ситуації.

  3. Вибрати засоби навчання (підручники, дидактичні чи роздаткові матеріали, ТЗН, інтегрований електронний комплекс „Економіка”, 10 клас).

  4. Визначити форму чи зміст матеріалів для перевірки засвоєння знань, що подаються на уроці. Для ефективного контролю необхідне одночасне використання усної, письмової та графічної мови.

  5. Продумати співвідношення фронтальної, групової чи індивідуальної роботи учнів на різних етапах уроку. Для відходу від конкуренції та для створення атмосфери злагоди важливо використовувати і оцінювання виконання групових завдань.

  6. Продумати інструктаж до виконання домашнього завдання і форму проведення підсумків уроку.

  7. Мати конспект-модель уроку, який передбачає опис діяльності учителя й очікуваної діяльності учнів з можливими варіантами.