Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питания до іспиту з дисципліни «Військово-політ...docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
208.63 Кб
Скачать

52.0Сновні складові військово-психологічного дослідження.

Етапи психологічного дослідження

Задум дослідження визначає його етапи, складові послідовність реалізації задуму дослідження. Зазвичай дослідження складається з трьох основних етапів.

Перший етап - вибір проблеми і теми, визначення об'єкта і предмета, цілей і завдань, розробка гіпотези дослідження. З метою уточнення методики дослідження, конкретизації його цілей і завдань іноді виділяється ще один етап - пробне (пілотажне) дослідження, цей етап передує оформлення методики дослідження.

На другому етапі роботи відбувається вибір методів і розробка методики дослідження, перевірка гіпотези, безпосередньо дослідження, формулювання попередніх висновків, їх апробація і уточнення, обгрунтування заключних висновків та практичних рекомендацій.

Метод дослідження — це певний спосіб розв'язання наукової про¬блеми. Відповідно до обсягу дослідження на всіх його етапах методи дослідження поділяють на три групи:

1. Методи збору інформації.

2. Методи верифікації та уточнення зібраного дослідницького матеріалу.

3. Методи аналізу зібраної інформації.

Наприклад, для збирання інформації використовують такі методи: аналіз відповідної літератури; аналіз різноманітних документів; біографічний метод; бесіда; анкетування; тестування; спостереження; експеримент тощо.

На етапі верифікації та уточнення зібраної інформації застосовуються методи, що базуються на психометрії та спостереженні (природний, лабораторний експерименти, спостереження тощо).

Для аналізу зібраної інформації можна використовувати шкалуван-ня, аналіз (статистичний, якісний, описовий) тощо.

Інструментарії дослідження — це матеріальні речі, за допомогою яких реалізується обраний метод добору емпіричного матеріалу. Про¬цедура дослідження передбачає спосіб діагностування, який потребує докладного плану наукового пошуку та який узгоджується з діями спів¬робітників і підготовкою відповідного об'єкта вивчення.

Третій, заключний етап будується з орієнтацією на впровадження отриманих результатів у практику. Роботалітературно оформляється.

Логіка кожного дослідження специфічна. Дослідник виходить із характеру проблеми, цілей і завдань роботи, конкретного матеріалу, яким він володіє, рівня оснащеності дослідження і своїх можливостей.

ОРГАНІЗАЦІЙНо-процедурні етапи дослідження

Етапи психологічного дослідження - це комплекс процедур, складових стадії реалізації його цілей і завдань. Виділяються два види етапів: етапи логічного плану та організаційно-процедурні етапи.

Етапи логічного плану відображають послідовність виконання стратегічних завдань дослідження.

Організаційно-процедурні етапи визначають хід виконання тактичних завдань, взаємодії з досліджуваним об'єктом, дій з даними про досліджуваному об'єкті. Всі етапи мають відносну тимчасову послідовність, разом з тим вони можуть чергуватися, забезпечуючи безперервність дослідницького процесу.

Етапи реалізації логічного плану дослідження:

Проблемно-пошуковий (збір інформації для описових гіпотез).

Аналітичний (доказ описових гіпотез).

Експериментальний (доказ гіпотез про причинних залежностях).

Конструктивно-практичний (створення проекту - практичних рекомендацій - щодо вдосконалення об'єкта).

Організаційно-процедурні етапи дослідження:

Підготовчий (розробка програми, методики, організаційно-підготовчі роботи).

Оперативний (збір інформації, консультації, експериментування)

Заключний (обробка, аналіз, узагальнення інформації, вироблення рекомендацій, складання звіту).