Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питания до іспиту з дисципліни «Військово-політ...docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
208.63 Кб
Скачать

27 Методи інформаційно-виховної роботи.

Головною особливістю методів інформаційно-виховної роботи є те, що вони надають виховний вплив в основному за допомогою словесної інформації. У зв'язку з цим необхідно відзначити деякі фактори, що допомагають правильно зрозуміти і оцінити інформаційно-виховну роботу в частині (на кораблі).

По-перше, методи інформаційно-виховної роботи необхідно розглядати насамперед, як різновид методів соціально-комунікативної діяльності органів військового управління та виховної роботи у військах.

По-друге, оскільки методи інформаційно-виховної роботи засновані на використанні соціальної інформації переважно у мовній формі і, отже, зводяться до технологій словесного впливу на свідомість і поведінку військовослужбовців, то в їх реалізації важливо враховувати особливості мови різних категорій військовослужбовців.

По-третє, в мовному впливі як особливому способі та формі передачі соціальної інформації виділяють змістовну і формальну сторону.

характерис-тики Мовний вплив

Змістовна сторона Формальна сторона

Інформативність - кількість нової,

корисної інформації, цінність відомостей, фактів у мовленні Виразність - виразність і ясність

вимови, правильна інтонація і наголоси,

образність виразів

Зрозумілість - відповідність смислового

змісту рівнем знань, розвитку,

інтересам і мовних

можливостям аудиторії Доступність - однозначність, конкретність

і чіткість уживаних слів,

лаконічність фраз

Облік зазначених у таблиці характеристик у поєднанні з гарним знанням предмету є основною умовою ефективності мовного впливу на особовий склад. З цього випливає, що культура мови військових кадрів повинна служити показником їх професійної підготовки та інформаційної культури в цілому. Вона дає можливість вміло користуватися великим арсеналом методів інформаційно-виховної роботи з особистим досвідом, які в сукупності дають відповідь на питання - як краще, яким чином за допомогою соціальної інформації вирішувати актуальні завдання патріотичного виховання?

З метою систематизації методів доцільно дати загальну класифікацію, що вказує на їх ієрархічність. Дана класифікація носить, ілюстративний, відносний характер і не є вичерпною. (Див. таблицю № 2).

Таблиця № 2.

Групи методів Основні види методів Деякі різновиди методів

Організаційні

методи передачі

інформації Ілюстративні методи,

проблемні методи Демонстрація, показ,

порівняння, аналогія, аналіз

Методи усній передачі

інфор-мації Монологовие методи,

д іалоговие методи Розповідь, виступ, бесіда,

дискусія

Методи воздейст-нічні умови на

мировоз-зір Метод переконання Повідомлення, виклад,

доказ, наочність

Методи спонукання до

діям Метод пропаганди, м етод

агітації Звернення, заклик

Общеобразова тільні

методи Метод навчання, м етод

освіти Опис, роз'яснення

Серед методів викладу інформації найбільш поширеними є:

• пояснювально-ілюстративний;

• проблемний.

Пояснювально-ілюстративний метод (нерідко його називають описовим) являє собою такий спосіб викладу інформації (матеріалу), в ході якого особлива увага приділяється розкриттю сутності об'єктів, явищ і процесів, їх структури (змісту), причинно-наслідкових зв'язків між їх компонентами і умовами існування . При цьому виклад матеріалу будується за певним сценарієм, підпорядковується законам логіки, супроводжується роз'ясненнями, показом і демонстрацією. Іншими словами, основна мета полягає тут у передачі повідомленні військовослужбовцям деякої суми готових знань, або попо інформації, розрахованої на розширення світогляду, кругозору.

На підтвердження сказаного наводяться переконливі аргументи і факти, які ілюструють головні ідеї, думки, положення розглянутої проблеми. Головна особливість цього методу полягає і активізації репродуктивного мислення особового складу, яке характеризується спогляданням, пасивністю і слабо вираженим творчістю.

Безумовно, даний метод незамінний, коли мова йде про вивчення накопичених історичних, психолого-педагогічних та інших знань, керівних документів, досвід військової служби, армійських і флотських традицій.

Проблемний метод в інформаційно-виховної роботи використовується і метою активізації пізнавальної діяльності особового складу.Практично даний метод реалізується за допомогою створення і вирішення в ході проведення інформування 2-3 проблемних ситуацій, тобто постановкою теоретичних чи практичних завдань, які вимагають свого вирішення при відсутності готових відповідей. Структурно проблемнаситуація включає в себе:

• прийоми створення проблемної ситуації;

• виявлення і формування проблеми;

• припущення, гіпотези;

• доказ або спростування;

• пошук варіантів відповідей;

• висновки і рішення.

Оволодіння офіцерами проблемним методом викладу становить важливу грань їх професійної компетентності в інформаційно-виховної роботи.

Підводячи підсумок першого питання необхідно зробити наступні висновки:

- Інформаційно-виховна робота - це найважливіший напрям виховної роботи, особливий вид діяльності командирів (начальників), посадових осіб органів виховної роботи з формування в особового складу Збройних сил Російської Федерації високого морального духу, військово-професійних навичок і вмінь розвитку морально-психологічних і бойових якостей за допомогою інформації.

- Система інформаційно-виховної роботи постійно розвивається і вдосконалюється.

- Головною особливістю методів інформаційно-виховної роботи є те, що вони надають виховний вплив в основному за допомогою словесної інформації.