Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнополітологія 1-90.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
7.71 Mб
Скачать

49. Політизація етнічності

Політизація етнічності - процес набуття етнічною спільнотою політичної свідомості, її мобілізації на досягнення певних цілей, виходу на арену політичного життя і боротьби за право на участь у прийнятті політичних рішень та контролі за їх виконанням. Коротко, це процес виходу етнічних спільнот на політичну арену і перетворення їх на суб'єкти історії.

Політизація етнічності є продовженням процесу етнічного ренесансу, щоправда на якісно іншому, більш високому рівні. Сам процес політизації етнічності умовно можна поділити на три основних етапи:

  1. набуття політичної свідомості (члени етнічної спільноти, і перш за все, її еліта, набувають політичної свідомості. Внаслідок синтезу з раніше існуючою етнічною самосвідомістю виникає етнополітична свідомість - усвідомлення людиною своєї належності до етнічної спільноти, її місця, ролі й призначення в етнонаціональній структурі та у політичній системі суспільства і у світі взагалі, розуміння етнополі-тичних процесів і відносин, а також здатність приймати адекватні етнополітичні рішення та готовність шукати поліваріантні, компромісні шляхи їх реалізації);

  2. політична мобілізація (перетворення етнічностей із психологічного, культурного або соціального чинника на політичну силу);

  3. вихід на політичну арену.

Процес політизації етнічності, як і етнічний ренесанс, має також характер ланцюгової реакції. Варто хоч одній з етнічних спільнот зробити кілька кроків у напрямку політичної арени, не говорячи вже про кроки на самій арені, реакції інших етнічних спільнот не доведеться довго чекати. Процес політизації одразу й неодмінно перетворюється на ланцюгову реакцію, яку надзвичайно важко зупинити і тим більш повернути у зворотному напрямку. Однак і тут можуть траплятись винятки.

Деякі західні науковці цілком слушно твердять про циклічний характер процесу політизації етнічності. Але це цікаве і складне питання потребує окремого аналізу.

Як і всі інші суспільні явища, політизація етнічності є діалектичним, тобто складним і суперечливим процесом. Про складний, суперечливий характер процесу політизації етнічності свідчить і той факт, що він, з одного боку, є обєк-тивним природним процесом, обумовленим цілою низкою об"єктивних внутрішніх і зовнішніх факторів, а, з іншого, є породженням певних політичних сил. І саме цей вкрай суперечливий характер процесу політизації етнічності, за нашим переконанням, призводить до його діамет-рально протилежних оцінок.

Процес політизації етнічності - це процес передачі частини суверенітету від урядів народам, тобто це процес демократизації політики, включення до неї широких народних мас, причому, набагато ширших ніж це відбувалось під час політизації станів чи класів, що мало місце не так вже й давно. Вихід на арену політичного життя широких народних мас завжди ускладнює становище, несе в собі небезпеку сваволі й насильства. І в цьому плані політизація етнічності не краща й не гірша за політизацію класів. Всі негативні явища /загострення конфліктів, заколоти, війни і т. п. / породжуються не стільки процесами політизації етнічності, скільки спробами їх загальмувати, зупинити і повернути назад силою зброї або загрозою її застосування.

Причини політизації етнічності:

1 – процеси глобалізації та модернізації;

2 – процес урбанізації;

3 – вплив ЗМІ;

4 - погіршення екологічної ситуації як в окремих країнах, так і у світі в цілому;

5 - скорочення і без того не дуже багатих природних ресурсів, особливо енергоносіїв - нафти, газу, вугілля тощо;

6 - нерівноправність становища членів етнічної спільноти;

7 – технократичний стиль прийняття етнополітичних рішень;

8 - звернення інтелігенції до політики, як засобу захисту інтересів етнічної групи та вирішення своїх власних соціальних проблем.

Політизація етнічності може відбуватись у будь-якому суспільстві при наявності: 1) двох і більше етнічних спільнот; 2) етнічних еліт /антрепренерів/; 3) викликів модернізації; 4) нерівноправності й дискримінації за етнічними ознаками; 5) широко розгалуженої системи освіти; 6) розвинутої системи засобів масової інформації тощо.

Головними наслідками процесу політизації етнічності є:

1. формування політизованих етнічностей або етнонацій;

2. їх вихід на арену політичного життя, тобто перетворення на суб'єкти історії;

3. зародження і розвиток етнонаціоналізму та етніцизму.