Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voronova.finansovoepravo.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
6.47 Mб
Скачать

§ 6. Фінансування охорони здоров'я і фізичної культури

Ст. 49 Конституції України встановила право кожного на охо­рону здоров'я, медичну допомогу і медичне страхування. Охо­рона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відпо­відних соціально-економічних, медико-санітарних І оздоров­чо-профілактичних програм. У державних і муніципальних установах охорони здоров'я медична допомога надається без­відплатно. Держава сприяє розвитку лікувальних установ усіх форм власності.

Кошторис фінансування установ охорони здоров'я заснову­ється на показниках: у стаціонарі — за кількістю ліжок і ліж-ко-днів, у поліклініках — за кількістю лікарських відвідувань. Система заробітної плати — за категоріями лікарів, середнього і молодшого медичного персоналу, адміністративно-управлін­ським і обслуговуючим персоналом. Крім бюджетів, джерела­ми фінансування медичних установ можуть бути доходи, що одержують від підприємств, установ за договорами на прове­дення медичного обслуговування, проведення профілактичних заходів (щеплень від грипу тощо), доходи від надання платних послуг тощо, надходження спонсорських та благочинних внес­ків (наприклад, за рахунок внесків клубу "Ротарі" з канадсько­го міста Ванкувера було обладнане відділення "Дитяче серце" у клініці Ім. М. Амосова, а за рахунок ротарїанців з Австралії підготовлені українські хірурги для цього відділення).

§ 7. Видатки на культуру та мистецтво

Відповідно до Функціональної структури видатків бюджетів в Україні розділ 10 "Культура і мистецтво" включає видатки на мистецтво, культуру, бібліотеки, музеї, заповідники, клуби, кінематографію, архівну справу та Інші установи в галузі мис­тецтва і культури.

При фінансуванні видатків на культуру кошти з Державно­го бюджету надаються головному розпоряднику бюджетних коштів—Міністру культури І мистецтва України, який розпо­діляє кошти розпорядникам бюджетних коштів. До їх числа входять Комітет з національних премій України імені Тараса Шевченка, Академія мистецтв України, Всеукраїнська музична спілка, Спілки композиторів, письменників, художників, теат­ральних діячів тощо1. Після одержання коштів із бюджету (бюджетних призначень) розпорядники бюджетних коштів пе­реказують їх на рахунки підвідомчих підприємств, організацій і установ культури.

У фінансуванні видатків на культуру І мистецтво беруть участь розпорядники, які одержують асигнування з усіх ланок бюджетної системи. Кожна установа культури одержує асигну­вання з бюджету залежно від значимості і підпорядкування.

Установи культури — театри, кінотеатри, клуби, філармонії працюють на засадах госпрозрахунку. Із бюджету вони одержу­ють асигнування тоді, коли їх доходи не покривають видатків, оскільки вони не мають реальної можливості самостійно зароб­ляти гроші, але їх послуги повинні мати доступний характер (музеї, бібліотеки, заповідники, ботанічні сади, зоопарки тощо).

§ 8. Фінансування оборони

Оборона країни, захист її суверенітету, територіальної ціліснос­ті і недоторканості покладається на Збройні Сили України. Фінансування оборони здійснюється за принципом мінімальної достатності2.

1 Наказ Міністра фінансів України від ІЗ березня 2000 р. № 47 "Про впо­ рядкування розпорядників коштів Державного бюджету" із змінами і допов­ неннями.

2 Опарі» Б. М, Малько В. І., Кондратюк С. Я. Бюджетна система. — К., 2000. — С. 38, 39. У роботі автори наводять три основних типа військових доктрин: І) повна відмова від військових видатків; 2) створення військової супердержави; 3) фінансування оборони за принципом мінімальної достатності.

362

Л. К. Воронова

Фінансове право України 363

Відповідно до Функціональної структури видатків бюдже­тів України видатки на оборону фінансуються на: утримання Збройних Сил; закупівлю озброєння і військової техніки; ка­пітальне будівництво; науково-дослідні і дослідно-конструктор­ські роботи; інші видатки в галузі оборони.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Міністр обо­рони. Фінансування Міністерства оборони здійснюється на підставі кошторисів, виходячи з сум, затверджених в Держав­ному бюджеті.

Утримання військових частин здійснюється на підставі кош­торисів, де основними статтями видатків є грошове утримання військовослужбовців і заробітна плата вільнонайманих. Прид­бання зброї і військової техніки визначається потребами по­стійної заміни техніки і озброєння в зв'язку з моральним ста­рінням і закінченням строку експлуатації. Фінансуються вида­тки на оборону виключно з Державного бюджету України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]