Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voronova.finansovoepravo.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
6.47 Mб
Скачать

§ 3. Юридичний склад податку

До законів, які встановлюють податки і порядок їх справлян­ня, будь-яка держава висуває особливі вимоги, встановлюючи

218

Л. К. Воронова

Фінансове право України 219

елементи, які входять до механізму, що застосовується при справлянні податків (а для платників — при їх сплаті).

Елементи правового механізму податків поділяються на основні та додаткові1. Елементи правового механізму податку необхідно знати для того, щоб визначити розмір І основні кри­терії податкового обов'язку, а також ті, які деталізують вико­нання, строки, порядок сплати. Якщо перші є основними еле­ментами правового механізму — платник податку, об'єкт об­кладання, ставка податку або збору, то до додаткових нале­жать: предмет, база оподаткування, одиниця оподаткування, податкові пільги, строки і способи сплати податку, особливос­ті податкового режиму та податкової звітності, вид бюджету або фонду, в які включаються надходження.

Закон повинен чітко встановлювати права й обов'язки суб'єк­тів податкових правовідносин, а для цього в законі мають чіт­ко визначатися:

  1. Суб'єкт податку — юридична або фізична особа, яка зобо­в'язана сплачувати податок. Крім обов'язку вносити кошти до бюджету або централізованого цільового фонду, платник зобов'язаний своєчасно подавати фінансовим органам звіти про одержані доходи, про сплату податків.

  2. Об 'єкт — те, що підлягає оподаткуванню.

У зв'язку з тим, що податковий закон обмежує право власності платника, він мусить чітко визначати підстави виникнення обов'язку сплати податку. Платник, читаючи закон про податок, виявляє підстави, на яких держава по­збавляє його власності, тобто платник, знаючи, що він по­винен сплатити податок, хоче бачити, за що саме він буде платити. В податковому законі чітко має бути вказаний об'єкт оподаткування.

Для виникнення обов'язку сплати податку необхідно, щоб був факт, з яким закон пов'язує обов'язок сплати по­датку (наприклад, автомашина), але в законі повинні бути фактичні обставини, які породжують податковий обов'язок (наприклад, якщо автомашина належить на праві власності не тому, хто їздить на ній, а його рідному дядькові, то по­даток сплачує власник машини — дядько), бо в законі чітко встановлено, що податок сплачує власник.

Кобипьнж Д. А. Правовое регулирование льгот при налогообложении. Дис. канд. юр, наук. — X., 2002. — С. 59-65.

Визначення можливих переліків об'єктів оподаткування дається в ст. 6 Закону „Про систему оподаткування". Об'­єктами можуть бути операції з реалізації товарів, послуг, майно, прибуток, дохід і вартість реалізованих товарів, наданих послуг або Інший об'єкт, що має вартісну, якісну або фізичну характеристику, з якою законодавчий акт пов'язує виникнення обов'язку сплатити податок. З об'єк­том податку пов'язаний предмет оподаткування, який від­биває ознаки не юридичного, а фактичного характеру. На­приклад, об'єкт податку на землю — право власності на ділянку землі. Сама по собі ділянка не породжує ніяких правових наслідків, але право власності пов'язане саме з нею.

Одне і те ж майно може бути предметом кількох подат­ків: автомашина-іномарка оподатковується митом, акцизом, ПДВ при ввезенні, а потім щороку податком на власника транспортних засобів.

  1. Ставка податку розмір податку на одиницю обкладання. Вона виражається у відсотках або у твердій сумі. Ст. 7 За­кону України „Про систему оподаткування" визначає: став­ки встановлюються Верховною Радою України і органами місцевого самоврядування І не змінюються протягом року, якщо Інше не передбачено законодавством.

  2. Одиниця обкладання — частина податкового об'єкту, на який встановлюється ставка податку: 1 гривня, 1 м , гектар землі, потужність мотора, довжина судна.

  3. Строк сплати твердо фіксована в законі дата внесення платежу до бюджету, за порушення якої неодмінно застосо­вується покарання — пеня.

  4. Пільги — (виняток із загальних правил) — повне або част­кове звільнення від плати (наприклад, залежно від родин­ного стану).

  5. База оподаткування — це вартісна, фізична або інша харак­теристика об'єкту оподаткування — (дохід, що підлягає оподаткуванню у громадянина N. дорівнює 800 грн.).

Змінюватися перелічені елементи можуть тільки в податко­вих законах. Згідно зі ст. 7 Закону України "Про систему опо­даткування" зміна податкових ставок і механізм справляння податків І зборів (обов'язкових платежів) не можуть запрова­джуватися Законом "Про державний бюджет" на відповідний рік.

ЯР

220

Л. К. Воронова

Фінансове право України

221

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]