Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voronova.finansovoepravo.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
6.47 Mб
Скачать

§ 3. Суб'єкти фінансового права і фінансових правовідносин

Фінансове право регулює відносини, які включаються до його предмета, визначає права й обов'язки їх учасників, тобто юри­дичних і фізичних осіб, які беруть участь у фінансовій діяль­ності. Ось ці учасники і є суб'єктами фінансового права і, як правило, вони ж стають суб'єктами фінансових правовідносин.

Але не завжди суб'єкти фінансового права стають суб'єкта­ми конкретних фінансових правовідносин.

Суб'єкт фінансового права це особа, учасник фінансових відносин, яка за своїми особливостями фактично може бути носієм суб 'єктивних прав і обов 'язків. Так, згідно зі ст. 67 Кон­ституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, установлених законом. Отже, кож­ний громадянин є суб'єктом фінансового права і потенційно

76 Л. К. Воронова

Фінансове право України

77

він може бути суб'єктом фінансових правовідносин. Кожний громадянин може бути носієм суб'єктивних юридичних прав і обов'язків, він реально здатний брати участь у податкових, бюджетних та інших фінансових правовідносинах в силу при­писів Конституції України.

Властивість юридичної або фізичної особи бути носієм юридичних прав і обов 'язків в силу юридичних норм називаєть­ся правосуб'єктністю{. Правосуб'єктність у фінансовому пра­ві включає в себе два елементи: можливість мати права і не­сти обов'язки (правоздатність) і можливість до самостійного здійснення прав і обов'язків (дієздатність).

Так, у ч. 2 ст. 67 Конституції приписано всім громадянам щороку подавати декларацію про свій майновий стан І доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. Подаючи декларацію про доходи, громадянин вступає у фінансові право­відносини з податковою адміністрацією.

Правосуб'єктність у фінансовому праві поняття більш ши­роке, ніж суб'єкти фінансових правовідносин.

Суб'єкти фінансового права — це юридичні і фізичні осо­би, які мають правосуб'єктність, тобто можуть потенційно бу­ти учасниками фінансових правовідносин, а суб'єкт фінан­сових правовідносин — це реальний учасник даних правових відносин2.

Так, у нашому прикладі, громадянин є безумовним носієм фінансових прав і обов'язків в силу дії норм Конституції України, тобто є суб'єктом фінансового права, але, подаючи декларацію в податкову адміністрацію, він вступає у конкретні фінансові правовідносини, бо реалізує надані Конституцією України права й обов'язки, стає суб'єктом фінансових право­відносин, але не губить своїх властивостей як суб'єкт фінансо­вого права.

Суб'єктами фінансового права виступають держава, адміні­стративно-територіальні утворення; юридичні особи — підпри­ємства й організації усіх форм власності, установи, громадські організації, тобто колективні суб'єкти і громадяни як Інди­відуальні суб'єкти.

Держава виступає, як правило, в особі уповноваженого нею органа: Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів, Мініс-

1 Алексеев С. С. Общая теория права. — Т. II. — С. 139.

2 Хапфина Р. О. Общее учение о правоотношении. — М., 1974. — С. 115—116.

терства фінансів, Національного банку (а в міжнародних фіна­нсових відносинах держава виступає суб'єктом відносин). Суб'єктами фінансового права є адміністративно-територіальні одиниці: Автономна Республіка Крим, області, міста, райони,

селища, села.

Держава і адміністративно-територіальні утворення висту­пають у бюджетних правовідносинах, бо вони Конституцією України наділяються правом на бюджет, а звідси витікає їх право на одержання доходів і фінансування видатків, які пов'я­зані із здійсненням функцій, покладених на них Конституцією. Ці суб'єкти беруть участь і у правовідносинах, пов'язаних із державним кредитом, бо їм надано право випуску держав­них і місцевих позик.

До колективних суб'єктів фінансового права належать орга­ни законодавчої і виконавчої влади: Верховна Рада, Рахункова палата, Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів, Державне казначейство. Ці державні органи не тільки можуть, але й зо­бов'язані брати участь у фінансових правовідносинах, оскільки це покладається на них Конституцією та законодавчими ак­тами.

У фінансових правовідносинах беруть участь органи місце­вого самоврядування та їх виконавчі органи. Вони збирають податки, фінансують видатки, наповнюють і витрачають поза­бюджетні фонди тощо.

Велике коло учасників фінансових правовідносин склада­ють підприємства різних форм діяльності і форм власності. Господарюючі суб'єкти юридичні особи — активні учасники фінансових правовідносин, бо вони є платниками податків, ко­ристувачами банківських кредитів, учасниками торгів на бір­жах тощо.

НекомерційнІ установи одержують з бюджету асигнування для своєї діяльності, але вони змушені добувати грошові засо­би для свого фінансування і вступають у Інші види фінансо­вих правовідносин. Суб'єктами фінансового права виступають сімейні приватні підприємства, селянські (фермерські) госпо­дарства, які є самостійними господарюючими одиницями. Во­ни сплачують податки до бюджету, придбавають облігації дер­жавних позик, одержують фінансову підтримку з бюджету.

І, нарешті, індивідуальними суб'єктами фінансового права є громадяни. Стаття 67 Конституції України покладає на всіх громадян обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і

78

Л. К. Воронова

Фінансове право України

79

розмірах, встановлених законом, щорічно подавати декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік. Громадяни вступають у правовідносини з державою.

Контрольні запитання

  1. ДаГ-те поняття фінансово-правової норми.

  2. Які особливості властиві фінансово-правовим нормам?

  3. Як класифікуються норми фінансового права за способом впливу на учасників фінансових відносин і які особливості фінансово-правових норм виявляються в кожному виді?

  4. Що таке матеріальні фінансово-правові норми?

  5. Що розуміють під процесуальними фінансово-правовими нормами?

  6. Яка структура фінансово-правової норми?

  7. У чому полягає особливість санкцій фінансово-правових норм?

  8. Дайте поняття фінансово-правових відносин.

  9. Які особливості властиві фінансово-правовим нормам?

  1. Назвіть підстави виникнення, зміни і припинення фінансо­во-правових норм.

  2. Які види фінансових правовідносин можете назвати?

  3. Дайте поняття суб'єкта фінансового права і суб'єкта фінан­сового правовідношення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]