Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voronova.finansovoepravo.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
6.47 Mб
Скачать

294 Л. К. Воронова

Фінансове право України 295

державного бюджету збору у вигляді цільової надбавки до та­рифу на природний газ.

Платником збору у вигляді цільової надбавки до затвердже­ного тарифу на природний газ є споживачі газу усіх форм влас­ності.

Збір, отриманий від споживачів під час реалізації газу, включається до валового доходу, а під час внесення (нараху­вання) надбавки до бюджету — до валових витрат. Відповідаль­ність за правильність нарахування і своєчасність внесення зба-ру до спеціального фонду несуть платники, а контроль здійс­нюють органи державної податкової служби.

Рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конден­сат. Законом України "Про рентні платежі за нафту, природ­ний газ і газовий конденсат"1 визначено загальнодержавні рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат, які сплачуються з вартості обсягів нафти, природного газу І газового конденсату, видобутих на території України, І плат­никами яких є суб'єкти підприємницької діяльності, що здійс­нюють їх видобуток на території України.

Об'єктом рентних платежів за нафту, природний газ і газо­вий конденсат є обсяги нафти, природного газу і газового кон­денсату, видобуті на території України, за винятком обсягів фактичних втрат цих речовин. Нормативи втрат встановлює орган, визначений Кабінетом Міністрів України.

Диференціація ставок рентних платежів установлена Зако­ном залежно від середньої глибини свердловини на родовищі та обсягів видобутих нафти, природного газу, газового конден­сату, гірничо-геологічних умов та ціни реалізації. Місячні су­ми рентних платежів вносяться платниками до Державного бюджету протягом 10 календарних днів, наступних за остан­нім днем граничного строку подання розрахунку цих платежів.

Закон закріпив перелік пільг по сплаті рентних платежів. Звільняються від сплати обсяги нафти, природного газу і газо­вого конденсату:

  • видобуті в межах територіальних вод і виключної (морсь­кої) економічної зони України;

  • видобуті з родовищ, що залягають на глибині понад 500 метрів;

Закон України "Про рентні платежі за нафту, природний по і газовий конденсат" від 5 лютого 2004 р. № 1456-ГУ,

— понад базові обсяги нафти, природного газу І газового кон­денсату, видобуті з родовищ, затверджених Кабінетом Мі­ністрів України як такі, що мають важковидобувні та ви­снажені запаси.

Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію сплачується відповідно до За­кону України "Про електроенергетику"1 від 16 жовтня 1997 р. Цільові надбавки встановлюються Національною комісією ре­гулювання електроенергетики України. На 2005 р. сума цільо­вої надбавки становить 2 080 000 тис. гривень2. Платниками цього збору виступають учасники оптового ринку електроене­ргії в Україні (крім бюджетних установ і населення). Об'єктом є повний об'єм електричної або теплової енергії, яка відпуска­ється за регульованим (оптовим) тарифом.

Надходження цього збору використовуються у порядку, ви­значеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Закону України від 9 квітня 1999 р. "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмілярства" цей збір сплачують підприємства торгівлі. Об'єкт збору — ви­торг від реалізації алкогольних напоїв та пива. Ставка збору встановлена в розмірі 1 відсотка виторгу. Збір нараховується на всю суму виторгу, включаючи ПДВ. Для збору відкривають спеціальні рахунки у казначействі. Порядок справляння збору і використання коштів встановлено постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку справляння збору І використання коштів на розвиток виноградарства, са­дівництва та хмілярства" від 29 червня 1999 р. № 1170.

Гастрольний збір. Законом України від 10 червня 2003 р. № 1115 "Про гастрольні заходи в Україні" було введено за­гальнодержавний збір, платником якого є суб'єкти господарю­вання, що займаються організацією гастролей на території України. До гастрольних належать видовищні заходи, які про­водяться підприємствами, організаціями культури, творчими і тимчасовими, окремими виконавцями за межами їх постійних сценічних майданчиків, з метою одержання прибутку.

1 Відомості Верховної Ради України. — 1998. — № 1. — Ст. !.

2 Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" // Урядовий кур'єр. — 2005. — 31 березня. —г

(\ 9.

296

Л. К. Воронова

Фінансове право України

297

Об'єкт обкладання збором—виручка від реалізації білетів на гастрольний захід. Ставка збору — 3 відсотки об'єкта. Кош­ти від збору розподіляються таким чином: 30% — до місцевих бюджетів, 70% — відраховуються на спецрахунок Державного Казначейства для підтримки гастрольних заходів вітчизняних гастролерів на загальнодержавному рівні1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]