Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕІЕД шпори Назаров.docx
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
116.41 Кб
Скачать

Наслідки промислового перевороту

1. Англія перетворилась на «фабрику світу», ставши своєрідним «інкубатором» технічних інновацій для інших країн.

2. Замість купця й банкіра головну роль в економіці країни почав відіграти підприємець-фабрикант.

3. Після завершення промислового перевороту значно зросла чисельність міського населення Англії й чисельність промислових робітників у загальній структурі зайнятості.

4. Масове залучення у виробничий процес жінок і дітей внаслідок відсутності необхідності застосування фізичної сили у виробництві.

5. Збільшення конкуренції на ринку праці призвело до масового безробіття, подовження робочого дня, падіння реальних доходів населення.

6. Загострення суперечностей в англійському суспільстві, що мало за наслідок виступи чартистів і рух лудитів (руйнівників машин).

7. Посилення експлуатації колоній

8. Перехід від митної політики протекціонізму до вільної торгівлі

15. Господарство північноамериканських колоній Англії

До війни за незалежність (1776-1783)

Пн Ам колонії Англії можуть бути розділені на кілька груп:

Південна – спроби ввести тут феодальні порядки викликали опір широких верств населення (наявність величезних масивів вільних земель дозволяла кожному стати власником земельної ділянки); з цієї причини великі мануфактури не могли обслуговуватися дешевою найманою працею. Єдино можливим виходом став ввіз негрів-рабів з Африки.

Північна – у колоніях цього району (Нова Англія) переважало дрібне фермерське господарство, рабство було відсутнє.

Центральна – через родючість земель фермерське господарство було тут дуже поширене: створювалися великі латифундії, які переважно здавалися фермерам у спадкоємну оренду. Формально рабства тут не було, але існували елементи примусової праці людей.

Причини війни за незалежність

1. Англія всіляко гальмувала економічний розвиток північноамериканських колоній, перешкоджаючи торговельним зв'язкам американської буржуазії з іншими країнами

2. Англ земельна аристократія на чолі з королем намагалася насадити в Північній Америці систему великого дворянського землеволодіння з метою подальшої здачі цієї землі в оренду фермерам і одержання чогось схожого на феодальну ренту

3. Жителям колоній заборонялося переселятися на землі на зх від Апалачських гір,оголошених власністю Брит. корони.

Наслідки

1. В 1783 році було проголошено нову державу – США.

2. Ліквідовано дворянську і королівську власність на землю

3. Не відбулося знищення рабства, аграрне питання не було вирішене на користь фермерів.

16. Нерівномірність соц-економ розвитку Пн і Пд США і причини громадянської війни 1861–1865 рр. Територіальна експансія США в 19 ст.

Колонізація пн. Ам. Континенту сша

Ще під час панування Англії значна частина фермерів самовільно захоплювала землі на заході (це явище одержало назву скваттерства), інтенсивно звільняючи їх від індіанців. Після завоювання незалежності. США купили у Франції за безцінь величезну колонію Луїзіану, в Іспанії було куплено Флориду. В результаті війни з Мексикою (1846-1848) США захопили більше половини мексиканської території й вийшли до берегів Тихого океану. Завдяки цьому протягом першої половини XIX сторіччя США збільшили свою територію в 3,5 рази й після покупки в 1867 році в Росії Аляски (за $7,2 млн.) приблизно досягли нинішніх кордонів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]