Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕІЕД шпори Назаров.docx
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
116.41 Кб
Скачать

Аграрні реформи в Прусії

В 1807 році уряд Штейна видав едикт, що знищував особисту залежність селян від поміщиків (негайно – для спадкових користувачів наділів і з листопада 1810 року – для неспадкових і безземельних селян). Селяни одержали право на свій розсуд розпоряджатися майном і одружуватися; однак передача цим селянам землі була обставлена дуже жорсткими умовами. В 1811 році виходить едикт «Про регулювання», відповідно до якого для того, щоб отримати у власність оброблювану землю, селянин повинен був або заплатити поміщику 25-кратну річну ренту, або поступитися, віддавши йому від 1/3 (спадкові користувачі) до 1/2 (неспадкові користувачі) землі. Всі безкінні селяни, новосельці, орендарі землі, батраки і городники взагалі втрачали права відкупитися від повинностей й одержати власний земельний наділ.

був виданий едикт, що дозволив викуповувати феодальні повинності не тільки заможним селянам і старосельцям, але й усім бажаючої (за винятком городників і батраків), тепер уже не за 25-кратну, а лише за 18-кратну ренту. З 1850 по 1865 рік звільнилося 13 тисяч великих селян-власників і більше мільйона дрібних землевласників.

18. Економічний підйом в сша в останній третині 19 – на початку 20 стст. І фактори, що його зумовили. Причини економічного підйому Америки

1. Буржуазно-демократичні перетворення в суспільстві під час Громадянської війни (1861–1865) мали більш глибокий і послідовний характер, ніж в Європі. Різке залучення в орбіту буржуазних відносин тих регіонів і верств населення, які раніше перебували на дофеодальному, рабовласницькому щаблі розвитку (південь США).

2. Економічний розвиток США спирався на швидко зростаючий внутрішній ринок, основною фігурою якого був фермер. Крім того, розширення ринку було спричинене будівництвом залізниць, які швидко зв'язали в одне ціле раніше економічно розрізнені райони країни, а також господарським освоєнням Заходу.

3. Дешевизна землі й відсутність ренти в США

4. Уряд США проводив протекціоністську політику

5. Швидке зростання населення США

6. Запізнення промислового перевороту привело до відсутності тут морально зношеного устаткування.

7. Винятково сприятливі природні умови: більші запаси нафти, залізної руди та вугілля, величезні масиви родючих земель у зоні природного зрошення, лісові угіддя.

8. Винятково сприятливі зовнішньоекономічні й зовнішньополітичні умови: США перебували в оточенні Канади, Мексики та дуже слабко розвинених в економічному й військовому відношенні країн Латинської Америки, вдалині від серйозних конкурентів.

9. Потік капіталів із Західної Європи в США

10. Широке застосування електроенергії

Розвиток сільського господарства в сша.

З 1860 по 1913 рр. обсяг сільськогосподарського виробництва США збільшився в три рази, що було обумовлено низкою причин:

1. Реалізація «Закону про гомстеди» (1862 р.) призвела до створення в Америці декількох мільйонів фермерських господарств, які були значно ефективніші, ніж селянські господарства у Європі, оскільки господарювали на власній землі й не відволікали частину прибутку на сплату всіляких «повинностей» (зобов'язань) перед власниками землі. Це дозволяло їм акумулювати значні фінансові ресурси на закупівлю тракторів, комбайнів, мінеральних добрив, електричних сінокосарок, елеваторів і.т.п., що робило їх ефективнішими за аналогічні господарства в Європі.

2. Дешевизна землі й відсутність ренти робили американські продукти недорогими а, отже, конкурентоспроможними на внутрішніх і зовнішніх ринках,

3. Винахід і широке поширення систем елеваторів дозволили вичікувати сприятливу економічну коньюнктуру для реалізації зерна.

4. Раціональне розміщення сільськогосподарського виробництва на території США.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]