Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕІЕД шпори Назаров.docx
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
116.41 Кб
Скачать

Розвиток мануфактурного капіталізму

Основною галуззю промисловості Голандії було суднобудівництво, що спиралось на використання дешевого корабельного лісу з Німеччини і Скандинавії. Інші галузі промисловості розвивалися більш повільно. Найбільшого розвитку досягла суконна промисловість, пов’язана з давніми традиціями фландрського сукновиробництва. Однак створювались і централізовані мануфактури, які переважали в нових галузях, наприклад, в цукровій промисловості, де функціонувало 50 цукрорафінадних заводів. І хоча Нідерланди були батьківщиною мануфактурного капіталізму, вже в другій половині ХVІІ ст. голандська мануфактурна промисловість починає помітно відставати від англійської.

Причини економічного відставання Голандії

Північні провінції значно відставали від південних за рівнем розвитку мануфактурного капіталізму.

  1. Слабкість її промислової бази,тому що для розвитку фабричної промисловості, особливо важкої і металопереробної, Голландії не вистачало території, роб. рук і сировини.

  2. Намагання підприємців країни йти протореною доріжкою торгового збагачення і недостатня увага до промислового виробництва. Голландія продовжувала залишатися торговою республікою, але такі республіки вже віджили свій вік.

  3. Безкінечні війни Людовіка 14, що завдавали великих збитків казні і території.

14. Промисловий переворот в Англії: соціально-економічні передумови і наслідки. Передумови промислового перевороту в Англії

1. Масова експропріація (примусове (без відшкодування чи оплачуване) позбавлення власності.) англійського селянства

2. Формування англійської колоніальної системи і інтенсивна торгово-економічна експлуатація колоній.

3. Работоргівля з центром в Брістолі була важливим джерелом нагромадження фінансових ресурсів.

4. Еволюція фермерського господарства на основі інвестування в аграрний сектор капіталів, що мали колоніальне походження.

5. Традиції розвитку мануфактурної промисловості, насамперед сукновиробництва,

6. Конкуренція суконної і бавовняної промисловості, центром якої був Манчестер.

7. Великі поклади кам’яного вугілля, обширні лісові угіддя,

8. Острівне положення Англії й насиченість її берегової смуги бухтами створювали сприятливу ситуацію стосовно транспортних перевезень.

9. Безперервні війни в Європі формували зовнішній попит на англійські промислові вироби: обмундирування, зброю, амуніцію і т.п.

Сутністю промислового перевороту є перехід від капіталістичної мануфактури, що базується на подетальному поділі ручної праці, до фабрики, заснованої на використанні системи машин. Мануфактура є абсолютно необхідною ланкою між майстернею середньовічного ремісника, або простою кооперацією (де одна людина безпосередньо відповідає за всі стадії виробництва продукту), і капіталістичною фабрикою. Промисловий переворот почався в текстильній промисловості з низки технічних вдосконалень, найвизначнішими з яких були: модернізація ткацького верстату за допомогою «летючого човника» (1733 р.); створення дерев’яної прялки «Дженні» (1765 р.) і мюль-машини – комбінації прялки з водяним двигуном

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]