Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕІЕД шпори Назаров.docx
Скачиваний:
186
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
116.41 Кб
Скачать

19. Концентрація виробництва і створення монополій в американській промисловості і банківській справі. Перші фінансові групи в сша.

Формування монополій у США.

Фактори, що прискорили монополізацію економіки США:

1. Криза надвиробництва. Під час кризи відб. різке перевищення пропозиції товарів над платоспроможним попитом.

2. Висока вартість робочої сили в США зумовила прагнення фабрикантів максимально витиснути живу працю найманих робітників за рахунок широкого застосування машин,

3. Безперервні технічні зрушення у виробництві вимагали значної концентрації капіталу.

4. Інтенсивне залізничне

З метою стимулювання залізничного будівництва уряд США дарував кампаніям у повну власність по 10 кілометрів землі по обидва боки від залізничної гілки.

Перші фінансові групи в сша.

Фінансова група не є лише системою банківських і страхових установ, а є їх складним симбіозом з промисловими підприємствами, що функціонують у найрізноманітніших галузях – промисловості, сільському господарстві, транспорті й.т.п. В 1872 році Рокфеллер заснував нафтову компанію «Стандард Ойл», була реорганізована в трест, який монополізував 95% виробництва очищеної нафти в країні. Рокфеллер створив «Нешнл Сіті Банк» з метою їхнього перекачування в десятки інших монополій гірничодобувної, електричної, газової та інших галузей промисловості. Морган створив «Сталевий трест». Ще однією галуззю, яка зазнала посиленої монополізації, була автомобільна промисловість (корпорації – «Форд», «Дженерал Моторс» і «Крайслер»)

20. Економічний підйом у Німеччині в останній третині 19 – на початку 20 стст. І фактори, що його зумовили.

За три останніх десятиліття XIX століття Німеччина вийшла на друге (після США) місце у світі за обсягом промислового виробництва. Це було обумовлено наступними причинами:

1. Утворення в 1866 році єдиної німецької держави, в результаті чого в центрі Європи раптово з'явилася величезна країна з 41-мільйонним населенням і потужною індустріальною базою. Було знято всі митні бар'єри, уніфіковано монету, введено єдине цивільне й карне право, торговельне й поштове законодавство, що зняло всі перешкоди для переміщення людей, капіталів та товарів

2. В результаті перемоги Німеччини у Франко-Пруській війні до неї відійшли Ельзас і Лотарингія, дуже багаті залізною рудою. Крім того, Франція виплатила Німеччині контрибуцію в розмірі 5 мільярдів франків золотом.

3. З 1871 по 1890 рр. населення Німеччини зб на 40%

4. Твердий політичний режим Бісмарка дозволяв тримати на дуже низькому рівні заробітну плату німецьких робітників.

5. Запізнювання промислового перевороту дозволяло використати технічно найбільш передові інновації.

6. Ріст германського мілітаризму забезпечив колосальний попит на метал, вугілля, хімічні продукти, засоби транспорту, який багато в чому покривався за рахунок держбюджету.

7. Довжина залізниць Німеччини виросла в 33 рази.

8. Введено високі ввізні мита на промислові товари.

9. Внаслідок відсутності у Німеччини колоній її фінансовий капітал не мав можливості переливатися у відсталі країни з дешевшою сировиною та робочою силою, як, наприклад, англійський чи французький, а зосереджувався всередині країни, сприяючи підйому її промисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]