Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕІЕД шпори Назаров.docx
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
116.41 Кб
Скачать

10. Феод місто, цех устрій, зовн-внутр торгів міст в Євр. Причини відродження античних і виникнення нових європейських міст у XI столітті:

1. Розвиток продуктивних сил у сільському господарстві призвів до зростання продуктивності праці такою мірою, що з'явилася можливість вивільнити з аграрного сектору певну кількість робочої сили і зосередити її виключно на ремісничому виробництві.

2. Розвиток ремісничої техніки

3. Підвищення попиту на важке озброєння, металеве начиння, вовняні тканини, кам'яні будинки, водяні млини.

4. Протиріччя феодального маєтку, що виникають через його натуральний характер

Так виникає середньовічне місто – центр ремесла і торгівлі, тому що міські ремісники, на відміну від селян, фізично не можуть існувати, не обмінюючи продукт своєї праці на продукцію сільського господарства.

Ремесло в містах організовувалося за цеховим принципом.

Цех – це територіальне об'єднання ремісників однієї спеціальності, переважно у межах одного міста, що монополізували виробництво і збут певних видів продукції на відповідній території. Ієрархічну структуру: учень (7 р підготовки), підмайстер (10–12), майстер, цехова старшина, староста.

Європейські міста вели інтенсивну світову торгівлю, що ділилася на два великих транзитних маршрути:

1. Ганзейська торгівля, яка зв'язувала міста балтійського узбережжя (Гамбург, Амстердам) договорами про скасування митних кордонів і надання пільг.

2. Левантійська торгівля, що з'єднувала всю Європу через італійські міста (Флоренція, Венеція, Генуя) і далі через Кон

стантинополь і інші міста Візантійської імперії з Азією.

11. Великі географічні відкриття. До передумов вгв відносяться:

1. Криза Левантійської торгівлі. Відтепер проїзд через територію, контрольовану турками, став вкрай небезпечним; а коли проїзд все-таки здійснювався, турки накладали на східні товари, що транспортувались із Азії в Європу венеційськими купцями, надто високі мита, які робили нерентабельними торгові операції.

2. Гостра нестача золота й срібла як головних засобів обігу в Європі.

3. Масове обезземелювання дворян,.

4. Значні вдосконалення в техніці мореплавства: були винайдені дуже маневрене й рухливе судно – каравела, що прийшла на зміну низько зануреному у воду нефу; система вітрил, що дозволяла рухатися проти вітру; удосконалені компас і астролябія, уточнені географічні карти.

5. Формування абсолютистських держав в Іспанії й Португалії, де були створені потужні податкові системи, що дозволяли фінансово забезпечити досить дорогі й ризиковані для того часу експедиції Бартоломео Діаса, Колумба, Магеллана, Васко да Гама, Амеріго Веспуччі та ін.

Основні відкриття:

1. В 1492 році Христофор Колумб досяг берегів Південної Америки.

2. В 1519 році Васко да Гама обігнув північне узбережжя Африки й знайшов шлях в Індію.

3. В 20-х роках XVI століття Фернандо Магеллан з'єднав траєкторію подорожі Колумба й Васко да Гами в ході одного трирічного плавання й здійснив, таким чином, першу кругосвітню подорож, чим довів кулястість землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]