Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет роз лекій.doc
Скачиваний:
333
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Профілактика патологічної стертості зубів.

Проблеми профілактики патологічної стертості зубів є необхідними та актуальними в клініці ортопедичної стоматології, але, на жаль, їх не завжди враховують. Система профілактичних заходів щодо патологічної стертості зубів до цього часу практично відсутня.

Основними профілактичними заходами є:.

— своєчасне заміщення дефектів оклюзійної поверхні зубів, дефектів зубних рядів та створення множинних контактів між ними;.

— проведення лікування зубощелепних аномалій у дітей;.

— своєчасне виявлення перехідної стадії стертості зубів та проведення відповідних лікувальних заходів;.

— боротьба зі шкідливими професійними звичками, що спричиняють порушення цілісності коронкової частини зуба;.

— лікування захворювань органів та систем, які патогенетично пов"язані з підвищеним стиранням зубів (бруксизм, патологія залоз внутрішньої секреції, порушення фосфорно-кальцієвого обміну в організмі).

Перспективним напрямком є використання вакуум-електрофорезу з метою профілактичного введення іонів кальцію, фосфору та фтору для нормалізації обмінних процесів у тканинах зуба і створення умов, що протидіють розвитку патологічної стертості зубів.

З метою запобігання розвитку патологічної стертості зубів, спричиненої кислотним некрозом, необхідно застосовувати заходи захисту тканин зуба від шкідливої дії кислоти. Важливе значення мають санітарно-гігієнічні та загальнооздоровчі заходи. Серед них — зменшення загазованості робочих приміщень, використання сучасних засобів боротьби із забрудненням повітря, посилення витяжної вентиляції, повноцінне, збалансоване харчування. Як індивідуальні заходи профілактики кислотного некрозу зубів та захворювань органів дихання використовують фільтрувальні та ізолювальні засоби захисту.

З метою нейтралізації кислотної реакції слини рекомендують полоскати ротову порожнину лужними розчинами: 1 % розчином бури, 2—3 % розчином харчової соди тощо. Названі засоби значно підвищують стійкість твердих тканин зубів до дії кислот та зменшують вимивання мікроелементів з них. Багато що залежить і від харчування. При підвищеному стиранні зубів намагайтеся їсти в основному м'яку їжу, утримайтеся від кислих соків і фруктів. Якщо необхідно, проведіть ортопедичне і ортодонтичне лікування, показання для нього стоматолог визначить індивідуально.

Профілактика гіпоплазії емалі Для профілактики системної гіпоплазії необхідно: - Піклуватися про здоров'я вагітної жінки та новонародженого; - Займатися попередженням інфекційних і неінфекційних захворювань у дітей; - Своєчасно, якісно лікувати виниклі захворювання; - Проводити санітарно-освітню роботу в жіночих консультаціях, дитячих установах, постійно працювати в контакті з педіатрами; - Призначати npeпарат тетрациклін суворо за показаннями. Для профілактики місцевої гіпоплазії важливо своєчасне лікування або видалення молочного зуба, щоб запалення від ураженого молочного зуба не поширилося на фолікул постійного зуба.

Профілактика флюорозу Профілактика флюорозу складається з громадських та індивідуальних заходів. До громадських заходів належать: - Заміна вододжерела; - Змішування декількох вододжерел; - Дефторування води (дефторування проводиться шляхом хімічного очищення за допомогою сірчанокислого глинозему або пропускаючи через кісткові фільтри). Індівідуальnая nрофілактіка. Профілактика флюорозу повинна починатися з моменту народження дитини до закінчення строків мінералізації емалі. Для дитини необхідно грудне вигодовування. Дітям рекомендується достатню кількість молока, вітамінів (В1 В6, С). Додатково призначається глюконат кальцію. Рекомендується чистити зуби пастами, які не містять елемент фтор. У їжі повинні бути відсутніми продукти, які містять фтор. Рекомендується користуватися привізними продуктами, які виробляються в районах з меншим вмістом фтору у воді та грунті. До індивідуальних методів профілактики флюорозу відносяться кип'ятіння питної води, відстоювання і вживання розмороженої води. В цілях профілактики флюорозу необхідно вивозити дітей з місцевості, де питна вода містить надмірну кількість фтору. У період шкільних канікул їх можна вивозити в дитячі оздоровчі табори, санаторії. Профілактика клиновидного дефекту З метою профілактики клиновидного дефекту рекомендують раціональну гігієну порожнини рота, при якій чистити зуби треба м'якою щіткою і тільки зубною пастою, а не зубним порошком. Причому необхідно під час чищення зубів виключати горизонтальні рухи щіткою. Рекомендуються зубні пасти: Перли, Арбат, Фтородент, Чебурашка та ін Профілактика ерозії зубів Профілактика ерозії зубів складається з обмеження вживання кислих продуктів (цитрусових) і раціонального догляду за зубами. Рекомендується чистити зуби м'якими щітками, застосовувати пасти, що містять гліцерофосфат і інші мікроелементи з низьким абразивним ефектом. Не чистити зуби відразу після вживання продуктів багатих на кислоти, зачекайте півгодини. В кінці їди з’їжте щось нейтралізуюче( молоко, сир, і пожуйте жувальну гумку, яка не містить цукор.Правильно чистіть зуби, вибираючи вірну техніку чистки, зі слабким на давленням. Регулярно проходьте контроль у лікаря- стоматолога. Ранні стадії ерозії важко діагностувати. Їх легше попередити. Раціональним харчуванням і правильним доглядом за зубами можна в значній мірі призупинити зменшення емалі..

Профілактика кислотного некрозу Профілактика кислотного некрозу полягає в правильній організації виробничих процесів. В першу чергу, повинна бути достатня припливно-витяжна вентиляція, налагоджена автоматизація виробництва кислот і герметизація процесу. Всі робочі хімічних виробництв мають бути взяті на диспансерний облік. У процесі диспансерного спостереження їм необхідно 2 рази на рік проводити курси ремінералізуючої терапії. В цілях профілактики розвитку кислотного некрозу треба встановлювати колонки з лужною водою для полоскання порожнини рота. Робочі хімічних виробництв повинні полоскати порожнину рота через 1,5-2 години для нейтралізації утворення кислотних з'єднань в порожнині рота.