Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з автоматизації.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
39.98 Mб
Скачать

2.3. Принципи функціонування системи 1с Підприємство.

Функціонування системи поділяється на два розділених в часі процеси: настройку (конфігурування) та безпосередню роботу користувача по веденню обліку чи виконанню розрахунків. Дані режими можуть чергуватися в процесі роботи.

  • Конфігурування. На даному етапі виконується настройка різноманітних режимів системи у відповідності з особливостями конкретного підприємства. При цьому визначаються структури і властивості довідників , описуються форми і алгоритми побудови звітів , розробляються види розрахунків , настроюється ведення синтетичного , аналітичного , кількісного та валютного обліку. При конфігуруванні системи виробник конфігурації або адміністратор системи може створити набори прав доступу до даних, що відповідають користувачам різного рівня.

Рис 2.12. Загальний вид конфігуратора

Крім того, на етапі конфігурування може бути створено декілька користувацьких інтерфейсів для різних видів користувачів (менеджерів, бухгалтерів, кадровиків і т.д.), а також список користувачів створюється для конкретної організації.

  • Робота користувача. Робота користувача з інформаційною базою здійснюється при запуску системи в режимі 1С:Підприємство. При цьому виконуються власне функціонування системи: здійснюється введення документів і операцій, заповнення довідників, формування різноманітних звітів і т.д. Користувачу надається змога введення і обробки інформації описаної в конфігурації структури з використанням алгоритмів, що створені на етапі конфігурування.

Рис 2.13. Загальний вид основного вікна системи

Для більш глибокого загального ознайомлення з програмою доцільно переглянути “Путеводитель по конфигурации”, який дасть можливість більш детально вивчити основні моменти використання програми 1С:Підприємство.

Рис 2.14. Вікно “Путеводителя по конфигурации”

Тема 3. Робота з системою 1с Підприємство.

3.1.Початок роботи з програмою.

Як уже відмічалось раніше, порядок роботи користувача із системою в багато чому визначається конфігурацією. Однак можна привести деякі рекомендації по послідовності дій користувача на початку роботи з програмою.

Першочергово користувачу потрібно підготовити систему до роботи із документами, ведення бухгалтерського обліку і проведення розрахунків.

Відмітим також, що найбільш суттєвої підготовки до роботи потребує бухгалтерська частина програми, котра пов’язана з планом рахунків, вводом початкових залишків і настройку типових операцій. Об’єм інформації, що вводиться в окремих випадках може бути значною, при цьому необхідно слідкувати за правильністю введення початкових даних.

В подальшому приведемо характеристику тих дій які можуть бути виконані користувачем на початку роботи з програмою.

Всі дії по настройці та веденню обліку в програмі 1С:Підприємство, здійснюється згідно поставлених завдань.

Робота з датами.

Особливу увагу користувачу необхідно звернути на управління датами.

Робоча дата.

Програма 1С підприємство самостійно встановлює робочу дату з системного годиника комп’ютера, це досить добре при реєстрації господарських операцій в режимі реального часу.

По умові задачі потрібно вводити господарські операції за різний проміжок часу, для цього необхідно встановлювати робочу дату згідно умови.

Робоча дата встановлюється в меню “Сервіс” – “Параметри”.

Необхідно встановити робочу дату в наступному вікні:

Р ис.3.1. Вікно настройки параметрів системи.

Порада! Робочу дату потрібно перевіряти кожного разу при входженні в систему.

Важливою умовою є те що робоча дата повинна знаходитись в обліковому періоді програми. Обліковий період встановлюється в меню Операции – Управление бухгалтерскими итогами.

Наприклад, якщо робоча дата встановлена 31.12.2001 рік, обліковий період буде 4 квартал 2001рік по 1 квартал 2002 року, якщо робоча дата 01.01.2002 рік – 1 квартал 2002 року по 2 квартал 2002 року.

Рис.3.2. Вікно “Управление бухгалтерскими итогами”.