Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для лабораторних робіт з будівельної...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Загальні вказівки

При безперервному зростанні продуктивності праці і зниженні собівартості робіт всезростаючі обсяги будівельного виробництва вимагають подальшого підвищення рівня механізації й автоматизації виробничого процесу. Тому курс "Будівельна техніка" займає одне з важливих місць у загальній підготовці інженерів будівельників .

Цей курс складається зі взаємопов'язаних розділів "Деталі і збірні одиниці будівельних машин" та "Будівельна техніка". Така структура зумовлена послідовністю засвоєння матеріалу. Студентам слід ознайомитись із призначенням, різновидами і будовою окремих деталей та збірних одиниць, які застосовуються в будівельних машинах різного призначення, а згодом вивчити будову, принципи роботи й галузі її раціонального використання. У цьому ж розділі розглядаються методи визначення продуктивності будівельних машин, що потрібно для правильного вибору типорозмірів і кількості машин для виконання певних технологічних операцій . У розділі "Будівельна техніка" викладено основні положення щодо технічної експлуатації будівельних машин - одного з основних організаційно -технічних заходів, спрямованих на втримання машин у працездатному стані протягом усього періоду її експлуатації.

Обов'язковим для студентів є виконання лабораторних робіт, які сприяють засвоєнню лекційного матеріалу, набуттю практичних навичок із виконання розрахунків продуктивності будівельних машин та обладнання в конкретних виробничих умовах .

Перед лабораторною роботою викладач проводить інструктаж з техніки безпеки і 10-15 - хвилинне опитування студентів . Після цього кожен студент повинен розписатися в журналі інструктажу з техніки безпеки.

Звіти про лабораторні роботи записують у окремому зошиті і здають на підпис викладачеві

ОСНОВНІ ВИМОГИ ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОНАННІ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

1.До виконання лабораторних робіт допускають студентів, які засвоїли основні правила техніки безпеки і розписалися в журналі інструктажу з техніки безпеки.

2.Працюючи з моделями і деталями машин, слід дотримуватися

обережності при проведенні вимірів: встановлювати їх стійко;

починати обертати лише переконавшись, що поблизу нікого немає;

важкі деталі не переносити з одного робочого місця на інше; вмикати

в мережу лише з дозволу викладача або навчального майстра.

3. При роботі в машинному залі заборонено:

  • заходити за огорожу без дозволу викладача;

  • самовільно вмикати машини й обладнання;

  • проводити виміри без дозволу викладача чи навчального майстра;

  • вмикати машини і прилади, не пов'язані з виконанням даної роботи;

  • перебувати в кабіні машини без дозволу викладача; перебувати під вантажем при роботі навантажувача, крана та в зоні дії

екскаватора;

  • використовувати при виконанні роботи несправний інструмент і вимірювальну апаратуру.

Лабораторна Робота № 1