Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з автоматизації.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
39.98 Mб
Скачать

8.2. Облік послуг

Список послуг сторонніх організацій та послуг, що їх надає ваша організація міститься в довіднику Номенклатура, розглянутому раніше. Для зручності всі послуги виділені в окрему групу. Нагадаємо також, що для кожного елемента довідника, який є послугою, реквізит Вид/Різновид повинен мати відповідне значення - це дасть змогу програмі автоматично сформувати необхідні бухгалтерські проведення з обліку послуг.

Для відображення в обліку послуг, що їх надають сторонні організації. можна, як і в попередніх версіях конфігурації, скористатися документом Приходная накладная/Прибуткова накладна. Проте в сучасній конфігурації є документ Услуги сторонних организаний/Послуги сторонніх організацій (рис. 8.4.), призначений для відображення саме таких операцій. Цей документ дуже подібний до прибуткової накладної.

У заголовній частині документа зазначають організацію-контрагента, різновид взаєморозрахунків (реквізит Вид торговли/ Різновид торгівлі) та номер акта виконаних робіт. Документ-замовлення щодо конкретного контрагента з журналу Отбор заказов по контрагенту/Відбір замовлень за контрагентом можна вибрати за допомогою кнопки вибору. В іншому випадку реквізит Заказ/Замовлення матиме значення "Без замовлення"'. Цей документ, як і прибуткову накладну, можна ввести на підставі документа Счет входящий/Рахунок вхідний.

Закладка Дополнительно/Додатково містить реквізити, що визначають взаєморозрахунки з постачальником послуг, ставку ПДВ, аналітику валових витрат. Якщо організація не має права ввести суму ПДВ сплачену за надані послуги до податкового кредиту, а змушена зачислити ці кошти на витрати, то потрібно задати прапорець НДС на затратьі/ПДВ на витрати. Для редагування суми попередньої оплати треба задати прапорець Указать сумму предварительной оплаты вручную/Визначити суму попередньої оплати вручну.

Таблична частина документа Услуги сторонних организаций/Послуги сторонніх організацій така ж, як прибуткової накладної. Цей документ можна також увести на підставі документів Договор/Угода та Остатки взаиморасчетов/Залишки взаєморозрахунків. Для відображення документів Услуги сторонних организаций/Послуги сторонніх організацій призначено однойменний журнал.

У разі надання послуг клієнтові можна виставити рахунок-фактуру, для виписування якого в типовій конфігурації застосовують документ Счет/ Рахунок.

Сам факт надання послуг оформляють за допомогою документа Оказание услуг/Надання послуг, що відображений в однойменному журналі. Цей документ можна ввести на підставі виписаного раніше рахунка (документ Счет/Рахунок) або ж документів Договор/Угода та Остатки взаиморасчетов/Залишки взаємозаліків. Правила заповнення документа аналогічні до правил заповнення документа Услуги сторонних организаций/Послуги сторонніх організацій, тому детально їх не розглядатимемо. Надання послуг можна проводити також за допомогою документа Расходная накладная/Видаткова накладна, як у попередніх версіях конфігурації.

Рис. 8.4. Документ Послуги сторонніх організацій.

Для отримання підсумкових та детальних даних з надання послуг застосовують стандартні звіти.