Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з автоматизації.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
39.98 Mб
Скачать

Тема 14. Інші документи.

До пункту Прочие документы/Інші документи головного меню належать шість документів, два з яких (Авансовый отчет/Авансовий звіт і Финансовые результаты/Фінансові результати) описані вище. Документ Учет гербовых марок/Облік гербових марок описувати не будемо, оскільки використання гербових марок уже скасоване. Розглянемо решту документів:Перезачет-бартер/Взаємозалік-бартер, Доверенность/Доручення та Командировочое удостоверение/ Посвідчення про відрядження.

Д окумент Перезачет-бартер/Взаємозалік-бартер зображений на рис. 14.1. Він призначений для проведення взаємозаліку засобів між різними замовленнями клієнта. За допомогою цього документа можна закрити зустрічні поставки товару (продукції, послуг) з конкретним контрагентом. а також перекидати суми взаєморозрахунків з одного замовлення клієнта на інше. Крім того, документ можна використати для контролю сум ПДВ за замовленнями.

Рис. 14.1. Документ Перезачет-бартер/Взаємозалік-бартер.

Під час проведення документа Перезачет-бартер/Взаємозалік-бартер треба враховувати одну особливість. Його потрібно проводити “заднім числом” до документа, який закриває бартерну поставку. Таке введення дає змогу коректно визначити суми попереднього відвантаження під час проведення документа.

Діалогову форму документа потрібно заповнювати, вибравши з довідника Контрагенти/Контрагенти організацію, з якою провадять бартерні операції (або між замовленнями якої перекидають суми). У табличну частину документа треба ввести таку інформацію:

  • бухгалтерські рахунки, які використовують у проведенні з перекидання засобів у реквізитах Co счета/З рахунка, На счет/На рахунок відповідно;

  • документ-замовлення, з якого переказують суму;

  • документ-замовлення, на який переказують суму;

  • суму, що переказують у валюті;

  • гривневий еквівалент суми, яку переказують.

Назва валюти замовлення, визначеного в графі С заказа/3 замовлення, відображена в графі В. Журнал замовлень можна відкрити для вибраного клієнта, скориставшись кнопкою Подбор по заказам/Вибирання за замовленнями. У цьому журналі відображені залишки на вибраному бухгалтерському рахунку. Замовлення з журналу можна вибрати, двічі клацнувши на ньому мишкою. Після цього назва замовлення буде підставлена у відповідну графу табличної частини документа, однак вікно журналу не закриється (його треба закрити вручну).

Бухгалтерське проводки, що відображає в обліку факт перекидання сум між замовленнями або закриття бартерної операції, буде сформоване під час проведення документа.

Як і більшість інших складних документів, документ Перезачет-бартер/Взаємозалік-бартер можна створити за допомогою відповідного помічника. Після створення він доступний для редагування стандартним способом.

Документ Доверенность/Довіреність дає змогу вести облік довіреностей, які видають співробітникам на одержання різних матеріальних цінностей. Документ буде відображений в однойменному журналі, його можна вводити на підставі документа Счет входящий/Рахунок вхідний. Діалогова форма документа містить усі ті реквізити, які зазвичай записують до паперового бланка довіреності. Оскільки довіреності виписують на бланках суворої звітності, то й друкування цього документа налаштоване відповідно (друкують лише реквізити документа так, щоб вони потрапили до відповідних граф бланка).

У попередніх версіях конфігурації не було документа Командировочное удостоверение/Посвідчення про відрядження, на що нарікали користувачі. Справді, програма, яка забезпечує формування десятків документів та звітів, неспроможна була допомогти у випадку, коли треба виписати посвідчення про відрядження. У новій конфігурації діалогова форма цього документа містить дуже мало реквізитів. Крім номера і дати документа, потрібно лише вибрати співробітника з довідника Сотрудники/Співробітники; підприємство, куди його відряджають з довідника Контрагенты/Контрагенти та заповнити реквізити, що визначають тривалість і мету відрядження. За умови коректного заповнення довідників цих даних буде достатньо, щоб роздрукувати заповнений бланк посвідчення про відрядження. Документ Командировочное удостоверение/Посвідчення про відрядження буде відображений в однойменному журналі.