Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з автоматизації.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
39.98 Mб
Скачать

Тема 9. Зарплата.

Для обліку заробітної плати призначені документи Нарахування заробітної плати та виплата заробітної плати. Дані документи знаходяться в меню Документи – зарплата, або меню Журнали – зарплата.

В иберемо документ Начисление ЗП/Нарахування ЗП і клацнемо мишкою на відповідному пункті головного меню. На екрані з'явиться документ (рис. 9.1.)

Рис. 9.1. Документ нарахування зарплати.

Заголовна частина даного документу, містить дату, номер документа вид виплати, рахунок оплати праці, кількість робочих днів і деякі інші. Під час уведення документа його дата набуває значення системної дати, номер задається автоматично наступним у порядку зростання після останнього введеного документа цього типу. Інші реквізити заголовної частини вводять вручну або вибирають з довідника.

Реквізити заголовної частини розміщені на двох закладках Основные/Гоповні і Дополннительно/Додатково. Закладка Дополнительно/Додатково містить дані про види затрат у разі нарахування зарплати і відрахувань (податків, відрахувань до пенсійного фонду тощо), потрібних для правильного формування проводок

Після того як заповнені реквізити заголовної частини, приступають до введення табличної частини.

Табличну частину можна заповнити двома шляхами. Перший – вводити рядок за рядком у табличну частину дані про нарахування і відрахування щодо кожного співробітника. Однак тоді комп’ютерний облік не мав би жодних переваг порівняно з паперовим.

І другий – автоматичний. Потрібно натиснути на кнопку Заполнить/Заповнити у нижній частині документа, і таблична частина буде заповнена значеннями з довідника співробітників, у тім числі даними про оклади і пільги з оподаткування. Кількість робочих днів місяця для всіх співробітників дорівнює значенню, введеному в заголовній частині документа. Якщо кількість робочих днів місяця відрізняється від числа, уведеного в заголовнім частині, то перш ніж заповнювати таблицю, його треба скоригувати. Табличну частину можна заповнити повторно, однак для цього потрібне підтвердження дій і всі дані, введені попередньо, будуть втрачені.

Наступним етапом розрахунку зарплатні є внесення окремих змін стосовно конкретних співробітників, що працювали менше або більше, ніж 22 Дні впродовж місяця - хворіли, були у відпустці, або ж працювали у вихідні. Для тих, хто не був на лікарняному або у відпустці достатньо скоригувати кількість відпрацьованих днів. Тим, хто був у відпустці або на лікарняному, треба проставити суму відпускних або лікарняних у відповідному стовпці. У разі зміни кількості відпрацьованих днів сума відразу ж буде перенарахована. Введення сум у стовпці Отпускные/Відпускні або Больннчный/Лікарпяннй змінює підсумкові рядки нарахувань. Зверніть увагу, що треба вводити лише відхилення від нормального режиму роботи а це потребує значно менше часу, ніж уведення всіх даних.

Ще раз скористаємось можливостями, що їх надають електронні документи, і обчислимо відрахування, натиснувши для цього на кнопку Рассчитать/Нарахувати. У цьому документі кнопка Печать/Друкувати неактивна навіть після того, як виконано всі розрахунки, що для документів нетипове. Щоб надрукувати можливі вихідні форми цього документа, його потрібно провести, тобто натиснути на кнопку ОК і підтвердити дію (вікно документа буде закритим), а після цього знову відкрити документ з журналу Зарплата/Зарплата.

Наступним етапом є виплата заробітної плати. Виплата заробітної плати оформляється документом Виплата зарплати.

Рис.9.2. Документ Виплата зарплати.

Перш за все заповнюють заголовну частину. При цьому вказують необхідні реквізити. Заголовну форму документа починають заповнювати з вибору періоду, за який виплачуватимуть зарплату. Далі зазначають вид виплати, можливі три варіанти: Основна зарплата, аванс, внесення залишків. Обов’язково необхідно вказати рахунок обліку оплати праці,

Щоб автоматично заповнити табличну частину потрібно натиснути кнопку “Заполнить”, в результаті цих дій таблична частина заповниться у відповідності з розрахунково-платіжною відомостю.

Заповнену відомість друкують і подають у касу. Після видачі заробітної плати даний документ коригують (видаляють записи – працівників яким заробітна плата депонована). На основі документа виплата зарплати по кожному працівнику фурмуються проводки. (Якщо на основі даного документу проводки не сформувалися перевірти “Константи” параметр “Проводке по кассе делать только по кассовым ордерам” повинен бути – “Нет”).

Дані про розрахунки зі співробітниками з оплати праці можна отримати, використавши стандартні звіти.