Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_UP_O_ch_2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.34 Mб
Скачать

4.6. Тема 6. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина

    1. На виборчу посаду місцевого рівня претендували три канди­дати: Дронов, Савін та Федоренко. Дронов запропонував Федоренку зняти свою кандидатуру, пообіцявши за це передати останньому ве­лику суму грошей.

Дайте відповідь на запитання чи є в діях Дронова ознаки складу злочину? Чи зміниться кваліфікація дій Дронова за умови, що Федо­ренко погодився і зняв свою кандидатуру з балотування?

    1. Керівник фірми Шубін встановив на службові телефони апа­ратуру для прослуховування та запису розмов. Співробітники про це не знали, а коли дізнались, то звернулись до прокуратури і зазначили, що вели з цих телефонів і приватні розмови. Шубіи мотивував свої дії тим, що службові телефони не призначені для приватних розмов, тим більше міжміських.

Вирішіть питання про відповідальність Шубіна.

    1. Приревнувавши свою дружину до сусіда, Ільченко подзвонив до його квартири і, коли двері відчинилися, відштовхнув хазяїна, а сам зайшов до квартири і оглянув всі кімнати. Дружини він не знайшов. Хазяїн звернувся до прокуратури зі скаргою про порушення Ільченком недоторканності його житла.

Дайте відповідь па запитання чи є в діях Ільченко ознаки складу злочину?

    1. Семененко, дізнавшись про вакантне місце референта керів­ника на фірмі «Валі», звернулась до відділу кадрів фірми з проханням прийняти її на роботу. Керівник фірми Капустін відмовив їй, мотиву­ючи це тим, що на цю посаду вже підібрана кандидатура. Насправді місце лишалось вакантним ще деякий час.

Визначте, чи є в діях Капустіна ознаки складу злочину?

    1. Костенко поділився зі своїм знайомим Левченком задумом написати оповідання, і розповів, чому воно буде присвячено, про що в ньому буде іти мова, тобто повністю виклав основний зміст оповіда­ння. Через деякий час Левченко опублікував під своїм ім'ям оповіда­ння, яке за змістом повністю співпадало з задумом Костенка.

Визначте, чи с в діях Левченка ознаки складу злочину?

    1. Постолов за рішенням суду був зобов'язаний сплачувати алі­менти на утримання малолітньої доньки, але аліменти не сплачував, у зв'язку з чим його дружина звернулася до суду з проханням при­тягти Постолова до кримінальної відповідальності. По справі було встановлено, що заборгованість складає 6 місяців. На цій підставі він був засуджений за ч. 1 ст. 164 КК України до одного року виправних робіт. Адвокат Постолова звернувся до обласного суду з касаційною скаргою, у якій просив вирок суду скасувати, а підзахисного від відпо­відальності звільнити за відсутністю складу злочину, тому що ухилен­ня Постолова від сплати аліментів не містить ознак злісності.

Скарга була мотивована тим, що Постолов не попереджався про кримінальну відповідальність, місце роботи не приховував, а забор­гованість утворилася протягом року за рахунок перерв в 1-2 місяці між звільненнями з роботи, до того ж не встановлено жодного ви­падку, коли б він не сплачував аліменти три місяці підряд.

Визначте, чи підлягає задоволенню скарга адвоката?

    1. Директор агрофірми Леонов і головний бухгалтер Мілкіна ви­знані винними в тому, що систематично затримували заробітну плату робітникам. Заробітна плата за другу половину лютого, за березень і квітень була виплачена лише в травні, причому загальна заборгова­ність підприємства по заробітній платі складала 260000 гривень.

Вирішіть питання про відповідальність Леонова і Мілкіної.

    1. Рішенням суду калькулятор їдальні Єфнмова була поновлена на роботі як звільнена з грубим порушенням законодавства про пра­цю. Коли Єфимова з'явилася до їдальні, щоб приступити до виконан­ня своїх обов'язків, завідуючий їдальнею Пічкуров до роботи її не допустив, а на пропозицію судового виконавця негайно відновити Єфимову на роботі відповів відмовою.

Вирішіть питання про відповідальність Пічкурова.

Додаткова література

Готін О.М. Злочини проти виборчих, трудових та особистих прав свобод людини і громадянина: Навч. посіб. - 2-е вид. - МВС України, Луган. Держ. ун-т. внутр. справ.- Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2006 - 192 с.

Лихова С.Я. Злочини у сфері реалізації громадянських, політичних та соціальних прав і свобод людини і громадянина (розд. V Особливої частини КК України): Моногр. - К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський ун-т», 2006. - 573 с.

Зінченко І.О. Кримінально-правова охорона виборчих, трудових та особистих прав свобод людини і громадянина / Аналіз законодав­ства і судової практики / Моногр. - X.: Видавець СПД ФО Вапнярчук Н.М., 2007.-320 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]