Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_UP_O_ch_2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.34 Mб
Скачать

Загальні методичні вказівки

Пропоновані завдання розраховані на знання студентом положень Загальної частини кримінального права України і спрямовані на за­кріплення теоретичного матеріалу курсу Особливої частини кримі­нального права України, юридичний аналіз окремих її норм, виро­блення навичок правильного застосування закону про кримінальну відповідальність при кваліфікації злочинів. В основу переважної більшості завдань покладено конкретні кримінальні справи із судової практики Верховного Суду України та місцевих судів, а також слідчо- судової практики правоохоронних та судових органів м. Харкова і Харківської області.

При виконанні конкретних завдань рекомендується використову­вати Конституцію України, чинні міжнародні договори, декларації, конвенції, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, Кримінальний кодекс України (далі - КК України), інші за­кони та підзаконні нормативио-правові акти України, постанови Пленуму Верховного Суду України, підручники з кримінального права, лекційний матеріал, наукові джерела (монографії і статті).

Для вирішення конкретної проблеми, поставленої в завданні, слід дотримуватися такої послідовності:

  • визначити місце злочину в системі Особливої частини Кримі­нального кодексу України (далі - Особлива частина КК України). Наприклад, умисне вбивство передбачене Розд. II Особливої частини КК України «Злочини проти життя та здоров'я особи» (ст. 115);

  • якщо диспозиція відповідної статті Особливої частини КК Укра­їни є описовою, тобто містить визначення поняття злочину, необхід­но знати це визначення та розкрити його зміст (наприклад, вбивство - це умисне або через необережність протиправне заподіяння смерті іншій людині);

  • проаналізувати ознаки складу цього злочину (об'єкта, пред­мета (за наявності), об'єктивної та суб'єктивної сторін, суб'єкта);

  • з'ясувати зміст кваліфікуючих обставин розглядуваного зло­чину (наприклад, при умисному вбивстві: з корисливих мотивів, по­вторно, за попередньою змовою групою осіб та ін.) - у законі це об­тяжуючі обставини;

- відмежувати розглядуваний злочин від суміжних (наприклад, умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпі­лого (ч. 2 ст. 121 КК України), від умисного вбивства (ст. 115 КК України) та вбивства через необережність (ст. 119 КК України).

Рішення завдань за окремими темами мають бути виконані у пись­мовій формі (у зошиті) і відповідати таким вимогам:

  1. Необхідно встановити наявність або відсутність складу зло­чину в діянні особи (осіб), характеристика якого надана в завданні. Якщо вчинене не містить складу злочину, то слід точно вказати, які саме ознаки складу злочину відсутні.

  2. Якщо діяння містить склад злочину - дати юридичну кваліфі­кацію (вказати пушсг, частину статті Особливої частини КК України, яка підлягає застосуванню). У разі незакінченого злочину - визна­чити стадію вчинення злочину, а при співучасті - вид співучасників та форму співучасті, пославшись на відповідні частини ст. 27, 28 Загальної частини КК України. Якщо з питань кваліфікації злочину є роз'яснення Пленуму Верховного Суду України, рішення має міс­тити розгорнуте посилання на ці роз'яснення.

  3. Кваліфікація злочину має бути детально мотивована шляхом юридичного аналізу складу злочину, тобто характеристики об'єкта (з урахуванням класифікації), предмета (за наявності), потерпілого (при необхідності), об'єктивної і суб'єктивної сторін та суб'єкта злочину. Аналіз передбачає обов'язкове встановлення відповідності фактичних ознак суспільно небезпечного діяння, яке описане в завданні, всім ознакам (елементам) складу злочину, що передбачений відповідною статтею Особливої частини КК України. З урахуванням конструкції складу злочину важливо визначити момент його закінчення. На під­ставі вимог ст. 24 і 25 КК України та законодавчого окреслення суб'єктивної сторони злочину слід вказати форму і вид вини, роз­крити зміст її інтелектуального та вольового моментів, факультатив­ні ознаки суб'єктивної сторони злочину. Характеризуючи суб'єкт злочину, слід відповідно до ст. 18 КК України назвати три обов'язкові його ознаки, а також ознаки спеціального суб'єкта якщо вони перед­бачені статтею Особливої частини КК України.

  4. Якщо встановлено кваліфікуючі ознаки, необхідно розкрити їх зміст.

5. При сукупності злочинів вчинення самостійних злочинів де­кількома особами та злочину у співучасті необхідно кваліфікувати кожний із злочинів окремо, мотивуючи це відповідним чином.

На практичних заняттях студент доповідає обставини завдання і своє рішення.

Кожен студент може брати участь в обговоренні запропонованого рішення, доповнити або розвинути його. Якщо хто-небудь із студен­тів має рішення, яке відрізняється від запропонованого, його слід викласти й обговорити.

Викладач підсумовує висловлені пропозиції щодо правильності рішення, акцентуючи увагу на допущених помилках та способах їх усунення. На підставі висновку викладача студенти повинні внести у свої відповіді корективи на полях зошита для практичних занять.

Студент повинен готуватися і брати участь у колоквіумах, які про­водяться за графіком практичних занять. Ця активна форма оволодіння знаннями передбачає обговорення теоретичних питань за відповідною темою. Для успішної підготовки до колоквіуму необхідно: ознайоми­тися з програмою навчальної дисципліни «Кримінальне право України", питаннями, які винесені для обговорення на колоквіумі, відповідними статтями КК України та іншими нормативними актами; повторити матеріал, викладений на лекціях, у підручниках, науково-практичних коментарях, монографічній літературі; розглянути матеріали судової практики (рішення, висновки Конституційного Суду України, поста­нови Пленуму Верховного Суду України та ін.).

На колоквіумі студент повинен брати участь в обговоренні питань, які розглядаються, і виявити знання законодавства, теоретичного матеріалу та судової практики.

Відвідування практичних занять є обов'язковим для студентів. Якщо студент був відсутнім на практичному занятті або не виконав у письмовій формі домашнє завдання чи одержав під час занять неза­довільну оцінку, він повинен відпрацювати цю тему індивідуально.

Відповідь на всі додаткові запитання студент може одержати, звернувшись до чергового викладача кафедри кримінального права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]