Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_UP_O_ch_2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.34 Mб
Скачать

4.10. Тема 10. Злочини проти довкілля

120. Раніше судимий за крадіжку майна Андрійченко, до закін­чення строку погашення судимості за цей злочин, зрубав 15 грудня у лісі міської зони 5 сосен діаметром стовбура кожна від 7 до 8 см, 22 грудня - 4 сосни приблизно такого ж діаметру, а наступного дня (23 грудня) зрізав верхівки у трьох сосен діаметром стовбура біля кореня 25, 28, ЗО см. Під час спроби реалізувати зрубані дерева громадянам він був затриманий працівниками міліції. Розслідуванням по справі було встановлено, що 20 грудня цього ж року Андрійченко, перебу­ваючи у нетверезому стані, разом із своєю співмешканкою Никоновою зрубав на території школи-інтерпату для дітей з уродженими вадами мови дві сріблясті ялини.

Вирішить питання про відповідальність Андрійченко та Нико­нової. Дайте відповідь на запитання, як обчислюється розмір шкоди при здійсненні незаконної порубки лісу?

  1. Семенов, повертаючись пізно ввечері додому через землі національного парку, їхав на автомобілі «Нива» н у світлі фар помітив лисицю. Семенов став її переслідувати, однак не справився з керу­ванням і наїхав на кам'яну гряду. Дома він розповів братові про ве­лику кількість диких тварин. Брати озброїлися дрібнокаліберними гвинтівками, які незаконно тримали у себе, та потужними акумуля­торними ліхтарями і попрохали свого приятеля Новікова довезти їх на своїй машині до місця полювання, пообіцявши йому «зайчатину в сметані». В той час, коли в світлі фар та ліхтарів вони виглядали у полі диких тварин, їх затримали працівники служби охорони лісу. Як було встановлено слідством, на момент затримання братів Семе- нових та Новікова ними було добуто 3 зайці та 4 лисиці.

Вирішіть питання про відповідальність братів Семенових і Но- викова. Дайте відповідь на запитання, як обчислюється шкода при незаконному полюванні?

  1. Бригадир Стороженко дав вказівку робітникам районної ТЕЦ промити хлороводнем парові котли, які були на профілактиці. Оскіль­ки на ТЕЦ будівництво очисних споруджень не було завершене, ро­бітники, які промивали котли, злили 800 кг розчину хлороводню в озеро. Внаслідок цього загинуло: 342 щуки, 402 товстолобика, 891 короп, 764 лящі, 2056 карасів. Також за підрахунками експертів було знищено близько 3000 молюсків. Озеро відновило свою біопродук- тивність лише через 3 роки.

Примітка: хлороводень - хлористий водень, розчинений у воді або хлоридна кислота.

Вирішіть питання про відповідальність бригадира Стороженко та робітників бригади. Визначте, як обчислюється розмір шкоди в цьому випадку?

  1. Старший помічник капітана танкера «Таврія» Осипенко за розпорядженням капітана Криволапова звернувся до директора одно­го спеціально обладнаного доку з пропозицією укласти договір на очистку нафтоналивних танкерів-баків від залишків нафти та мазуту, але йому відмовили. З метою виконання обов'язків перед іноземними партнерами щодо термінів перевезення нафти, Криволапов наказав промити баки танкера у відкритому морі. Внаслідок шторму, що

г

пройшов після цього, нафтова і мазутна пляма площею близько 3 км була прибита до берега в районі пляжів м. Одеса, які припинили свою роботу на весь сезон. Збитки, без вартості відбудовчих робіт, склали близько 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вар­тість відбудовчих робіт склала близько 3000 неоподатковуваних мі­німумів доходів громадян.

Вирішіть питання про відповідсшьність Осипенко та Криволапова.

  1. Незважаючи на заборону капітана порту м. Керч на вихід ко­раблів в рейд у зв'язку з наближенням шторму, капітани деяких мор­ських транспортних суден все ж таки вирішили вийти у відкрите море. При цьому Рєзцов, капітан одного із цих суден, дав команду вийти у море незважаючи на незавершеність робіт по закріпленню на палубі бочок з мазутом та контейнерів з пестицидами. Під час сильного штор­му, Рєзцов, діючи з метою врятувати корабель від пошкодження неза- кріпленим вантажем, вирішив скинути його у море. Як наслідок, у Чор­не море потрапили близько 18 тонн мазуту та близько 15 тонн пести­цидів, а приморська курортна зона південно-східиого узбережжя пів­острова Крим втратила свою рекреаційну функцію на 2 роки.

Вирішіть питання про відповідальність Рсзцова.

  1. Сидоренко, директор одного з підприємств замість того, щоб отримати дозвіл на утилізацію 500 кг небезпечних відходів виробництва і зробити це в спеціально відведеному місці, дав розпорядження в ніч­ний час вивезти їх за місто і таємно скинути на міське звалище.

П р и м і т к а - за висновком експертизи ці відходили становили II клас небезпечності.

Вирішить питання про відповідальність Сидоренко.

  1. Директор ООО «Кінва» Карпіи для задоволення потреб сво­го підприємства (ремонту адміністративного корпусу) наказав своїм робітникам набрати 3 куб. м. піску з берега водосховища, яке було джерелом централізованого господарсько-питного водопостачання і навколо якого було встановлено зону санітарної охорони. Для цього він надав їм автомобіль ЗІЛ-ІЗО і лопати. Виконали наказ директора водій Шендрик і робітники Антонов та Галкін. Після розвантаження піску на території ООО «Кінва», скориставшись відсутністю дирек­тора Карпіна, водій Шендршс умовив Аитонова і Галкіна завантажи­ти ще раз машину піском і відвезти його на власну присадибну ді­лянку, пообіцявши за допомогу добру вечерю. Шендрик, Антонов і Галкін були затримані працівниками ДАІ по дорозі на присадибну ділянку, оскільки у Шендрика були відсутні належні документи на вантаж і маршрутний лист. Внаслідок попадання води водосховища у місця забору піску вода скаламутилась і для її постачання до місь­кого водопроводу потребувала додаткового очищення.

Вирішить питання про відповідальність Карпіна, Шендрика, Аитонова та Галкіна.

Додаткова література

Про судову практику у справах про злочини та інші правопору­шення проти довкілля: постанова Пленуму Верховного Суду Украйні від 10 грудня 2004 р. № 17.

Гавриш С.Б. Кримінально-правова охорона довкілля в Украпи, - ІС., 2002.

Лопашенко Н.А. Зкологические преступления : Комментарий к гл. 26 УК РФ. - СПб.: Юрид. центр Пресс, 2002. - 802 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]