Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0176105_645D4_shpori_z_dilovo_ukra_nsko_movi.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

45. Числівник – це слова,що означать певну кількість або порядок предметів при лічбі.

1. За значенням, структурно – граматичними властивостями та характером вживання числівники поділяютьсяна два розряди: кількісні та порядкові.

- Кількісні числівники відповідають на питання, скільки?

- Порядкові – відповідають на питання, котрий за порядком?

• Кількісні числівники поділяються на чотири групи: власно-кількісні позначають кількість предметів у цілих одиницях.

• Неозначено-кількісні позначають загальну кількість точно не вказує. Ці числівники співвідносні прислівниками;

• Кількісно-збірні позначають кількість предметів у їх сукупності, як одне ціле (двох каченят). Ці числівники легко з’єднують наприклад: семеро одного не чекають.

• Кількісно-дробові позначають дробові величини: п’ять шостих, дві третіх.

Ці групи числівників функціонують у математиці, частково в офіційно – діловому стилі мовлення.

2. За будовою кількісні числівники діляться на три групи: прості, складні, складені

- Прості – однослівні: одна, п’ять, сто.

- Складні числівники утворюються з двох чисел, з’єднавших в одне слово: чотирнадцять, двісті.

- Складені числівники, що складаються з двох і більше простих або складних, окремо взятих слів: двадцять п’ять, сто двадцять чотири..

46. Числівник

Числівник - це самостійна частина мови, що означає число, кількість та порядок предметів при лічбі і відповідає на питання скільки? котрий?За типами відмінювання числівники поділяються на кілька груп:

1. Числівник один; 2. Числівники два, три, чотири; 3. Числівники від п’яти до двадцяти і тридцяти; 4. Числівники сорок, дев’яносто, сто; 5. Числівники п’ятдесят – вісімдесят; 6. Числівники двісті – дев’ятсот;

Відмінювання числівника один

Чол. рід сер. рід жін. рід множина

Н. один одне одна одні

Р. одного однієї одних

Д. одному одній одним

З. одного одну одних

О. одним одною одними

М. …одному …одній …одних

Порядкові числівники відмінюються як прикметники. Числівники перший, другий відмінюються як прикметники твердої групи, а числівник третій - як прикметники м'якої групи.

Множина

Н. перші

Р. перших

Д. першим

З. перші

О. першими

М. перших

47. Займенники в ділових паперах

В офіційно - діловому стилі займенники використовуються не так активно, як в інших стилях. Це повязано з граматичною природою вказаної частини мови, адже займенник узагальнено вказує на предмети, ознаки або кількість, не називаючи їх. Срмоузагальненість значення займенників, їх семантичне неконкретність може призвести до викревлення змісту висловлення і плутанини наприклад: Мати попросила дачку налити собі води (не зрозуміло, кому потрібна вода: матері чи дочці). Указані властивості займенників не допускають їх активного застосування в офіційно-діловому стилі. Окремі займенники треба вжити залежно від значення: кожний - усі по одному. В офіційно - діловому мовленні у складнопідрядних реченнях, в головній частині яких мова йде про предмет або особу, використовуються сполучні слова що, який, а не котрий: брати участь в укладанні міжнародних договорів, що стосуються міста. Як правило, сполучне слово що вживається стосовно предметів, а який - істот. У діловому мовленні перевага віддається формі множини особових займенників. За українською мовною традицією, займенник, який вказує на дійову особу, у реченні вживається, як правило, у називному відмінку: ми підписали.

Ввічлива форма займенників У листах запрошеннях тощо використовується ввічлива форма займенника Ви (Вас, Вам), коли звертаються до однієї посадової особи.