Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_2318.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
517.27 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

Навчальна програма з дисципліни “Культурологія” передбачає самостійну роботу студентів, яка має на меті формування пізнавальної активності студентів, засвоєння ними основних вмінь та навичок роботи з навчальними матеріалами, поглиблення та розширення вже здобутих знань, підвищення рівня організованості студентів тощо.

У процесі самостійної роботи студенти мають оволодіти вміннями та навичками:

  • організації навчальної діяльності;

  • роботи в бібліотеці з каталогами;

  • роботи з навчальною, навчально-методичною, науковою, науково-популярною літературою;

  • конспектування літературних джерел;

  • опрацювання інтернет-інформації.

Кожний студент повинен вміти раціонально організовувати свою навчальну діяльність. Важливим є вміння скласти план своєї роботи, чітко визначити її послідовність. Необхідно, щоб план самостійного навчання був реальним і його виконання призводило до плідних наслідків у навчальному процесі.

Для успішної самостійної роботи значну частину часу студент виділяє для роботи в бібліотеці. Треба розуміти сутність складання алфавітного й тематичного каталогів, уміти швидко знаходити в них необхідну літературу, знати особливості бібліографічного шифрування. Для плідної роботи з літературними джерелами студентові корисно скласти свою власну бібліографію, заповнюючи бібліографічні картки на необхідні для нього книги, брошури або статті. Для роботи у провідних бібліотеках Києва студенту треба знати їх структуру, спеціалізацію окремих підрозділів, уміти користуватися різноманітними каталогами, правильно заповнювати бланки вимоги на літературу тощо.

Відібрана для самостійного опрацювання література може бути різною як за обсягом наукових даних, так і за характером їхнього викладу. Потрібно відібрати необхідний для опрацювання матеріал, розсортувати його за важливістю (що для детального вивчення, а що для ознайомчого читання).

Індивідуальне навчально-дослідне завдання

Мета: розвиток навичок самостійної роботи, систематизація, поглиблення, узагальнення, закріплення теоретичних знань та практичне застосування знань студента з навчального курсу.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання з курсу “Культурологія” передбачає написання реферату за одною з поданих нижче тем (на вибір). Реферативна робота дає змогу перевірити насамперед знання студентом першоджерела – художньої і наукової літератури, енциклопедичних видань. Як засіб навчання, реферат сприяє розвиткові самостійного мислення: він є не конспектом статті, підручника чи монографії, а враженням від прочитаного твору та науково-дослідних культурологічних матеріалів. У рефераті слід прагнути висловити чітко, виразно, композиційно завершено своє ставлення до культурологічних, художніх, історико-соціальних, естетичних та духовних явищ, що становлять зміст тієї чи іншої теми.

Під оформленням реферату слід розуміти не лише його охайний зовнішній вид, а й правильно поданий науковий апарат – цитування, виноски, використання літератури тощо. Усі сторінки (окрім титульної) нумеруються. Порядковий номер ставиться у правій верхній частині сторінки. Реферат подається в двох примірниках, тільки українською мовою, обсягом не більше 10 сторінок, в форматі А-4 (у стандартному форматі комп’ютерної сторінки 3,5–1,5 см (праве–ліве поле) 2–2 см (верхнє–нижнє поле), текст подається полуторним інтервалом, шрифтом Times New Roman, розміром шрифту – 14), посилання розміщуються в кінці реферату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]