Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalnyy_kodex.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

Стаття 170. Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій

Об'єкт: конституційне право громадян на свободу об'єднання у професійні спілки, політичні партії та громадські організації

Об’єктивна сторона: дії або бездіяльність, які перешкоджають законній діяльності профспілок, політичних партій та громадських організацій.

Суб'єкт: загальний.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел.

Стаття 171. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів

Об'єкт: порядок здійснення законної професійної діяльності журналістів, який забезпечує конституційне право громадян на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, необхідну Їм для реалізації ними своїх прав, свобод та законних інтересів.

Об’єктивна сторона: 1) перешкоджання законній діяльності журналістів 2) переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків або за критику

Суб'єкт: службова або приватна особа, 16 років.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел.

Кваліфікація: переслідування здійснюване службовою особою або за попередньою змовою

Стаття 172. Грубе порушення законодавства про працю

Об'єкт: трудові права людини, які включають право на працю, право на гарантовану заробітну плату, право на відпочинок.

Об’єктивна сторона: 1) незаконне звільнення працівника з роботи; 2) іншого грубого порушення законодавства про працю.

Кваліфікація: щодо певних категорій працівників: неповнолітнього, вагітної жінки чи матері, що має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда.

Стаття 173. Грубе порушення угоди про працю

Об'єкт: трудові права людини, а саме: Право на можливість заробляти собі на життя працею, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується, право не бути примушеним до праці, а також конституційне право громадян України на піклування і захист з боку держави під час роботи за кордоном.

Об’єктивна сторона: грубе порушення угоди про працю шляхом обману чи зловживання довірою або примусом до виконання роботи, не обумовленої угодою.

Суб'єкт: службова особа підприємства, установи, організації, громадянин-підприємець, інший громадянин, який уклав з працівником угоду про працю або уповноважені ними особи.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел.

Кваліфікація: стосовно громадянина, з яким укладено угоду щодо його роботи за межами України.

Стаття 174. Примушування до участі у страйку або перешкоджання участі у страйку

Об'єкт: право людини, що працює, на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.

Об'єктивна сторона злочину може проявлятися у двох формах: 1) примушуванні до участі у страйку; 2) перешкоджанні участі у страйку. Такі примушування та перешкоджання є кримінальне караними, якщо вони вчинюються одним із зазначених у ст. 174 способів, а саме, шляхом: 1) насильства; 2) погрози застосування насильства; 3) інших незаконних дій.

Суб'єкт: - загальний.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел.

Стаття 175. Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат

Об'єкт: конституційне право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, і на своєчасне її отримання, а також право на соціальний захист, у т.ч. право на отримання пенсій та інших видів соціальних виплат.

Об’єктивна сторона: безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць.

3. Суб'єкт злочину спеціальний. Ним може бути лише керівник підприємства, установи або організації незалежно від форми власності. Інші службові особи підприємств, установ, організацій, а так само приватні особи можуть нести кримінальну відповідальність за цією статтею лише як співучасники (організатори, підбурювачі, пособники).Громадянин-підприємець, який використовує найману працю і не виплачує найманим працівникам заробітну плату, не може визнаватися суб'єктом злочину, передбаченого ст. 175. Це стосується і фізичних осіб - засновників підприємств, які не є їх керівниками. За наявності підстав такого роду їхні дії можуть утворювати склад самоправства чи іншого складу злочину.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел.

Кваліфікація: внаслідок нецільового використання коштів, призначелих для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших установлених законом виплат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]