Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalnyy_kodex.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

Стаття 161. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії

Об’єкт: рівність громадян у їх конституційних правах та рівність їх перед законом як принцип конституційно-правового статусу людини і громадянина. (+ честь і гідність особи, життя, здоров'я, власність)

Об’єктивна сторона: 1) дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі і гідності; 2) образи почуттів громадян у зв'язку з їх релігійними переконаннями; 3) прямого чи непрямого обмеження прав громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками; 4) встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за зазначеними вище ознаками.

Суб’єкт: загальний

Суб’єктивна сторона: прямий умисел. п.3 може бути непрямий. Мета: розпалити ворожнечу і якщо це для того щоб знищити націю, то це вже буде геноцид! (ст. 442) Ставлення до тяжких наслідків умисел\необережність

Стаття 162. Порушення недоторканності житла

Об’єкт: право людини на недоторканність житла та іншого володіння.

Об’єктивна сторона: незаконні 1) проникнення до житла чи іншого володіння особи; 2) проведення в них огляду чи обшуку; 3) виселення; 4) інших дій, що порушують недоторканність житла громадян.

Суб'єкт: загальний.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел.

Кваліфікація:1) службовою особою; 2) із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування.

Стаття 163. Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв`язку або через комп`ютер

Об'єкт: є конституційне право громадян на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.

Об’єктивна сторона: порушення таємниці. 1) листування. 2 ) телефонних розмов; 3) телеграфних повідомлень; 4) інших повідомлень, що передаються засобами зв'язку чи через комп'ютер.

Суб'єкт: загальний.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел.

Кваліфікація: 1) щодо державних чи громадських діячів; 2) службовою особою; 3) з використанням спец. засобів, призначених для негласного зняття інформації.

Стаття 164. Ухилення від сплати аліментів на утримання Стаття 165. Ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків

Об'єкт: право неповнолітніх дітей на повноцінне життя та всебічний (фізичний, психічний і соціальний) розвиток \ право непрацездатних батьків на їх утримання їхніми дітьми

Об’єктивна сторона: 1) злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів) \ непрацездатних батьків; 2) злісне ухилення від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їхньому утриманні.

Суб'єкт: батьки або усиновителі \ повнолітні діти, у т.ч. усиновлені, які за рішенням суду зобов'язані сплачувати кошти на утримання непрацездатних батьків.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел.

Кваліфікація: вчинення \особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею.

Стаття 169. Незаконні дії щодо усиновлення (удочеріння)

Об'єкт: порядок усиновлення (удочеріння) дитини, передачі її під опіку (піклування) чи на виховання в сім'ю громадян, порушення якого може спричинити несприятливі наслідки для нормального фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку дитини. (+ здоров'я, життя, інші блага усиновителів та усиновлених, піклувальників та підопічних)

Об’єктивна сторона: 1) незаконна посередницька діяльність щодо усиновлення (удочеріння) дитини; 2) інші незаконні дії щодо усиновлення (удочеріння) дитини; 3) незаконні дії щодо передачі дитини під опіку (піклування); 4) незаконні дії щодо передачі дитини на виховання в сім'ю громадян.

Суб'єкт: 1) приватні особи, включаючи осіб, які бажають усиновити (удочерити) дитину, взяти її в сім'ю на виховання чи стати опікуном (піклувальником) Дитини, 2) службові особи органів, установ і організацій, до компетенції яких входить прийняття рішень з питань усиновлення (удочеріння) дітей, передачі їх під опіку (піклування) чи на виховання в сім'ю громадян.

Суб’єктивна сторона: прямий умисел. Психічне ставлення винного до тяжких наслідків бути умисним чи необережним.

Кваліфікація: 1) щодо кількох дітей; 2) повторно; 3) за попередньою змовою групою осіб; 4} з використанням службового становища або 5) спричинення ними тяжких наслідків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]