Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гукова М.В. Корпоративне управління лекції.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
815.1 Кб
Скачать

2. Обирати органи управління ат та бути обраними до їх складу.

Відповідно до ст. 23 Закону України “Про господарські товариства”, посадовими особами акціонерного товариства вважаються:

- голова та члени спостережної ради;

- голова та члени виконавчого органу;

- голова ревізійної комісії.

Посадовими особами ВАТ не можуть бути члени виборних органів громадських організацій, військовослужбовці, посадові особи органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, арбітражного суду, державного нотаріату, а також органів державної влади та управління, які повинні контролювати діяльність АТ. Особи, котрим за судовим вироком заборонено займатися певними видами діяльності, не можуть бути посадовими особами тих АТ, які займаються таким видом діяльності. Особи, які мають непогашену судимість за корисливі злочини, не можуть обіймати керівних посад в АТ, а також посад, пов’язаних з матеріальною відповідальністю.

Мають місце деякі обмеження, передбачені в інших статтях Закону України “Про господарські товариства”. Так, у відповідності із статтею 46, членами спостережної ради не можуть бути члени виконавчого органу АТ. Відповідно до ст. 49, ревізійна комісія обирається з числа акціонерів АТ.

3. Брати участь у розподілі прибутку та отримувати його частини.

У відповідності із ст. 9 Закону України “Про цінні папери та фондову біржу” дивіденди за акціями виплачуються за підсумками року відповідно до порядку, передбаченого у Статуті АТ, за рахунок прибутку, який залишається у його розпорядженні після сплати встановлених законодавством податків, інших відрахувань до бюджету та процентів за банківськими кредитами. Вирішення питання про розподіл прибутку є компетенцією загальних зборів акціонерів.

4. Брати участь у розподілі майна під час ліквідації акціонерного товариства.

Грошові кошти АТ, включаючи надходження від розпродажу його майна, після розрахунків з бюджетом, банками та іншими кредиторами, а також оплати праці працівників АТ мають бути розподілені серед акціонерів у порядку, передбаченому Статутом АТ.

5. Вільно розпоряджатися акціями, що їм належать.

Акції, випущені АТ у процесі приватизації, підлягають вільному обігові, тобто акціонери без обмежень можуть розпоряджатися акціями АТ, зокрема, продавати або будь-яким іншим чином відчужувати їх на користь інших юридичних та фізичних осіб, якщо інше не передбачено в чинному законодавстві.

Під час укладання угод стосовно відчуження акцій необхідно керуватися загальними вимогами Цивільного кодексу України, встановленими для відповідного типу угод (купівля - продаж, міна, дарування тощо).

Право власності на акції переходить до нового власника з моменту внесення змін до реєстру акціонерів. Перехід права власності на акції фіксується в системі реєстру акціонерів (власників іменних цінних паперів) відповідно до порядку, передбаченого в чинних нормативних документах.

6. Отримувати інформацію про діяльність акціонерного товариства.

На вимогу акціонера АТ повинно без затримки надавати йому або їй для ознайомлення копії річних балансів, звітів АТ, протоколів загальних зборів акціонерів та засідань правління. Доступ акціонера до системи реєстру власників іменних цінних паперів визначено в п.7.3 Положення про порядок ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженого наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01.04.96 року № 58. Вищезгадана норма визначає те, що акціонери мають доступ лише до інформації стосовно свого особистого рахунку.