Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гукова М.В. Корпоративне управління лекції.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
815.1 Кб
Скачать

Тема 5. Управління капіталом у корпораціях

5.1 Види цінних паперів.

5.2 Акції, їх види і особливості обігу. Вплив відносин власності на повноваження учасників і контроль у товаристві.

5.3 Положення щодо цінних паперів.

5.4 Роль фондової біржі та систем позабіржової торгівлі в регулюванні руху акцій. Фінансове посередництво в системі корпоративного управління.

5.1 Види цінних паперів.

Надзвичайно важливими для економіко-правової суті акціонерних товариств є чітко визначені відносини власності, оскільки вони мають величезний вплив на корпоративне управління.

При цьому слід мати на увазі специфіку корпоративного капіталу, який виступає у двох формах - реального капіталу (основні та оборотні фонди) та капіталу, представленого корпоративними правами у вигляді цінних паперів. Роздвоєння корпоративної власності проявляється в тому, що власником реального капіталу корпорації виступає саме акціонерне товариство, а власниками цінних паперів - акціонери.

Акціонери (засновники і учасники) при купівлі акцій отримують певні корпоративні права у цьому товаристві. Проте, вони мають право власності лише на акції, ту їх кількість, яку вони придбали. З акцією вони мають право здійснювати операції відповідно до чинного законодавства тих країн, де зареєстровані АТ. В Україні власність на цінні папери належить до поняття приватної власності і акціонери повинні здійснювати з ними операції як з приватною власністю. Вони можуть здійснювати їх відчуження (спірними моментами залишається відчуження в закритих акціонерних товариствах) і втрату тих прав і відповідно обов'язків, які несе в собі володіння корпоративними правами.

Цінні папери є грошовими документами, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка випустила ці документи, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам21.

У господарському обігу цінні папери мають певну вартість і разом з грошима є засобом обігу та платежу, виконують роль кредитного інструменту та забезпечують спрощену передачу прав на різноманітні блага.

Цінні папери поділяють на такі групи22:

  • пайові цінні папери (акції);

  • боргові цінні папери (облігації, векселі, ощадні сертифікати тощо);

  • похідні цінні папери (фондові деривативи23: дериватив - стандартний документ, що засвідчує право та/або зобов’язання придбати чи продати в майбутньому цінні папери, кошти (валютні цінності), матеріальні або нематеріальні активи (товари) на визначених цим договором умовах; фондовий дериватив - дериватив, щодо якого Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку зробила висновок про належність його до похідних цінних паперів як опціону або ф’ючерсу згідно з ч. 5 ст. 1 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” від 30 жовтня 1996 р., № 448/96-ВР. До них відносяться ф'ючерси (ціні папери, що містять договірні зобов’язання купити або продати до визначеної дати певну кількість товарів або фінансових інструментів (цінних паперів, валюти) за ціною, погодженою в момент укладання угоди; має на меті отримання різниці в цінах або курсах з моменту укладання угоди до моменту її реалізації) та опціони (ціні папери, предметом яких є право (а не зобов’язання) особи, яка їх придбала, продати чи купити базові цінності (товари, інші цінні папери, валюту) за насамперед визначеною ціною і в заздалегідь установлений термін));

  • приватизаційні папери (приватизаційні майнові сертифікати, житлові чеки, земельні бони).

Корпоративні права можуть виступати у вигляді корпоративних цінних паперів або засвідчених часток чи паїв у господарських товариствах, які не є акціонерними. Частки та паї визначаються в установчих документах таких господарських товариств, і, як правило, переходи прав власності на корпоративні права знаходять своє відображення у змінах до цих установчих документів. Треба мати на увазі, що не всі цінні папери є корпоративними. Так, в Україні можуть випускатися і перебувати в обігу такі види цінних паперів, як акції, облігації внутрішніх республіканських і місцевих позик, облігації підприємств, казначейські зобов'язання республіки, ощадні сертифікати, векселі, приватизаційні папери (до 1999 р. мали обіг приватизаційні майнові сертифікати, з житловими чеками та земельними бонами поки що немає ясності). Отже, більшість цінних паперів в Україні представляє відносини позики, а не часток чи паїв у статутних фондах. Тому до корпоративних цінних паперів слід віднести насамперед акції, облігації акціонерних товариств та похідні цінні папери акціонерних товариств - ф'ючерси та опціони.