Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ГАЗЕТА №2 (1000%готово)

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
23.51 Mб
Скачать

ІНСТИТУТ ПРАВА

№2 Березень 2012

ІНСТИТУТ ПРАВА

2

СТУДЕНТСЬКЕ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ВИДАННЯ ІНСТИТУТУ ПРАВА ІМ. КНЯЗЯ ВОЛОДИМИРА ВЕЛИКОГО МАУП (НЕОФІЦІЙНЕ ВИДАННЯ)

03309, м. Київ,

вул. Фрометівська, 2, МАУП, Інститут Права РЕДАКЦІЯ:

корп. 7, ауд. 300

E-MAIL: mafiaIPravo@ukr.net

Логотипи “Інститут Права” та “Студентська Рада ІП”

Вадим Афанасьєв

Головний редактор: Усенко Ернест Олексійович

Шеф редактор: Курко Микола Несторович

доктор юридичних наук, доцент

Штатний кореспондент: Моргун Наталія Сергіївна

Верстка та дизайн: Усенко Ернест Олексійович

Літературний редактор: Цюкало Евгенія Святославівна

У реалізації проекту беруть участь: доктор філософії в галузі міжнародних відносин, доц., Новохатня Ю.В., Столяренко Д. Ю., Власова К.П..

 

В номері :

3-4

СВЯТО ЖІНОЧНОСТІ

5

НОВИЙ МУДРАГЕЛЬ

 

(З 8 БЕРЕЗНЯ)

6-7

ВЕЛИКДЕНЬ

8-9

ДЕНЬ СМІХУ

10СПОРТИВНЕ

ХАРЧУВАННЯ

11“Lady in red”

12-13 СТУДЕНТСЬКА КРАСУНЯ

14-15 ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ЩО ДО НАПИСАННЯ РОБІТ...

16 УКРАЇНСЬКІ СВЯТА

17-19 СТАРИЙ МУДРАГЕЛЬ

20-23 ІНФОРМАЦІЙНІ СТОРІНКИ

24-25 QR-КОД

3

№2 Березень 2012

ІНСТИТУТ ПРАВА

Міжнародний жіночий день

8 Березня

Історія виникнення свята

Початково Міжнародний жіночий день був днем протесту проти дискримінації жінок. Існує традиція пров’язувати виникнення Міжнародного жіночого дня до демонстрації, яку провели 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці, 10-годинного робочого дня (марш порожніх каструль). Останніми роками поширилася версія, що то нібито була демонстрація повій. В останню неділю лютого1908 року тисячі жінок знову вийшли на вулиці Нью-Йорку. Демонстрація була приурочена до "Жіночого дня" 1857 року. Жінки вимагали виборчого права, виступили проти важких умов праці та проти праці дітей. У 1909-1910 рр. у США в останні неділі лютого відбулися марші та страйки жінок, очолені Соціалістичною партією Америки.

Під впловом дій американських жінок і на пропозицію німецької соціалістки Клари Цеткін, учасниці II Міжнародної конференції жінок-соціалісток (Копенгаген, серпень 1910 р., понад 100 учасниць із 17 країн) вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день – день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права. У резолюції, запропонованій Кларою Цеткін, зокрема, зазначалось: «У повній відповідності з класово-свідомими політичними профспілковими організаціями пролетаріату в кожній країні, соціалістки всіх країн, щорічно проводять Жіночий день, який в першу чергу слугує агітації за надання жінкам виборчого права. Ця вимога має бути висунена як складова частина всього жіночого питання в цілому і в повній відповідності з соціалістичними поглядами. Жіночому дню слід повсюдно надавати міжнародний характер, і він всюди має бути старанно підготовлений...» Точну дату міжнародний жіночий день на тій конференції так і не було визначено.

Протягом 20 століття міжнародний жіночий день — 8 березня відзначався в СРСР та країнах соцтабору, як державне свято. У 1977 році, за рішенням Організації Об’єднаних Націй - отримав статус міжнародного дня. Повна назва свята: Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, він став символом фемінізму й антисексизму. З кінця ХХ — на початку ХХІ століття залишається державним святом у ряді пострадянських та інших країн: Азербайджані, Анголі, Білорусі, Буркіна-Фасо, В’єтнамі, Грузії, Північній

Кореї, Казахстані, Камбоджі, Киргизстані, Комуністичному Китаї, Конго, Лаосі, Македонії, Молдові, Монголії, Непалі, Таджикистані, Туркменістані, Росії, Уганді, Україні. В деяких країнах відмічається подібно до західноєвропейських свят — Дня матері й Дня Валентина. Разом з тим, окремі діячі православної церкви і деяких інших релігійних спільнот світу не визнають свято 8 березня з огляду на його політичне походження.

4

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Новий мудрагель

“З 8 Березня”

№2 Березень 2012

5

ІНСТИТУТ ПРАВА

6

Великдень

Великдень — день, у який християни святкують Воскресіння Ісуса Христа, що сталося на третій день по його смерті, причому день смерті вважається першим днем. Свято називають також Пасха або Паска. Його

вважають найважливішим християнським святом, котре виказує радість з приводу перемоги Божого Сина над Смертю та вічним Забуттям. У Воскресінні християни бачать підтвердження життя після смерті, що і є головним змістом святкування.

ВУкраїні святкувати Пасху почали наприкінці першого тисячоліття,

зприходом християнства. Ісус Христос, за біблійним сюжетом, воскрес рано-вранці і Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом — ангел небесний відвалив камінь від дверей гробу Господнього. На світанку жінкимироносиціМарія Магдалина, Діва Марія, мати Якова та Соломія прийшли до гробу з пахощами, щоб покрити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і відсутне тіло. Тоді схвильованим жінкам з'явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє.

У«Британській енциклопедії» повідомляється: «Ані в Новому Завіті, ані в писаннях апостольських отців не існує вказівки відзначати свято Великодня. У перших християн не існувало поняття про святість особливих періодів»

У«Католицькій енциклопедії» сказано: «Великдень увібрав у себе велику кількість язичницьких звичаїв на честь повернення весни. Яйце є символом відродження життя ранньою весною… Кролик — це язичницький символ і він завжди був символом родючості»

Великдень, як і Різдво поділяють у своїй основі сонячний характер, тобто пов'язані із дохристиянською вірою в народження нового Сонця як божества, що є запорукою життя на землі. (…) Отже, Великдень, у своїй першооснові — це свято весни, свято воскресіння землі та природи в цілому до нового життя.

(…) Великодні свята українців славні і своїми обрядами, що, без сумніву, є дохристиянськими.

Слово «Пасха» походить від назви старозаповітного свята песах, що святкували іудеї в пам'ять про звільнення від єгипетського полону. Пасхальне ягня в іудеїв стало прообразом Христа, тому Христос іменується ще Агнцем Божим, Агнцем Пасхальним, Пасхою.

Також і в інших європейських мовах назва цього свята походить від староюдейського «песах». Так, Великдень зветься:

нижньо-німецькою Paschen,

2012

Березень

російською пасха,

 

французькою pâques,

 

шведською påskdagen

 

фінською pääsiäinen.

 

грецькою Πάσχα (пасха),

№2

латиною — Pascha,

голландською pasen,

 

есперанто pasko,

 

ісландською páskar,

 

іспанською pascua,

 

італійською pasqua,

 

В західно-слов’янських мовах назва «Пасха» перекладається як «Велика

ніч»: чеською Velikonoce, а польскою Wielkanoc. У булгарській (південно-

слов’янській мові) подібно до української назви — Великдень, а споріднені болгарам македонці називають це свято Велигден.

Існує декілька легенд щодо виникнення назви свята. За однією з них назва «Великдень» («Великий День») з’явилася аж наприкінці першого тисячоліття з приходом на українську землю християнства. Легенда говорить, що «Великдень називається так тому, що в той час, коли Христос народився, сильно світило сонце і стояли такі довгі дні, що теперішніх треба сім зложити, щоб був один тодішній. Тоді, було як зійде сонце в неділю вранці, то зайде аж у суботу ввечері. А як розп’яли Христа — дні поменшали. Тепер тільки царські ворота в церкві стоять навстіж сім днів…»

У святкуванні Великодня вбачають язичницьке коріння, котре сягає ще часів до зародження християнства. Зокрема в Україні в давнину землероби вірили, що померлі родичі продовжують жити під землею і можуть впливати на її родючість. Саме з цими віруваннями і були тісно пов’язані поминальні обряди навесні.

Існує думка, що євангельська подія, це привід святкування Пасхи та пасхальних обрядів, запозичена у язичницьких та юдейських культах і вже в оновленому вигляді пов’язана з особою Христа. Християнські богослови не

визнають спорідненості Ісуса Христа з язичницькими воскресаючими богами і вважають істинними тільки євангельські твори. Прихильники язичницького походження вбачають сутність язичницьких обрядів крізь християнське

оформлення свята.

Сьогодні свято Великодня в Україні символізує також загальне відродження

та оновлення світу. Збереглося багато звичаїв та обрядів, котрі здійснюються і

7

нині, проте не мають прямого зв’язку із християнством.

 

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

ІНСТИТУТ ПРАВА

8

ДЕНЬ СМІХУ.

На думку деяких дослідників, традиція жартувати 1 квітня походить ще

від античного фестивалю Деметрія, який відбувався на початку квітня, і в

основі якого лежала легенда про викрадення богом підземного світуАїдом доньки богині

Деметри — Прозерпіни. Пошуки доньки ні до чого не призвели — адже її крики були лише

обманною луною.Ще одна гіпотеза пов'язує святкування Дня сміху з весняним рівноденням

за Григоріанським календарем.Є також версія про походження традиції з подій, що описані

в віршах з одинадцятого по п'ятнадцятий глави двадцять восьмої Євангелія від Матфея . За

цією версією, у день, що відповідає сучасному 1 квітня, відбулося Воскресіння Христове,

а римська варта могили, поширивши неправдиві відомості про те, що тіло ніби-то було

вкрадене учнями Христа, стала зачинателем звичаю поширення неправдивої інформації

(розіграшу) у цей день.

 

Цей день не внесено ні в які календарі знаменних дат і всенародних свят, але його

цілком можна віднести до міжнародних, оскільки він з однаковим успіхом відзначається й у

Росії, і в Німеччині, і в Англії, і у Франції, і в Скандинавії, і навіть на Сході. В одних країнах

1 квітня називають День сміху, в інших — День дурня. У цей день кожен хоче пожартувати

над кимсь, тож ніхто не застрахований від розіграшів і навіть найсерйозніші люди мимоволі

посміхаються.

 

Важко розповісти, звідкіля пішло це свято. Звичай веселитися, жартувати й

обманювати один одного саме 1 квітня існує в дуже багатьох країнах. За однією версією,

звичай жартувати 1 квітня, пов'язаний із перенесенням дати святкування нового року. Так,

до другої половини XVI століття, європейський новий рік починався наприкінці березня.

До цієї події готувалися, ходили один до одного в гості, дарували подарунки. Сама зустріч

Нового року відбувалася 1 квітня. Пізніше, за наказом французького короля, початок

року офіційно стали відзначати 1 січня, але багато підданих продовжували святкувати 1

квітня. Щоб позбутися старих традицій, їх стали називати «першоквітневими дурнями»,

стало модним їх розігрувати і

висміювати. Пройшли

роки, а традиція зустрічати перший

день квітня жартами залишилася.

Головне — щоб жарти були добрими

і покращували настрій. Однак

минули роки, перш ніж нововведення

перемогло багатовікову звичку.

Чимало людей через незнання чи через консервативні погляди продовжували обмінюватися привітаннями та подарунками в останній день колись новорічних свят — 1 квітня. Інші ж тішилися над ними й називали «квітневими дурнями» або «першоквітневими рибами», бо вони легше за все ловляться на гачок. Досі французькі кондитери виставляють цього дня величезних шоколадних риб, а дітлахи намагаються прикріпити до спин товаришів паперових рибок.

Хоча про виникнення першоквітневої традиції й існує чимало різних гіпотез, але багато хто вважає, що її корені сягають у середньовічну європейську «балаганну» культуру. По суті — це один із найстійкіших елементів язичництва, що осіли в християнській свідомості.

Одразу ж після весняного рівнодення давні римляни відмічали свято на честь божества сміху (Risus). Свято це поєднувалося з різними жартівливими обманюваннями. Римський письменник Апулей, автор «Метаморфоз», писав з цього приводу: «Забави ці, які ми щороку влаштовуємо на честь Сміху, завжди мають які-небудь вигадки. Ми єдині з усіх народів, що умилостивляє забавами, веселощами та жартами божество, яке називається Сміхом».

Ісландські саги також розповідають, що звичай обманювати 1 квітня існує з дуже давніх часів та введений самими асами (богами). Цей звичай поширений у Данії, Швеції, Норвегії та в багатьох інших країнах.У давніх індійців в квітні, першому місяці їхнього року, відзначався день народження богині Сіти. На цьому святі влаштовувалися і сценічні вистави, у яких індійці жартома обманювали одне одного, намагаючись таким чином привернути до себе богиню.Перша письмова згадка про 1 квітня як конкретний День усіх дурнів знайдено в англійській літературі й датується XVII сторіччям.

День сміху святкується зараз у всьому світі, але ніде не є вихідним. У США його називають

 

«святом серця, а не держави». До речі, професор Стенлі Теп із інституту здоров'я в Окхерсті (Каліфорнія),

стверджує: «30 хвилин сміху на день дозволяють пацієнтові, котрий переніс інфаркт міокарду, уникнути2012

повторного нападу в найнебезпечніший період — перші півроку після нападу, — і потім жити повноцінним

життям. Здоровим же людям ця кількість сміху подовжує життя на роки, іноді на десятиріччя».

Березень

 

У німців здавна існує звичай посилати кого-небудь, найчастіше дитину, за тим, чого не можна

 

принести. Цей жарт називається in denAprill schicken — «посилати кого-небудь у квітень» (обманювати),

а той, кого обманюють, одержав назвуAprilnarr (переклад той же, що й з англійської). Існує думка, що цей

жарт у англійців та німців з'явився як наслідування одному з епізодів Святого Письма, сценічне зображення

якого існувало у середньовіччі. Зокрема, навесні, напередодні Великодня, зображували, як водили

№2

Ісуса Христа від Каяфи до Пилата, а від Пилата — до Ірода. Це дало підставу для виникнення німецької

приповідки: Jemanden vom Pilatus zum Herodes schicken — тобто «посилати кого-небудь даремно».

 

У чехів і словаків теж існує вираз: Poslati koho zAprilem. Цей же звичай відомий також у Польщі

та Литві під назвою Primaprilis. Є підстави вважати, що прийшов цей звичай до Європи від римлян разом

 

з самою назвою місяця — «апріль» і що він

був частиною якогось таємничого

 

язичницького звичаю під час святкування.

 

 

1 квітня в Україні

прийшло з Німеччини, імовірно, на

 

Як припускають науковці, до нас це свято

 

початку XVIII ст. Його називали ще

брехливим днем або Марією-брехухою

— одним із народних прізвиськ Марії

Єгипетської — святої VI ст., день

 

вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня. Того дня дівчата дурили людей, аби верховодити

 

майбутнім чоловіком.

 

 

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

9

ІНСТИТУТ ПРАВА

Спортивное питание

В последнее время питанию повышенное внимание уделяют самые разные специалисты – диетологи, спортивные врачи, тренеры, спортсмены и люди, которые занимаются физическими нагрузками. Здоровое питание является необходимым условием обретения и поддержания хорошей спортивной формы.

Все мы слышали о том, что нужно есть меньше жирной пищи и больше волокнистой, но каким образом данные рекомендации соотносятся с питанием спортсменов? В любом виде спорта сбалансированная диета, как неотъемлемая часть тренировочной программы, помогает спортсмену должным образом подготовиться к соревнованиям.

В рационе людей, занимающихся спортом, должны присутствовать самые разнообразные продукты, способные обеспечить организм всеми необходимыми питательными веществами. Известно, что пища должна содержать более 600 веществ, необходимых для жизнедеятельности организма. Каждое из этих веществ занимает свое место в сложной гармонии биохимических процессов. 96% получаемых с пищей органических и неорганических соединений обладают теми или иными лечебными свойствами.

Витамины являются обязательной и незаменимой частью пищевого рациона. Они обеспечивают нормальную жизнедеятельность организма, участвуют в процессе усвоения других питательных веществ, увеличивают выносливость и работоспособность организма, повышают иммунитет.

Минеральные вещества незаменимы для построения тканей, поддержания постоянства внутренней среды организма, водно-солевого обмена, что крайне важно для тех, кто занимается спортом.

Не надо долго объяснять о важности роли белков, или аминокислот, из которых формируется белок. Вспомним, из чего состоят мышечные волокна, ногти, волосы, что такое коллаген, благодаря чему улучшается эластичность кожи. Перечислять достоинства аминокислот можно долго.Но получает ли обычный человек, а спортсмен тем более, все многообразие нужных питательных веществ?

На сегодняшний день для решения проблемы нехватки нутриентов специалисты рекомендуют прием биологически активных добавок. Их применение откроет вам те двери, в которые давно стучитесь, а именно хорошее самочувствие, спортивные достижение, отличный спортивный внешний вид, прекрасный мышечный рельеф и отсутствие лишней жировой массы. Компания NSP предлагает целый ряд продуктов, которые обеспечивают высокие результаты профессионалам и хорошее здоровье любителям. Продукция NSP призвана пополнить недостающие в нашем рационе питательные вещества, обеспечить снабжение всех систем организма необходимым качественным питанием.

10 *Текст існуе тільки на російській мові, а переводити цей текст ми не маемо права без згоди автора.