Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ для самостійного вивчення дисципліни.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
595.46 Кб
Скачать

2. Страхування професійної відповідальності

Об’єктом страхування професійної відповідальності є можливість пред’явлення претензій до осіб, що зайняті виконанням своїх професійних обов’язків, або наданням відповідних послуг.

По цьому виду страхування можуть бути застраховані дві групи ризиків:

  1. Це такі групи ризиків, що пов’язані з можливістю нанесення шкоди здоров’ю третьої особи, а також життю. Ці ризики викликана роботою водіїв, лікарів та ін.

  1. Ризики, що існують у професійній діяльності архітекторів, інженерів, проектантів.

Підставою для пред’явлення претензій є некваліфіковане виконання своїх обов’язків, халатність спеціалістів.

Виключаються з обсягу відповідності страховика слідуючи фактори: обман; кримінальний злочин; навмисні дії

Згідно умов договору страховик зобов’язаний виплатити компенсацію страхувальнику, або потерпілій третій особі за будь-яким позовом третьої особи.

Договір страхування укладається за принципом заявлених позовів, тобто, договір покриває всі позови, які подані в період дії договору.

Страхування проводиться виключно фізичних осіб, які займаються приватною професійною діяльністю.

3. Страхування ризиків непогашення кредитів

Страхування ризиків непогашення кредитів укладається на добровільній основі між банками та страховими компаніями. Об’єктом страхування є відповідальність позичальника за своєчасність та повноту погашення кредиту.

Конкретний розмір відповідальності страховика встановлюється в межах від 50 до 90 :% від суми виданого кредиту. Договір страхування укладається на певний період часу терміном до 1 року.

Банк зобов’язаний перерахувати суму страхових платежів до 10 числа. Тарифні ставки встановлюються на рівні від 3 до 10 % від страхової суми. Не підлягає страхуванню відповідальність позичальників, які на день укладення договору страхування мали прострочену заборгованість по раніше виданим кредитам.

У випадку повного чи часткового непогашення суми кредиту банк зобов’язаний у 5-ти денний термін сповістити страховика про цю подію, додавши всі документи стосовно даного позичальника. Відповідальність страховика наступає через 20 днів по закінченню дії кредитного договору на протязі 10 днів.

4. Страхування відповідальності за непогашення кредиту

Об’єктом страхування є відповідальність страхувальника за своєчасність та повноту погашення суми кредиту.

Страховик несе відповідальність за договором в розмірі від 50 до 100 % виданого кредиту банком. Відповідальність страховика наступає, якщо позичальник не повернув кредит в обумовлений договором термін. Страхова сума встановлюється пропорційно проценту відповідальності страховика.

Договір страхування укладається на термін дії кредитного договору. Ставки страхових платежів встановлюються від 3 до 25 % від страхової суми в залежності від ступеня ризику позичальника.

На випадок пролонгації кредитного договору на цей же термін продляється і дія договору страхування. При настанні страхового випадку страхувальник повинен подати письмову заяву до страхової компанії і скласти акт про непогашення кредиту.

Розмір страхового відшкодування визначається в залежності від об’єму відповідальності страховика, виходячи із суми несплаченої заборгованості. Сума кредиту повинна бути погашена страховиком на протязі 10 днів по закінченню дії кредитного договору.

Страхове відшкодування не виплачується, якщо:

  • Місце знаходження позичальника невідоме

  • Кредит використаний не по призначенню

  • Кредит не повернений по незалежним від позичальника причинам