Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до курс.р. ТТПУ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
851.97 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

«Криворізький національний університет»

КАФЕДРА ТЕПЛОЕНЕРГЕТИКИ

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з дисципліни «Теплотехнологічні процеси та установки» для студентів напряму

6.050601 «Теплоенергетика»

всіх форм навчання

Кривий Ріг

2012

Укладачі: Замицький О.В., д-р техн. наук, професор,

Хозіна О.О., асистент

Відповідальний за випуск: Замицький О.В., д-р техн. наук, професор

Рецензент: Квятковська Ю.П., канд.техн.наук, доцент

У методичних вказівках вказано порядок виконання курсової роботи з курсу «Теплотехнологічні процеси та установки». Наведено основні теоретичні положення, схеми, рисунки, довідкові матеріали. Методичні вказівки містять приклад розрахунку та список рекомендованої літератури.

Розглянуто на засіданні кафедри теплоенергетики

Протокол № 6 від 08.06.2011 р.

Схвалено на вченій раді електротехнічного факультету

Протокол № 1 від 30.08.2011 р.

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП 4

Завдання 6

Приклад розрахунку 7

Додатки 14

Список літератури 18

ВСТУП

Енергетичне та енерготехнологічне господарство сучасного промислового підприємства являє собою складний комплекс, що включає в себе установки для виробництва і перетворення різних видів енергії; комунікації і трубопроводи для транспортування палива, енергії, сировини і продуктів (теплових мереж, газо-, паро- і водопроводи лінії стиснутого повітря, гідро- і пневмотранспорту і т.д.); установки і системи опалення, вентиляції і кондиціонування; енерговикористовуючі установки для вироблення технологічної продукції, установки для знешкодження й утилізації викидів, використання вторинних і побіжних енергоресурсів підприємства у виді фізичної і хімічної теплоти відходів, теплоти конденсату, що відробив, пари, що відходить; газів, механічної енергії стиснутого повітря та інших газів. Найбільш складними і різноманітними по номенклатурі застосовуваного енерготехнологічного устаткування є підприємства хімічної, нафтохімічної, металургійної, харчової, целюлозно-паперової промисловості, промисловості будівельних матеріалів.

Раціональне використання паливно-енергетичних і сировинних ресурсів на діючих і споруджуваних промислових підприємствах у сучасних умовах забезпечується на підставі принципів енергозберігаючої, маловідходної і безвідходної технологій та енерготехнологічного комбінування.

Усі тепломасообмінні процеси й установки розділяють на високотемпературні, середньотемпературні, низькотемпературні і криогенні. До високотемпературних відносять огневотехнічні процеси й установки, зокрема промислові печі. Їм відповідають робочі температури в межах 400-2000°С. Робочий діапазон середньотемпературних процесів і установок, наприклад, випарки, ректифікації, сушіння, знаходиться, як правило, у межах 150-700°С, низькотемпературних систем (кондиціонери, опалювальні, вентиляційні, теплонасосні і холодильні установки) - від -150 до +150°С. Процеси з більш низькими температурами називають криогенними (наприклад, поділ повітря).

До найбільш розповсюджених процесів відносять нагрівання, охолодження, конденсацію, випарювання, сушіння, дистиляцію, ректифікацію, плавлення, кристалізацію, затвердіння. Деякі з них часто супроводжуються не тільки тепло-, але і масообміном (сорбцією, дифузією та ін.).

Основними елементами тепломасообмінних установок є теплообмінні і тепломасообмінні апарати, камери та інші пристрої.

Теплообмінний апарат (теплообмінник) - пристрій, у якому здійснюється теплообмін між двома чи декількома середовищами; якщо відбувається масообмін, тоді апарати називають масообмінними.

Апарати, в яких одночасно протікають тепло- і масообмін, називають тепломасообмінними. Перенос теплоти в них може здійснюватися конвекцією, кондукцією, випромінюванням, при наявності фазових і хімічних перетворень газоподібних, рідких і твердих речовин. Середовища, що рухаються, які обмінюються теплотою чи застосовуються для передачі теплоти від більш нагрітих тіл і речовин до менш нагрітих, називають теплоносіями.