Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Економ.аналіз - Міщук Є.В..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра обліку, аудиту і фінансового аналізу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для проведення практичних занять, організації самостійної роботи

та виконання курсової роботи

з курсу „Економічний аналіз”

для студентів IV курсу

спеціальності 6.050106 "Облік і аудит"

денної форми навчання

м. Кривий Ріг

2006

Укладачі:

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри ОАФА Нусінов В.Я.,

асистент кафедри ОАФА Міщук Євгенія Володимирівна.

Відповідальний за випуск: д.е.н., проф. Нусінов В.Я.

Методичні вказівки містять нормативну програму курсу, програмні запитання, огляд яких передбачено на лекційних заняттях. Визначено мету вивчення кожної теми, основні терміни та поняття, питання для закріплення, тести та практичні завдання з прикладами розв’язку. Не залишено без уваги методичні вказівки до виконання курсової роботи, орієнтований перелік тем курсових робіт та екзаменаційних питань.

Методичні вказівки рекомендовано для студентів спеціальності «Облік і аудит» денної форми навчання для підготовки до практичних занять, виконання самостійної та курсової роботи, а також у підготовці до складання іспиту.

Розглянуто Схвалено

на засіданні на вченій раді

кафедри обліку, аудиту і економічного фінансового аналізу факультету

Протокол № 1 Протокол №

від 30.08.2006 р. від 2006 р.

ЗМІСТ

Стор.

Вступ……………………………………………………………………………………….4

Нормативна програма курсу……………………………………………………………..6

Методичне забезпечення самостійного вивчення дисципліни……………………….11

Тема 1 Предмет, зміст та завдання економічного аналізу………………………...11

Тема 2 Метод та прийоми економічного аналізу……………………………………...13

Тема 3 Інформаційна база та організація економічного аналізу на підприємстві….20

Тема 4. Аналіз виробництва та реалізації продукції…………………………………..23

Тема 5 Аналіз використання трудових ресурсів підприємства……………………….28

Тема 6 Аналіз використання основних виробничих фондів………………………….33

Тема 7 Аналіз використання матеріальних ресурсів………………………………….39

Тема 8 Аналіз собівартості продукції (робіт, послуг) та витрат діяльності…………43

Тема 9 Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства……………………..47

Тема 10 Аналіз фінансового стану підприємства……………………………………...51

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи……………………………...57

Орієнтований перелік екзаменаційних питань………………………………………...66

Список рекомендованої літератури….…………………………………………………70

Додатки…………………………………………………………………………………...71

ВСТУП

Розвиток ринкових відносин збільшує відповідальність і самостійність підприємств у прийнятті рішень по забезпеченню ефективності їх роботи. Ре­зультати виробничої, комерційної, фінансової та інших видів господарської діяльності залежать від різноманітних чинників, що знаходяться у взаємо­зв'язку між собою і з підсумковими показниками. Не розкриваючи і не оцінюючи напрямки та активність їх, не можна забезпечити ефективність управління.

Якісно виконати цю складну роботу можна тільки за допомогою економічного аналізу господарської діяльності, який відповідає сучасним вимогам розвитку ринкової економіки: оцінювати окремі господарські ситуації та вирішувати комплексні економічні проблеми підприємств.

Оволодівши методами та прийомами економічного аналізу, студенти формують аналітичне мислення, розвивають уміння і навички використання аналітичних інструментів для об’єктивного оцінювання господарських ситуацій, вироблення й обґрунтування оптимальних управлінських рішень, а також навички виявлення та використання резервів поліпшення фінансово-господарської діяльності підприємств.

Підготовка кваліфікованих фахівців, конкурентоспроможних на рин­ку праці, здатних до компетентної, відповідальної й ефективної діяльності за своєю спеціальністю на рівні світових стандартів неможлива без підвищення ролі самостійної роботи студентів. Упродовж усього навчання в університеті виховуються у студентів такі риси сучасного економіста, як особиста ініціатива, компетентність, творче відношення до справи, самостійність у прийнятті рішень. Свій внесок у виховання цих рис характеру вкладає самостійна робота студентів.

Методичні вказівки переслідують головну мету: надати практичну допомогу студентам спеціальності «Облік і аудит» у самостійному опануванні знаннями з усіх тем курсу „Економічний аналіз”.

Форми контролю самостійної роботи обираються викладачем з таких варіантів: поточний контроль засвоєння знань на основі оцінки усної відповіді на питання, (на практичних заняттях); конспект, виконаний з теми, що вивчалась самостійно; тестування, виконання письмової контрольної роботи; захист курсових робіт. Дана методична розробка дозволяє викладачу обрати будь-яку з існуючих форм контролю виконання самостійної роботи.

Методичні вказівки до проведення практичних занять, організації самостійної роботи та виконання курсової роботи з дисципліни „Економічний аналіз” складені у відповідності з робочою програмою відповідного курсу.

Цифрові дані, наведені в практичних завданнях – умовні, відпрацьовані для навчальних цілей і не можуть розглядатися як показники будь-якого конкретного підприємства.

У методичних вказівках визначена мета вивчення кожної теми, програмні запитання, якими повинен володіти студент для опанування темою. При цьому наводяться основні терміни та поняття, питання для закріплення та тестові завдання, які дозволяють перевірити рівень якості засвоєння теоретичного матеріалу. З цією ж метою студентами виконується курсова робота.

Не залишено без уваги вказівки до написання курсової роботи, які відображають мету і завдання, загальні рекомендації щодо виконання, критерії оцінки виконання роботи.