Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕОДОП (ПР).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту україни

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Кафедра економіки, організації та управління підприємствами

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до проведення практичних занять з дисципліни «Економіка та організація діяльності

об’єднань підприємств »

для студентів спеціальності

7.03050401 «Економіка підприємства (за видом економічної діяльності: економіка підприємств ГМК

денної та заочної форм навчання

Кривий Ріг - 2012

Укладач: Пасічник Н.В., к.е.н,. доц. каф. ЕОУП

Рецензент: Короленко О.Б., к.е.н., доц. каф. ЕОУП

Відповідальний за випуск: Ковальчук В.А., д.т.н., професор, зав. каф. ЕОУП

У методичних вказівках наведено основні теоретичні основи щодо вивчення дисципліни «Економіка та організація діяльності об’єднань підприємств» та представлено комплекс практичних навчальних завдань з кожної з її тем.

Методичні вказівки розраховані для студентів спеціальності 7.03050401 «Економіка підприємства (за видом економічної діяльності: економіка підприємств ГМК)» денної та заочної форм навчання

Схвалено на методичній раді інженерно-економічного факультету

Протокол № 1

від 30.09.2012р.

Розглянуто на засіданні

кафедри економіки,

організації та управління

підприємствами

Протокол № 1

від 27.08.2012р.

ВСТУП

Інтеграція підприємств і створення сучасних структур корпоративного типу – холдингових компаній, промислово-фінансових та інших груп є однією із сучасних тенденцій розвитку світової економіки. Конкурентоспроможність національної економіки розвинутих країн багато в чому визначається наявністю сектору потужних галузевих або вертикально-інтегрованих структур, рамках котрих досягається концентрація промислового капіталу, інвестиційних ресурсів, наукомістких технологій. Щоб зрозуміти призначення, сутність, завдання, інтереси, цілі структур корпоративного типу, сучасним спеціалістам в галузі економіки потрібно добре знати, що являють собою сучасні інтегровані підприємства, які основні тенденції їх розвитку, чим характеризуються натурально-речовинні і фінансові результати діяльності та інші питання, що пов’язані з цими.

«Економіка та організація діяльності об’єднань підприємств» – нова для української вищої школи навчальна дисципліна, поява якої цілком пояснюється потребами господарської практики, які виникли в період корінної трансформації старої економічної системи.

Мета викладання дисципліни полягає в тому, щоб надати студентам можливість глибоко і системно вивчити теоретико-методологічні питання організації об’єднань підприємств, закономірності їх функціонування; характеристики фінансових результатів діяльності та таке інше.

Дисципліна «Економіка та організація діяльності об’єднань підприємств» відноситься до прикладних конкретно-економічних суспільних наук, які вивчають дію і прояв економічних законів ринкового характеру в господарській діяльності інтегрованих структур сучасного типу, досліджують окремі закономірності їхнього розвитку і розкривають підходи до їх ефективного функціонування.

Об’єктом вивчення в даному курсі є інтегровані підприємства, до складу яких відносяться холдингові компанії, промислово-фінансові групи, концерни, корпорації, транснаціональні корпорації, стратегічні альянси підприємств

Згідно затверджених в КТУ навчальних планів на денній формі навчання за спеціальністю 7.050107 «Економіка підприємства» для вивчення дисципліни відводиться 135 годин, з них 18 годин – це лекції, 18 годин – практичні заняття, та 99 годин – самостійна робота студентів. Формою контролю знань є поточний контроль, перевірка виконання індивідуальних завдань, самостійної роботи, а також іспит у 10-му семестрі.

На заочній формі навчання на вивчення дисципліни відводиться 6 годин лекцій і 4 години практичних занять у 12-му семестрі. Формою контролю знань є виконання контрольної роботи та проведення іспиту.

Тематична структура дисципліни наведена в табл. 1-3