Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕОДОП (ПР).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Тема 4. Організація циклу «дослідження-виробництво» в об’єднаннях підприємств та наукових установ

Мета теми: розкрити ефективність організації централізованого проведення науково-дослідних та конструкторських робіт та їх значення для розвитку організацій.

Завдання теми: розкрити методологічні підходи до визначення механізмів впровадження інвестиційних проектів, обґрунтування їх доцільності та економічної ефективності в умовах діяльності високо інтегрованих структур.

Основні терміни і поняття теми: науково-дослідні, конструкторські роботи, інновація, інвестиційний проект, чиста приведена вартість, техніко-економічне обґрунтування, джерела інвестування, термін окупності, інвестиційний процес, дисконтування, групове проектування.

План

    1. Ефективність централізованого проведення науково-дослідних та конструкторських робіт.

  1. Типи проектних робіт. Етапи групового проектування.

  2. Джерела фінансування інвестицій в умовах діяльності інтегрованих структур.

  3. Методи оцінки ефективності інвестицій, засновані на дисконтуванні витрат та доходів.

  4. Формування раціональної структури джерел фінансування інвестиційних проектів в об'єднаннях підприємств.

Для різкого збільшення обсягів виробництва і поставок нової техніки необхідно здійснити перехід від індивідуального проектування в підприємствах до раціонального проектування в об'єднаннях. Реалізація цього принципу може бути здійснена лише шляхом застосування методів групового (системного) проектування видів і типів техніки. Сутність групового (системного) проектування складається з визначення вимог до складу і технічних характеристик системи взаємопов'язаних в експлуатації машин.

Координацію робіт по груповому проектуванні повинні здійснювати головні провідні науково-дослідні або конструкторські бюро науково-виробничих об'єднань (корпорацій). Метод групового (системного) проектування нової техніки в теперішній час знаходить практичне застосування в ряді передових науково-виробничих об'єднань. Його застосування дозволяє у 1,5-2 рази зменшити термін створення і впровадження в серійне виробництво нової техніки, забезпечити створення для оптимальної номенклатури техніки даного виду на основі базових зразків та їх модифікацій з високим рівнем надійності.

Етапи групового проектування:

  1. розробка вихідних даних та вимог;

  2. попередні групові проектні роботи;

  3. особливості розробки нових зразків техніки з урахуванням вимог групового (системного) проектування.

При реалізації проектних робіт та впровадження їх у виробництво першочергово значення набуває, оцінка ефективності інвестицій, яка являє собою найбільш відповідальний етап у процесі аналізу нових інвестиційних проектів. Для цього використовують: коефіцієнт ефективності (відношення середньорічної суми прибутку до суми капітальних вкладень) та термін окупності (зворотній йому показник). Необхідно відмітити, що вони мають ряд значних недоліків, що не дозволяє отримати об'єктивну оцінку ефективності реальних інвестицій.

Основними базовими принципами, які використовуються в зарубіжній практиці для оцінки ефективності вкладення інвестицій у виробництво нових видів техніки та технологічних ліній, є наступні:

  1. оцінка повернення інвестиційного капіталу на основі показників грошовою потоку, які формуються за рахунок сум чистого прибутку та амортизаційних відрахувань в процесі експлуатації інвестиційного проекту;

  2. обов'язкове приведення до теперішньої вартості як інвестованого капіталу, так і сум грошового потоку;

  3. вибір диференційованої ставки відсотку у процесі дисконтування грошового потоку для різних інвестиційних проектів;

  4. варіація форм використовуваної ставки відсотку для дисконтування в залежності від цілей оцінки.

Для оцінки інвестиційної привабливості як об'єкта інвестування велике значення має аналіз наступних сторін діяльності компанії:

  1. оборотність активів;

  2. прибутковість капіталу;

  3. фінансова стійкість;

  4. ліквідність активів.