Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ лабор Екон Прогноз ЕП_2012_2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ “Криворізький національний університет”

Кафедра Економіки, організації та управління підприємствами

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРОВЕДЕННЯ ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни

ЕКОНОМІЧНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ”

для студентів

напряму підготовки 6.030504 “ Економіка підприємства”

галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”

факультет Економічний

КРИВИЙ РІГ - КТУ - 2011

Методичні вказівки до проведення лабораторних занять з курсу “Економічне прогнозування” (для студентів 4 курсу денної і заочної форм навчання бакалаврів за спеціальністю 6.030504 – «Економіка підприємства»). Укладачі: Ст. викладач Кутова Н.Г., ас. Інкіна Л.Ю. – Кривий Ріг: КНУ, 2012. – 92 с.

Відповідальний за випуск: Ковальчук В.А. – д- р техн.. наук, професор, в.о. зав. кафедрою економіки, організації та управління підприємствами.

Рецензент: к.е.н., доц. В.В. Буханець

Розглянуто на засіданні кафедри економіки, організації та управління підприємствами

Протокол № 4

від 23.12.2011

Схвалено на вченій раді економічного факультету

Протокол № 4

від 23.12.2011

ЗМІСТ

ЗМІСТ 3

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1 “ПРОГНОЗУВАННЯ ЗА ПОКАЗНИКАМИ ДИНАМІКИ РЯДУ” 9

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2 “ПРОГНОЗУВАННЯ МЕТОДОМ ЕКСТРАПОЛЯЦІЇ ТРЕНДУ” 14

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3 “ПРОГНОЗУВАННЯ МЕТОДОМ ковзного СЕРЕДНЬОГО” 38

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №4 “ Прогнозування сезонних явищ на основі використання індексів сезонності ” 52

Додаток 1 64

Функція передбачає, що аргументи є тільки вибіркою із генеральної сукупності. Якщо дані представляють всю генеральну сукупність, то стандартне відхилення слід розраховувати за допомогою функції 68

Додаток 2. 69

Додаток 3 71

Додаток 5 75

Додаток 6 90

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ 91

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ 92

ВСТУП

Економічне прогнозування – невід`ємна частина системи управління економічним розвитком підприємства на всіх рівнях прийняття рішень. Ринкова економіка потребує урахування імовірнісних факторів розвитку, складання альтернативних програм розвитку підприємства і т. ін. Все це визначає підвищену роль прогнозних розрахунків у всіх сферах: інвестиційній, виробничій, соціальній і т. ін. Крім того, підвищується роль економічного прогнозування як інструменту контролю за ходом реалізації планів діяльності підприємств.

Прогнозування сьогодні входить практично в усі галузі науки, господарської і політичної діяльності. Але основним є економічне прогнозування, тому що розвиток економіки визначає темпи росту інших елементів суспільної системи. Разом з тим економіка є однією з найбільш важливих і складних для прогнозу областей.

Робота підприємств в умовах ринкових відносин усе більше має потребу в науково обґрунтованому прогнозуванні їхньої діяльності. Пов'язано це насамперед з тим, що процес вироблення й ухвалення рішення містить у собі визначення безлічі альтернативних рішень, їхню оцінку і вибір єдиного, оптимального рішення. Результати прогнозування при цьому мають сенс немовби "матеріалу для міркування", на основі якого можна істотно підвищити наукову обґрунтованість економічних рішень.

Вивчення курсу "Економічне прогнозування" спрямоване на оволодіння студентами необхідним інструментарієм економічного прогнозування. Уміння правильно вибирати і застосовувати методи прогнозування безсумнівно впливає на якість рішень, прийнятих у виробничо-господарській діяльності підприємств.

Курс "Економічне прогнозування" пов'язаний з такими дисциплінами: математика, статистика, економетрія, філософія, планування, аналіз господарської діяльності та ін.

Предметом курсу є вивчення методів прогнозування ймовірних ситуацій результату подій у майбутньому для прийняття оптимальних рішень.

Загальні вимоги до підготовки і виконання лабораторних робіт

Цикл лабораторних робіт з дисципліни «Економічне прогнозування» включає 6 лабораторних робіт, які охоплюють всі основні методи прогнозування.

Метою лабораторних занять з курсу “Економічне прогнозування” є закріплення теоретичних знань і придбання практичних навиків з розробки економічних прогнозів з використанням ПЕОМ і табличного процесора MS Excel.

Лабораторні заняття проводяться для студентів денної і заочної форм навчання. При цьому студентам заочної форми навчання на лекційних заняттях викладаються окремі вузлові питання найбільшої складності, а на лабораторних заняттях розбираються і вирішуються задачі та питання, що викликають труднощі при виконанні контрольної роботи (для заочної форми).

Задачі, які розглядаються на лабораторних роботах, виконуються за індивідуальними варіантами вихідних даних.

Номер варіанта лабораторної роботи студент визначає на основі двох останніх цифр залікової книжки за таблицею, наведеної в додатку 6.

На етапі підготовки до кожної лабораторної роботи студент повинен:

  1. Уважно ознайомитись з метою, завданнями і порядком виконання роботи, а також вивчити необхідний теоретичний матеріал і бути в змозі дати відповіді на контрольні питання, які наведені у розділі “Завдання роботи і вихідні дані” кожної лабораторної роботи.

  2. Підготувати у середовищі табличного процесора MS Excel заповнену таблицю з вихідними даними для виконання необхідних розрахунків, і зберегти відповідний файл на дискеті. У подальшому ця заготовка використовується при виконанні відповідної лабораторної роботи.

Крім цього при підготовці до лабораторної роботи необхідно вивчити (або повторити) потрібні для виконання даної роботи вбудовані функції MS Excel. Посилання на ці функції наведені у пункті “Загальні методичні вказівки” кожної лабораторної роботи. Перелік усіх необхідних при виконанні лабораторних робіт функцій табличного процесора MS Excel і їх призначення наведені у кінці методичних рекомендацій у додатку 1.

Звіт з лабораторної роботи оформлюється на окремих аркушах паперу формату А4 і повинен мати наступну структуру :

  1. назва (тема) роботи;

  2. мета роботи;

  3. задачі роботи;

  4. завдання роботи і вихідні дані;

  5. розрахунки;

  6. висновки і економічна інтерпретація отриманих результатів.

Всі наведені частини звіту, окрім розрахунків, можуть бути написані від руки або підготовлені за допомогою текстового процесору MS Word. Розрахунки вставляються у звіт у вигляді роздруківки на принтері. Висновки і економічна інтерпретація результатів розрахунків можуть подаватися у відповідних місцях розрахунків по ходу виконання лабораторної роботи або у кінці звіту. Звіт зазвичай повинен становити не більше 5 – 8 сторінок.

Оформлений звіт подається викладачу для перевірки. При отриманні позитивної рецензії студент допускається до захисту лабораторної роботи. Захист лабораторної роботи є завершальним етапом роботи над нею.

У відповідності до кредитно-модульної системи організації навчального процесу за підготовку до кожної лабораторної роботи і її захист нараховується відповідна кількість балів. Критерії і методика оцінювання лабораторних робіт наведені в інтерактивному комплексі навчально-методичного забезпечення дисципліни „Економічне прогнозування”.

Контроль знань здійснюється також опитуванням студентів з тем кожного заняття. Лабораторні заняття з курсу “Економічне прогнозування” вміщують:

  • виявлення через опитування основних теоретичних положень з теми заняття;

  • ознайомлення з умовами задач;

  • виконання аналізу ситуації, наведеної у завданні;

  • виконання кількісних розрахунків на ПЕОМ;

  • підведення результатів розв`язання задачі.