Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ лабор Екон Прогноз ЕП_2012_2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать
  1. Прогнозування на основі абсолютного приросту за останній рік, (метод від досягнутого)

Абсолютний приріст показника характеризує абсолютний розмір збільшення (зменшення) рівня ряду за певний проміжок часу і обчислюється як різниця між двома рівнями ряду.

Прогнозування за цим методом здійснюється так: на підставі вихідних даних визначається абсолютний приріст за останній рік (різниця між значенням за останній та попередній роки), а саме:

.

Прогнозоване значення показника через Δt років визначається за формулою:

,

де: - кількість років прогнозу.

Висновок .

Недоліками цього методу є припущення того, що показник буде змінюватися в наступні роки так, як і в останній. Не використовується інформація за попередні роки.

  1. Прогнозування за середнім абсолютним приростом

Середній абсолютний приріст ( ) – показник, що оцінює на скільки одиниць у середньому збільшується (зменшується) рівень ряду динаміки порівняно з попереднім за одиницю часу:

.

Прогнозоване значення показника через Δt років визначається за формулою:

.

Висновок.

Цей метод в певній мірі враховує характер зміни показника, але тільки за перший і останній роки. При цьому не враховується загальна зміна показника за проміжний період часу.

  1. Прогнозування на основі темпу росту за останній рік (метод від досягнутого)

Темп росту показує, у скільки разів рівень росту динаміки більший (менший) за інший рівень ряду. Прогнозування за цим методом здійснюється на підставі вихідних даних, за допомогою яких обчислюється темп росту значення показника за останній рік, а саме:

,

де значення показників за попередній рік.

Прогнозоване значення показника через Δt років визначається за формулою:

.

Висновок

Недоліком цього методу є те, що не використовується інформація за попередні роки, а також припущення про те, що процес буде розвиватися, як в останній рік.

  1. Прогнозування за середнім темпом росту

Середній темп росту ( ) – це показник, що оцінює - у скільки разів у середньому збільшується (зменшується) рівень ряду динаміки порівняно з попереднім за одиницю часу і обчислюється за формулою:

.

Прогнозоване значення показника Δt років обчислюється за формулою

Висновок

Цей метод дозволяє одержувати прогнозоване значення показника і в тому випадку, коли замість даних ряду динаміки задані останнє значення ряду динаміки і середній темп росту .

Недоліком методу є те, що він використовує тільки крайні значення ряду динаміки.

  1. Прогнозування за темпом приросту для останнього року

Темп приросту – це показник, що характеризує, на скільки одиниць один рівень ряду динаміки більший (менший) за інший рівень:

.

Прогнозоване значення показника через Δt років обчислюється за формулою: .

При обчисленні зазначених статистичних показників слід використовувати вбудовані функції . Лабораторна робота №2 “прогнозування методом екстраполяції тренду”

Мета роботи: Набуття практичних навичок побудови економічних прогнозів методами прогнозування на основі екстраполяції тренду, які відносяться до другої групи методів екстраполяцій і ґрунтуються на виявленні основної тенденції, а саме застосуванні статистичних формул, що описують тренд (тенденції). До цієї групи методів належить метод прогнозування на основі аналізу тренду, метод експоненціального згладжування, ковзних середніх, адаптивного згладжування.