Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ по ВВ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

«Криворізький національний університет»

Кафедра теплогазоводопостачання, водовідведення і вентиляції

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

на тему: «Водопостачання та водовідведення

Багатоквартирного житлового будинку»

з дисципліни «Водопостачання та водовідведення»

для студентів напряму підготовки 6.060101 «Будівництво»

всіх форм навчання

Кривий Ріг

2012

Укладачі: Комащенко П.Г., к.т.н., доцент,

Красіков М.І., к.т.н., доцент,

Савін В.В., асист. кафедри.

Відповідальний за випуск: Голишев О.М., д.т.н., проф.

Рецензент: Задорожній С.І., к.т.н., доцент

Викладено вимоги та рекомендації щодо обсягу та виконання креслень, розрахунків і оформлення курсової роботи. Наведено теоретичні основи та приклади розрахунку систем водопостачання і водовідведення.

Розроблено на основі діючих державних будівельних норм за станом на 01.04.2012 р.

РОЗГЛЯНУТО СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри на засіданні вченої ради

теплогазоводопостачання, будівельного факультету.

водовідведення і вентиляції. Протокол № 5 від 24.02.2012 р.

Протокол № 5 від 09.02.2012 р.

1. Загальні методичні вказівки до курсової роботи

1.1. Мета методичних вказівок

Мета методичних вказівок – надати студентам допомогу у виборі оптимальних конструктивних рішень, розрахунку і графічному оформленні систем водопостачання і водовідведення житлового будинку. При виконанні курсової роботи студенти закріплюють знання, отримані при вивченні дисципліни «Водопостачання та водовідведення» та інших базових дисциплін, набувають навички та уміння використовувати теоретичні знання при виконанні проектних робіт.

Кожен студент отримує індивідуальне завдання на курсову роботу і виконує його самостійно у строки згідно графіка навчального процесу.

Керівник курсової роботи надає студентам методичну допомогу (консультує студентів), підтверджує вірно прийняті конструктивні рішення і виконані розрахунки, контролює графік виконання курсової роботи, підписує завершену роботу і дає дозвіл на її захист.

Завершену курсову роботу студенти зобов’язані захистити. Викладач, керівник курсової роботи, оцінює курсову роботу після її захисту студентом.

До початку виконання курсової роботи кожному студенту необхідно вивчити відповідні розділи дисципліни у підручниках і конспекті лекцій, дані методичні вказівки, уяснити задачі і обсяг курсової роботи, рекомендовані конструктивні рішення і методи розрахунку, вимоги щодо її оформлення. При виконанні курсової роботи студентам необхідно використовувати нормативні довідки і навчальну літературу наведену у цих методичних вказівках.

1.2. Вихідні дані для проектування

Кожен студент отримує індивідуальне завдання для виконання курсової роботи. Завдання містить вихідні дані для проектування. До бланку завдання додаються план типового поверху в масштабі 1:100 та генплан міста в масштабі 1:1000, який містить інформацію по генплану: розташування зовнішніх водопровідних та водовідвідних мереж по відношенню до будинку. Червона лінія забудови – це межа між територіями забудови та вулиці (дорога, тротуари та газони).

Бланк завдання на курсову роботу містить таку інформацію: кількість поверхів будинку, висоти горища, поверху та підвалу, різниця відміток підлоги 1-го поверху та поверхні землі, глибина ґрунту, гарантійний напір на введенні, діаметр та відмітку лотку міської каналізації, діаметр та відмітку осі міського водопроводу.

Абсолютні висотні геодезичні відмітки відраховуються від середнього рівня океану. Абсолютні відмітки застосовують для зовнішніх мереж. Відносні відмітки будівлі відраховуються від поверхні підлоги 1-го поверху, який приймається за нуль (0,000). Відносний нуль будівлі зазвичай вище поверхні землі (див. завдання). Відносні відмітки вище нуля проставляють зі знаком плюс, нижче – із знаком мінус. Відносні відмітки застосовують для внутрішніх мереж.

Глибина промерзання ґрунту відраховується від поверхні землі(див. завдання). Лотком називається нижня частина перетину каналізаційної труби. Витрати холодної води на введенні водопроводу в будівлю приймаємо без врахування подачі на гаряче водопостачання.

Величина гарантійного напору в зовнішній мережі водопроводу, що вказана в завданні, вимірюється в метрах водяного стовпа, відраховується по вертикалі від верху труби цієї мережі та геометрично позначає ту максимальну величину, на яку може піднятись вода без підкачування насосами.

Студент повинен запроектувати для житлового будинку систему водопостачання та водовідведення. При цьому слід враховувати наступне:

- планування поверхів будівлі однотипне;

- технічне підпілля розташовано під всією будівлею;

- відведення стічних вод запроектувати в дворову каналізацію міста;

Приступаючи до проектування, студент, перш, за все, повинен уважно ознайомитись із завданням та прочитати методичні вказівки.