Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ по ВВ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

2.2.2. Підбір лічильника води

Для обліку кількості холодної води, яку споживають мешканці на господарчо-побутові потреби, на введеннях в будівлю встановлюють крильчасті або турбінні водо лічильники відповідно типів ВК та ВТ.

Діаметри умовного проходу (калібр) лічильників холодної і гарячої води вибирають виходячи з середньої за годину витрату води за добу максимального водоспоживання, яка не повинна перевищувати експлуатаційну витрату води (дод. 4). Їх перевіряють на пропуск максимальної (розрахункової) за секунду витрати води, при якій втрат напору в крильчатих лічильниках води не повинні перевищувати 2,5 м, турбінних – 1,0 м.

Рис. 1. Схема водомірного вузла на введенні в будинок

1- кран корковий муфтовий натяжний; 2- сітчастий фільтр; 3- кран корковий з прямим випуском; 4- лічильник обліку води; 5- засувка.

Середню за годину витрату води за добу максимального водоспоживання розраховують за формулою , м3/год:

, (5)

де: qсu – норма витрати холодної води споживачами (мешканцями) за добу найбільшого водоспоживання, л (додаток 3); qtotU – загальна норма витрати води споживачами (мешканцями), л, (додаток 3); qhU – норма витрати гарячої води споживачами (мешканцями) за добу найбільшого водоспоживання, л (додаток 3); U – кількість споживачів в будівлі, яку визначають за формулою (3); Т = 24 – число годин в добі.

При виборі лічильника води на введенні в будинок необхідно підставляти в формулу qtotU, на відгалуженні до водонагрівача холодної води і в квартиру гарячої води , на відгалуженні в квартиру холодної води qсu л/добу. При витраті води до 15 м3/год встановлюють крильчаті лічильники, при більшій – турбінні [1, п. 11].

За додатком 4 або [1, п. 11, табл. 4] підібрати лічильник води. При цьому середня годинна витрата за добу найбільшого водоспоживання не повинна перевищити експлуатаційну витрату.

Втрати напору в прийнятому лічильнику розраховують при розрахунковій за секунду витраті води q (qtot, qc, qh ) за формулою, м:

hл = 12,96 ·S ∙(qс)2 , (6)

де: S – гідравлічний опір лічильника, м/( м3/год)2, (додаток 4); qс – витрата води, л/с, на дільниці встановлення лічильника.

Втрати напору hл, м, не повинні перевищувати допустимих величин наведених вище.

Крильчаті лічильники встановлюють тільки горизонтально, турбінні – горизонтально і вертикально, щоб вода текла знизу вверх.

У приміщенні з лічильником води температура повітря повинна бути не нижче + 5 °С.

2.2.3. Розрахунок внутрішньоквартального водопроводу

Внутрішньо-квартальна мережа подає холодну воду для холодного і гарячого водопостачання, тобто загальну витрату води qtot, л/c.

Необхідно запроектувати внутрішньо-квартальний водопровід і до нього приєднати водопровідні вводи всіх будинків наведених у завданні до курсової роботи.

Загальну витрату води на дільницях qtot розраховують за формулою (1) при загальній витраті води одним санітарно-технічним приладом . Коефіцієнт знаходять в залежності від кількості санітарних приладів N та імовірності їх дії .

Імовірність дії розраховують за формулою (2). У формулу необхідно підставити загальну (холодної і гарячої) норму витрати води за годину найбільшого споживання, , л/год, і загальну (холодної і гарячої) витрату води приладом л/с. Так як усі будинки однотипні, то однакова для усіх дільниць мережі.

Внутрішньо-квартальний водопровід проектують з напірних чавунних розтрубних труб діаметром не менше Ду 50.